Raňajky ako z kaviarne: Vajcia Benedikt

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová pred 9 mesiacmi Prvýkrát publikované 10. 4. 2020
Aktualizované 9. 5. 2021
30 min.
Uložiť recept
Raňajky ako z kaviarne: Vajcia Benedikt

Keď nám súčasná situácia nedovoľuje skočiť si na obľúbený brunch do kaviarne, musí holt tá kaviarenská pohoda k nám domov.

Dnes si preto pripravíme tie najkráľovskejšie raňajky a hit všetkých podnikov – vajcia Benedikt v hlavnej úlohe s perfektne tekutým žĺtkom a lahodnou holandskou omáčkou.

Ghí je superpotravina plná zdraviu prospešných látok, ako sú vitamíny A, D, E a K a omega-3 mastné kyseliny. Podporuje imunitu, pôsobí antioxidačne a podieľa sa na zlepšení trávenia. Získava sa prepustením klasického masla, pri ktorom sa zbavuje mliečnych bielkovín, a neobsahuje tak laktózu. A čo viac? Pýši sa skvelou maslovou chuťou a ešte intenzívnejšou, ľahko orieškovou vôňou. Vašej holandskej omáčke dodá ešte väčšie chuťové grády ako klasické maslo.

1 porcia obsahuje 1 chleba s vejcem Benedikt

  • 587 kcal
  • 27 g sacharidů
  • 43 g tuků
  • 23 g bílkovin

Na 2 porcie

Na omáčku:
Zvyšok:
  • 2 plátky kváskového chleba
  • 4 plátky sušené šunky
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica octu
  • bylinky
  • avokádo

Postup

  1. Raňajky ako z kaviarne: Vajcia Benedikt

    Najprv sa vrhneme na omáčku.

    - Ghíčko vyberieme s predstihom z chladničky, aby malo izbovú teplotu.

    - Na platňu postavíme väčší hrniec s vodou, ktorú privedieme do varu.

    - V sklenenej alebo nerezovej miske spolu rozšľaháme dva dobre oddelené žĺtky, soľ, korenie a asi jednu polievkovú lyžicu citrónovej šťavy.

    Raňajky ako z kaviarne: Vajcia Benedikt

    - Misku presunieme nad paru z vriacej vody v hrnci a šľaháme, šľaháme, šľaháme, až nám vznikne pekne jemná pena.

    Pozor! Dno misky sa nesmie dotýkať vriacej vody, inak z toho budete mať praženicu!

    - Potom misku presunieme späť na linku a po malých (naozaj malých!) dávkach prilievame a zašľahávame pripravené ghíčko.

    - Dochutíme ďalšou várkou citrónovej šťavy a voila! Hotovo.

    Raňajky ako z kaviarne: Vajcia Benedikt

  2. Chleby opečieme do chrumkava. Než pripravíme zvyšok, môžeme ho presunúť do rúry zľahka predhriatej na 50 °C, aby nám nevychladol.

  3. A teraz hurá na stratené vajcia!

    Tip: Čím čerstvejšie vajcia, tým väčšia záruka úspechu.

    - Vajcia rozbi do hrnčeka. Žĺtok a bielok sa nesmie zmiešať!

    - Do väčšieho hrnca dáme variť vodu s octom. Hneď ako voda začne vrieť, stiahneme plameň na minimum a pomocou varešky vytvoríme v hrnci vír.

    Pozor! Je dôležité použiť väčší hrniec, aby sa nám podarilo urobiť pekný vír.

    - Počkáme, kým vír trochu zoslabne (inak by nám vajcia mohol roztrhať), a do jeho stredu opatrne a z malej výšky vylejeme vopred vyklepnuté vajcia.

    - krúžiaca voda sa postará o to, aby bielok obalil žĺtok a vznikol požadovaný tvar strateného vajca.

    - Pre perfektne tekutý žĺtok varíme vajcia 4 minúty. Potom ho lyžicou opatrne vyberieme na papierovú utierku a necháme odkvapkať.

    - Vajcia pripravujeme po jednom.

  4. Servírujeme!

    Na opečený chlieb natrieme roztlačené a ochutené avokádo, prekryjeme šunkou a navrch posadíme vajcia. Dochutíme soľou, korením, bylinkami a slávnostne prelejeme holandskou omáčkou.

    Raňajky ako z kaviarne: Vajcia Benedikt

  5. Nezabudnite s nami svoju kaviarenskú pohodu zdieľať na Instagrame pod hashtagom #aktinrecepty.

    Raňajky ako z kaviarne: Vajcia Benedikt

    Raňajky ako z kaviarne: Vajcia Benedikt

Chceš vedieť o každom ďalšom novom recepte?

Prihlás sa k odberu a raz týždenne od nás dostaneš súhrn nových receptov.

Odoberať
61 Páči sa mi Uložiť recept
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________