Máš chuť na víkendový brunch, ale nechce sa ti vytiahnuť päty z domu? Priprav si domáci. Skús vajcia Benedikt v hlavnej úlohe s perfektne tekutým žĺtkom a lahodnou holandskou omáčkou.
1 porcia obsahuje
- 587 kcal
- 27 g sacharidov
- 43 g tukov
- 23 g bielkovín
Na 2 porcie
- 2 žĺtky
- 40 g ghee
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ
- čierne korenie
- 2 plátky kváskového chleba
- 4 plátky sušenej šunky
- 2 vajcia
- 1 lyžica octu
- bylinky
- avokádo
- soľ
- čierne korenie
- citrónová šťava
Postup
-
Najprv sa vrhneme na omáčku. Ghíčko vyberieme s predstihom z chladničky, aby malo izbovú teplotu. Na platňu postavíme väčší hrniec s vodou, ktorú privedieme do varu.
-
V sklenenej alebo nerezovej miske spolu rozšľaháme dva dobre oddelené žĺtky, soľ, korenie a asi jednu polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Misku presunieme nad paru z vriacej vody v hrnci a šľaháme, šľaháme, šľaháme, dokým nám nevznikneme pekne jemná pena.
Pozor! Dno misky sa nesmie dotýkať vriacej vody, inak z toho budete mať praženicu!
-
Potom misku presunieme späť na linku a po malých (ozaj malých!) dávkach, prilievame a zašľahávame pripravené ghíčko.
Dochutíme ďalšou várkou citrónovej šťavy a voilà! Hotovo.
-
A teraz hurá na stratené vajcia!
Tip: Čím čerstvejšie vajcia, tým väčšia záruka úspechu.
-
Vajcia vyklepneme do hrnčeka. Žĺtok a bielok sa nesmie zmiešať! Do väčšieho hrnca dáme variť vodu s octom. Hneď ako voda začne vrieť, stiahneme plameň na minimum a pomocou varešky vytvoríme v hrnci vír.
Pozor! Je dôležité použiť väčší hrniec, aby sa nám podarilo urobiť pekný vír.
-
Počkáme, kým vír trochu zoslabne (inak by nám vajcia mohli roztrhať), a do jeho stredu opatrne a z malej výšky vylejeme vopred vyklepnuté vajcia. Krúžiaca voda sa postará o to, aby bielok obalil žĺtok a vznikol požadovaný tvar strateného vajca.
Pre perfektne tekutý žĺtok varíme vajcia 4 minúty. Potom ho lyžicou opatrne vyberieme na papierovú utierku a necháme odkvapkať.
Vajcia pripravujeme po jednom.
-
A servírujeme!
Na opečený chlieb natrieme roztlačené a ochutené avokádo (dochutiť môžeme soľou, korením, citrónovou šťavou a bylinkami podľa chuti), prekryjeme šunkou a navrch posadíme vajcia. Slávnostne prelejeme holandskou omáčkou a môžeme vychutnávať. Tak dobrú chuť!