Čokoládový pletenec s pekanovými orechmi

Kristína Močková
Kristína Močková
65 min. 20 min. prípravy, 45 min. pečenie (ležanie cesta cez noc v chladničke)
244 Páči sa mi Komentáre
6
Uložiť recept
Čokoládový pletenec s pekanovými orechmi

Skoro sme dostali infarkt, keď sme počítali kalórie na jeden kus. Bolo ich nejako veľa. Až neskôr nám došlo, že sme ich vlastne zabudli vydeliť dvomi :). Pletence totiž pečieme dva. Dvojitá radosť! Určite sa s niekým podeľte. Ručíme za to, že aj obdarovaný bude v siedmom nebi. A ešte jedno odporúčanie. Skvele chutí s akýmkoľvek orechovým maslom.

Obsahuje 1 plátok pletenca, približne 60 g

  • 166 kcal
  • 18,4 g sacharidov
  • 9,1 g tukov
  • 3,4 g bielkovín

Ingrediencie

Na cesto:
Na náplň:
Zobraziť použité produkty

Postup

  1. Deň dopredu si pripravíme cesto. V teplom mlieku rozmiešame lyžičku cukru a 5 g sušeného droždia. Necháme vzísť kvások. Medzitým do veľkej misky vysypeme múku, štipku soli, cukor, štipku škorice a pridáme zmäknuté maslo a dve vajcia. Všetko spolu „nahrubo“ premiešame. Prilejeme vzniknutý kvások a vypracujeme pružné cesto. Bude to trvať asi 10 minút, preto si môžeme uľahčiť prácu kuchynským robotom. A ak ho nemáme, nevadí, cesto má rado teplo ľudských rúk. Čokoládový pletenec s pekanovými orechmi

  2. Misku (môže byť aj tá istá) jemne vymastíme olejom, aby sa nám cesto neprilepilo. Bochník cesta vložíme do misky, prekryjeme kuchynskou fóliou a dáme na noc (cca 12 hodín) odstáť do chladničky.

  3. Cesto prerežeme na dve polovice a jednu odložíme späť do chladničky. Pripravíme si čokoládovú náplň. Do hrnca dáme maslo a čokoládu. Rozpustíme na miernom plameni. Pridáme kakao, cukor a vymiešame jemnú, hladkú hmotu. Čokoládový pletenec s pekanovými orechmi

  4. Polovicu cesta na tenko rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru a potrieme polovicou čokoládovej náplne. Posypeme pekanovými orechmi, ktoré však môžeme aj vynechať. Cesto zrolujeme a pozdĺžne prekrojíme ostrým nožom. Potom ho zapletieme – prekladáme cez seba dve polovice tak, aby bola narezaná časť vždy navrchu. Čokoládový pletenec s pekanovými orechmi

  5. Pletenec preložíme do formy s papierom na pečenie a necháme ešte pár minút kysnúť na teplejšom mieste. Vrch môžeme posypať orechmi. Čokoládový pletenec s pekanovými orechmi

  6. Pečieme na 170 °C asi 20‑25 minút. Pletenec necháme najprv vychladnúť a až potom nakrájame. Najlepšie chutí v ten deň, keď ho upečieme.

  7. Vyskúšate ho? Chceme to vidieť! Tešíme sa na vaše fotky s hashtagom #aktinrecepty a označením @aktinrecepty :)

    Dobrú chuť!

    Čokoládový pletenec s pekanovými orechmi 

Chceš vedieť o každom ďalšom novom recepte?

Prihlás sa k odberu a raz týždenne od nás dostaneš súhrn nových receptov.

Odoberať
244 Páči sa mi Uložiť recept