Stará česká klasika v novšej a zdravšej verzii. To je naša kulajda vyšperkovaná do posledného detailu. Tak využite sezónu húb, ktorá je teraz v plnom prúde.
1 porcia obsahuje
- 282 kcal
- 24,4 g sacharidov
- 16,4 g tukov
- 11,2 g bielkovín
Na 3 porcie
- 250 g zemiakov
- 1 lyžica ghee
- 1 čajová lyžička olivového oleja
- 1 lyžica octu
- 1 lyžica trstinového cukru
- 30 g cibule
- 3/4 l vody
- 3 lyžice kuracieho bujónu
- 2 bobkové listy
- 3 guľky nového korenia
- 100 ml 12 % smotany
- kôpor
- huba
- vločková morská soľ
- kampotské korenie
- 1 lyžica celozrnnej špaldovej múky
- 3 vajcia
- 1 lyžica octu
Postup
-
Začneme hubami. Pokiaľ používame sušené, namočíme si hrsť lesných húb aspoň na 30 minút do vody. Ak máme mrazené, necháme ich rozmraziť. Čerstvé huby si dáme bokom. Je len na vás, koľko húb v polievke máte radi. :)
-
Do hrnca pridáme maslo ghí a olivový olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zhnedne, pridáme ocot a necháme chvíľu vyvariť.
-
Potom pridáme lyžicu trstinového cukru. Keď nám cibuľa skaramelizuje, pridáme lyžicu špaldovej múky a miešame, aby sme vytvorili zápražku. Zápražku zalejeme studenou vodou a dáme variť.
-
Do polievky pridáme 3 lyžice kuracieho bujónu, 2 listy bobkového listu a 3 guľôčky nového korenia. Pokiaľ máme celý kôpor, stonky využijeme a dáme ich tiež vyvariť do polievky.
-
Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Varíme v polievke do zmäknutia cca 15 minút.
-
Hneď ako zemiaky zmäknú, vyberieme z polievky bobkový list, nové korenie a stonky kôpru. Potom polievku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom. Polievku vrátime späť na platňu. Pridáme do nej huby a lístky kôpru. Varíme aspoň 10 minút. Nakoniec polievku zriedime smotanou.
-
Teraz si urobíme stratené vajcia. Do malej rajnice nalejeme vodu a lyžicu octu. Dáme zahriať na mierny plameň. Voda sa nesmie variť, iba ju zahrejeme na približne 70 °C. Vajíčko vyklepneme do pohára. V zahriatej vode urobíme vír a vajíčko doň opatrne vlejeme. Necháme variť 3 minúty.
-
Polievku podávame so strateným vajcom, dochutenú kampotským korením a vločkami morskej soli.
Dobrú chuť!