Črevný mikrobióm: čo ovplyvňuje a ako sa oň starať?

overil/a PhDr. Barbora Matějčková a Mgr. Martin Šaier
Komentáre
4
Črevný mikrobióm: čo ovplyvňuje a ako sa oň starať?
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

V posledných rokoch sa veľa výskumov venuje mikrobióte ľudského organizmu. Postupne sa ukazuje, na čo všetko má spoločenstvo mikroorganizmov (tzv. mikrobióm) v našom zažívacom ústrojenstve vplyv. Vyvstáva otázka, prečo by sme sa tomu mali venovať?

Prospešná skladba mikrobiómu, ktorú možno ovplyvniť životným štýlom, má zrejme vplyv na také choroby, ako sú nadváha (obezita), cukrovka, riziko vzniku infarktu alebo napríklad depresie. Mikrobióm totiž môže pôsobiť na mozog nielen cez nervové signály, ale aj prostredníctvom produkcie látok zodpovedných za našu náladu. Moderným životným štýlom, kde je kladený dôraz na výkon, čistotu a rýchlu dodávku energie, si mnohí z nás mohli svoju mikrobiótu negatívne ovplyvniť, a tým teda aj zvýšiť riziko vzniku týchto chorôb.

Čo sa dá očakávať, keď sa začneme starať o stav nášho mikrobiómu?

  1. Jednoduchší úbytok tukového tkaniva v prípade redukcie hmotnosti,
  2. Zníženie rizika vzniku civilizačných ochorení,
  3. Zlepšenie obranyschopnosti organizmu a menší výskyt chorôb,
  4. Zlepšenie psychického stavu,
  5. Zmiernenie alergických reakcií a zlepšenie imunity voči infekciám,
  6. Zlepšenie až vyliečenie zo zápalových črevných ochorení.

Transplantáciou mikrobióty sa dá vyliečiť z ťažkých zápalových ochorení črevnej sliznice

V akademickom lekárskom centre v Amsterdame sa skupina doktorov a vedcov rozhodla vyskúšať, či má podanie prospešných baktérií vplyv na opakovanú infekciu baktérií Clostridium difficile, ktorá má na svedomí ťažké hnačky a zápal čreva.

V prvom teste transplantácie mikrobióty sa dokázalo vyliečiť 81 % pacientov s opakovanou infekciou oproti 31 % vyliečených liečbou iba antibiotikami (van Nood et al., 2013).

Čo je vlastne ten záhadný mikrobióm? Každý v sebe máme malú ZOO

Pod pojmom mikrobióm sa schováva zhruba 350 triliónov mikrobiálnych buniek (zhruba 10‑krát viac ako buniek nášho tela). Najväčšia časť bakteriálnej mikrobióty obýva hrubé črevo, kde sa živí vlákninou z potravy, čulo sa podieľa na imunitných funkciách a dodáva organizmu energiu v podobe mastných kyselín s krátkym reťazcom (vznikajúcich z vlákniny), ktoré môžu byť okamžite použité na energiu.

Zloženie mikrobiómu má vplyv na imunitný systém, zápalové ochorenie črevnej sliznice, dispozície k vzniku civilizačných ochorení, úspešnosť chudnutia a dokonca aj na náladu (Althani et al., 2016).

Črevný mikrobióm: čo ovplyvňuje a ako sa oň starať?

Aké faktory majú vplyv na zdravie nášho mikrobiómu?

  • Na skladbu mikrobiómu má vplyv množstvo faktorov životného štýlu. K ideálnemu bakteriálnemu osídleniu organizmu dochádza už počas prirodzeného pôrodu – na rozdiel od pôrodu cisárskym rezom, kedy dochádza k odovzdaniu iného spektra mikroorganizmov, ktoré nemusia byť také priaznivé. Ďalej sa vývoj udržuje dojčením, prechodom na pevnú stravu a poznávaním okolitého sveta.
  • Čím väčšiu rozmanitosť a celkovú veľkosť mikrobiómu si počas života vypestujeme, tým pozitívnejší vplyv bude mať na naše zdravie. V praxi to znamená, že keď si dieťa občas strčí ruky od hliny do pusy alebo mu vypadne cumlík na zem a strčí si ho späť do pusy bez umytia, tak si práve rozšíril svoj mikrobióm. Baktérie si vymieňame kontaktom so zvieratami, pobytom vonku, prácou v záhradke alebo potrasením rúk.
  • Mikroorganizmy sú všade okolo nás a prehnanou hygienou, zlou skladbou potravy, sedavým životným štýlom a užívaním antibiotík si znižujeme veľkosť aj rozmanitosť mikrobióty ľudského organizmu.

