Návrat do detstva: Retro Punčák s malinami a bielou čokoládou

Kristína Močková
Kristína Močková pred 5 mesiacmi
Návrat do detstva: Retro Punčák s malinami a bielou čokoládou

Preneste sa na chvíľu do detstva a predstavte si klasický punčák, nasiaknutý sirupovou vodou a poliaty cukrovou polevou.. tak presne taký vám dnes neponúkneme. Ale môžeme si spolu upiecť jeho prerobenú verziu, ktorej sme ubrali cukor a namiesto sirupovej vody sme použili maliny. Farbivo v tom našom tiež nehľadajte. Zato tá ganache z bielej čokolády navrchu určite poteší. 

Budeme potrebovať: 

Návrat do detstva: Retro Punčák s malinami a bielou čokoládou

 Na cesto:

Na malinovú šťavu:

  • 180 g rozmrazených malín
  • 2–3 lyžice rumu (môžeme vynechať)
  • 180 g vody

Ganache:

Doba prípravy: 30 minút 
Doba pečenia: 35 minút
Doba chladenia: niekoľko hodín
Použili sme formu na pečenie s priemerom 22 cm. 

Návrat do detstva: Retro Punčák s malinami a bielou čokoládou

Postup:

  1. Bielka oddelíme od žĺtkov. Bielka si vo veľkej mise vyšľaháme spolu so sladidlom a štipkou soli na tuhý sneh. Bude to trvať asi 6 minút. 
    Návrat do detstva: Retro Punčák s malinami a bielou čokoládou
  2. K snehu primiešame žĺtka a zľahka premiešame špachtlou. Do misy preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme proteín a mandlovú múku. Opäť zľahka premiešame, aby sa všetko prepojilo, ale aby nám nepadol sneh. Cesto vylejeme do formy s papierom na pečenie a pečieme pri 160 stupňoch 30–40 minút, kým špajla nevyjde z cesta čistá. 
    Návrat do detstva: Retro Punčák s malinami a bielou čokoládou
  3. Medzitým si pripravíme malinovú šťavu. Rozmrazené maliny zalejeme vodou, pridáme 2–3 lyžice rumu a rozmixujeme. Zmes môžme prepasírovať, aby sme v koláči nemali zrniečka.
  4. Ak nám cesto nenarástlo rovnomerne, vrch zrežeme tak, aby bol čo najviac rovný. Následne korpus prekrojíme na 3 rovnaké pláty. Spodný a vrchný plát potrieme štedrou vrstvou džemu. Na spodný (zrezaný) plát položíme stredný, ktorý budeme “nalievať” malinovou šťavou. Musí byť úplne nasiaknutý. Nakoniec naň položíme vrchný plát. Prikryjeme tanierom, jemne zaťažíme a necháme odpočívať v chladničke niekoľko hodín. 
    Návrat do detstva: Retro Punčák s malinami a bielou čokoládou
  5. Nakoniec si pripravíme ganache z bielej čokolády. Zohrejeme si 100 ml 30% smotany, pridáme 150 g nadrobno nasekanej čokolády, necháme chvíľu stáť a rozmiešame na hladký krém, ktorým polejeme vrch koláča. Môžme ozdobiť malinami. Necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke. 

Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory! Radi si ich pozrieme pod #aktinrecepty. 

Návrat do detstva: Retro Punčák s malinami a bielou čokoládou

Punčák sme rozkrájali na 12 kusov. Jeden má priemerne:

  • 263 kcal
  • 11,9 g tuku
  • 26,3 g sacharidov
  • 10,1 g bielkovín
Poďakuj autorovi
2 ľudí už poďakovalo
Aktin Protein Bar
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________

Diskusia k článku