Preneste sa na chvíľu do detstva a predstavte si klasický punčák, nasiaknutý sirupovou vodou a poliaty cukrovou polevou.. tak presne taký vám dnes neponúkneme. Ale môžeme si spolu upiecť jeho prerobenú verziu, ktorej sme ubrali cukor a namiesto sirupovej vody sme použili maliny. Farbivo v tom našom tiež nehľadajte. Zato tá ganache z bielej čokolády navrchu určite poteší.
Budeme potrebovať:
Na cesto:
- 7 vajec
- 120 g práškového sladidla
- 190 g hladkej múky
- 5 g prášku do pečiva
- 50 g mandlí zomletých na múku
- 30 g Aktin Whey Protein vanilka
- asi ¾ pohárika Biolády (akýkoľvek červený džem)
Na malinovú šťavu:
- 180 g rozmrazených malín
- 2–3 lyžice rumu (môžeme vynechať)
- 180 g vody
Ganache:
- 100 ml 30% smotany
- 150 g bielej čokolády
Doba prípravy: 30 minút
Doba pečenia: 35 minút
Doba chladenia: niekoľko hodín
Použili sme formu na pečenie s priemerom 22 cm.
Postup:
- Bielka oddelíme od žĺtkov. Bielka si vo veľkej mise vyšľaháme spolu so sladidlom a štipkou soli na tuhý sneh. Bude to trvať asi 6 minút.
- K snehu primiešame žĺtka a zľahka premiešame špachtlou. Do misy preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme proteín a mandlovú múku. Opäť zľahka premiešame, aby sa všetko prepojilo, ale aby nám nepadol sneh. Cesto vylejeme do formy s papierom na pečenie a pečieme pri 160 stupňoch 30–40 minút, kým špajla nevyjde z cesta čistá.
- Medzitým si pripravíme malinovú šťavu. Rozmrazené maliny zalejeme vodou, pridáme 2–3 lyžice rumu a rozmixujeme. Zmes môžme prepasírovať, aby sme v koláči nemali zrniečka.
- Ak nám cesto nenarástlo rovnomerne, vrch zrežeme tak, aby bol čo najviac rovný. Následne korpus prekrojíme na 3 rovnaké pláty. Spodný a vrchný plát potrieme štedrou vrstvou džemu. Na spodný (zrezaný) plát položíme stredný, ktorý budeme “nalievať” malinovou šťavou. Musí byť úplne nasiaknutý. Nakoniec naň položíme vrchný plát. Prikryjeme tanierom, jemne zaťažíme a necháme odpočívať v chladničke niekoľko hodín.
- Nakoniec si pripravíme ganache z bielej čokolády. Zohrejeme si 100 ml 30% smotany, pridáme 150 g nadrobno nasekanej čokolády, necháme chvíľu stáť a rozmiešame na hladký krém, ktorým polejeme vrch koláča. Môžme ozdobiť malinami. Necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.
Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory! Radi si ich pozrieme pod #aktinrecepty.
Punčák sme rozkrájali na 12 kusov. Jeden má priemerne:
- 263 kcal
- 11,9 g tuku
- 26,3 g sacharidov
- 10,1 g bielkovín
- Ďalšie skvelé námety, nápady a tipy na sladké, slané, zdravé a chuťovo vyladené dobroty nájdete pod odkazom na vyladené recepty z Aktin kuchyne.