Ovsené vločky

Produktov: 17
Radenie
:
Predvolené

Celozrnné ovsené vločky

Ovsené vločky sú jednou z najpopulárnejších potravín z oblasti zdravej výživy. Okrem samotných vločiek je možné kúpiť aj instantné ovsené kaše, ktoré prípravu obľúbeného pokrmu značne uľahčia. Konzumácia ovsených vločiek preukázateľne prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi, normálnu funkciu imunitný systémpodpore rozvoja črevnej mikroflóry. Je možné si vybrať:

  • klasické ovsené vločky, ktoré sa vyrábajú postupným naparovaním, lisovaním a následným sušením, rovnako ako ostatné druhy vločiek.
  • jemné ovsené vločky sa vyrábajú pomocou narezania samotného zrna ešte pred vločkovaním. Z výživového hľadiska tak vločky o nič neprichádzajú. Vzhľadom k ľahkému rozmiešaniu vo vode či mlieku sa niekedy označujú ako minútové, napr. Vilgain 1 Minute Oats, ktoré môžeš vyskúšať tiež v bezlepkovom variante.
  • drvené ovsené vločky sa vyrábajú z hrubej ovsenej múky, ktorá sa následne naparuje. Celý proces výroby je tak obrátený. Takéto vločky sú niekedy označované ako instantné.
  • naklíčené ovsené vločky sú lepšie stráviteľné, pretože sa vyrábajú z klíčiaceho ovsa, v ktorom dochádza k biochemickým reakciám, ktoré živiny čiastočne štiepia - také sú napr. ovsené vločky Natural.
  • jumbo oats sú veľké ovsené vločky, ktoré sú vhodné na výrobu granoly, flapjackov či sušienok. Vyskúšať môžeš naša Vilgain Jumbo Oats.

Ovsené vločky sú prirodzene bezlepkové, avšak kvôli možnej kontaminácii odlišnými obilninami je potrebné si obsah lepku u každého výrobku overiť. Ľudia s celiakiou alebo alergiou na lepok by mali kupovať výhradne produkty označené ako "bez lepku".

Čo obsahujú ovsené vločky?

Nutričné hodnoty ovsených vločiek sa líšia na základe toho, odkiaľ pochádza. Rozdiely však nie sú príliš veľké, a ako referenčná vzorka tak môžu platiť naše minútové vločky Vilgain (na 100g porciu):

Energetická hodnota 364 kcal
Tuky 7,5 g
Sacharidy 54 g
Bielkoviny 14 g
Vláknina 11 g

Okrem toho sú ovsené vločky bohaté na draslík, horčík, fosfor alebo vitamíny skupiny B. Ovsené vločky majú, vďaka vysokému obsahu komplexných sacharidov a vlákniny, nízky glykemický index a pomalé vstrebávanie, zasýtia tak na dlhšiu dobu.