Skoro sme dostali infarkt, keď sme počítali kalórie na jeden kus. Bolo ich nejako veľa. Až neskôr nám došlo, že sme ich vlastne zabudli vydeliť dvomi :). Pletence totiž pečieme dva. Dvojitá radosť! Určite sa s niekým podeľte. Ručíme za to, že aj obdarovaný bude v siedmom nebi. A ešte jedno odporúčanie. Skvele chutí s akýmkoľvek orechovým maslom.
1 porcia obsahuje
- 166 kcal
- 18,4 g sacharidov
- 9,1 g tukov
- 3,4 g bielkovín
Na 12 porcií
- 100 ml mlieka
- 5 g sušeného droždia
- 1 čajová lyžička trstinového cukru
- 300 g hladkej múky
- 40 g špaldovej múky
- 1 štipka soli
- 1 štipka škorice
- 35 g trstinového cukru
- 70 g masla
- 2 vajcia
- 80 g masla
- 150 g horkej čokolády
- 35 g kakaa
- 50 g trstinového cukru
- 15 g pekanových orechov
Postup
-
Deň dopredu si pripravíme cesto. V teplom mlieku rozmiešame lyžičku cukru a 5 g sušeného droždia. Necháme vzísť kvások. Medzitým do veľkej misky vysypeme múku, štipku soli, cukor, štipku škorice a pridáme zmäknuté maslo a dve vajcia. Všetko spolu „nahrubo“ premiešame. Prilejeme vzniknutý kvások a vypracujeme pružné cesto. Bude to trvať asi 10 minút, preto si môžeme uľahčiť prácu kuchynským robotom. A ak ho nemáme, nevadí, cesto má rado teplo ľudských rúk.
-
Misku (môže byť aj tá istá) jemne vymastíme olejom, aby sa nám cesto neprilepilo. Bochník cesta vložíme do misky, prekryjeme kuchynskou fóliou a dáme na noc (cca 12 hodín) odstáť do chladničky.
-
Cesto prerežeme na dve polovice a jednu odložíme späť do chladničky. Pripravíme si čokoládovú náplň. Do hrnca dáme maslo a čokoládu. Rozpustíme na miernom plameni. Pridáme kakao, cukor a vymiešame jemnú, hladkú hmotu.
-
Polovicu cesta na tenko rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru a potrieme polovicou čokoládovej náplne. Posypeme pekanovými orechmi, ktoré však môžeme aj vynechať. Cesto zrolujeme a pozdĺžne prekrojíme ostrým nožom. Potom ho zapletieme – prekladáme cez seba dve polovice tak, aby bola narezaná časť vždy navrchu.
-
Pletenec preložíme do formy s papierom na pečenie a necháme ešte pár minút kysnúť na teplejšom mieste. Vrch môžeme posypať orechmi.
-
Pečieme na 170 °C asi 20‑25 minút. Pletenec necháme najprv vychladnúť a až potom nakrájame. Najlepšie chutí v ten deň, keď ho upečieme.
-
Vyskúšate ho? Chceme to vidieť! Tešíme sa na vaše fotky s hashtagom #aktinrecepty a označením @aktinrecepty :)
Dobrú chuť!