Ako sa líši priemerný mikrobióm obyvateľa USA a indiána z Južnej Ameriky?

V čreve priemerného dospelého Američana žije okolo 1 200 druhov mikroorganizmov, čo sa môže zdať ako celkom veľká invázia, a zrazu môžete dostať ťaživý pocit, že ste len 1/1 200 človeka.

Keď porovnáme počet druhov črevných baktérií priemerných Američanov s juhoamerickými indiánmi žijúcimi v pralese vo Venezuele alebo Amazónii, zistíme, že indiáni majú o 400 druhov bohatšie spektrum mikrobiómu.

Pre mikrobióm je prospešné jesť čerstvé potraviny a občas si zašpiniť ruky

Vďaka väčšej konzumácii priemyselne spracovaných potravín a väčšej miere sterility v životoch Američanov dochádza k redukcii mikrobiálnej diverzity (rozmanitosti), čo negatívne ovplyvňuje celkové zdravie.

Situácia bude pravdepodobne obdobná vo väčšine vyspelých krajín. Pokiaľ človek žije na dedine alebo na farme, tak jeho diverzita môže byť naopak oveľa väčšia (Yatsunenko et al., 2012).

Črevný mikrobióm: čo ovplyvňuje a ako sa oň starať?

Líši sa mikrobióm medzi štíhlymi a obéznymi ľuďmi? Dá sa nejako ovplyvniť?

Cox (2014) so svojim tímom skúmal otázku raného vývoja mikrobiómu na obezitu. Ako sme si povedali, antibiotiká majú negatívny vplyv na rozmanitosť črevných baktérií. Vďaka hojnému používaniu širokospektrálnych antibiotík dochádza k celoplošnému útoku na mikroorganizmy. Populácia mikrobiómu značne preriedne a zostávajú tí najsilnejší, čo môžeme chápať ako tie, ktoré si vypestovali rezistenciu (odolnosť) na použitý druh antibiotík.

Cox naďalej zistil, že používanie nízkych dávok penicilínu v ranom vývoji (štúdia vykonaná na myšiach) ovplyvňuje mikrobióm, ktorý má následne vplyv na metabolizmus, a dochádza k zvýšenému ukladaniu tuku v tukových bunkách (adipocytoch). Z tohto a ďalších podobných zistení vyplýva, že zloženie mikrobiómu bezpochyby ovplyvňuje aj to, koľko na sebe nosíme tuku.

Mikrobióm je veľmi dynamický „orgán“, čo všetko naň vplýva?

Musíme chápať, že zloženie mikrobiómu sa každú chvíľu mení vplyvom vonkajších aj vnútorných zásahov. Rozmanité zloženie mikrobióty je závislé od niekoľkých faktorov, ako je už spomínané užívanie antibiotík, fajčenie, úroveň pohybovej aktivity, strava, spánok a napríklad od toho, či chodíme do prírody.

Coxove zistenia potvrdili ďalšie práce zaoberajúce sa vplyvom vystavenia antibiotík u detí do šiestich mesiacov života a následného vplyvu na hmotnosť v siedmich rokoch. Pokiaľ boli sledovaným deťom aplikované antibiotiká, vo veku siedmich rokov trpeli nadváhou viac ako tie, ktoré antibiotiká neužívali.

Niekto by právom mohol namietnuť, že medzi týmito dvoma javmi ešte nemusí byť príčinná súvislosť. Aj napriek tomu však podľa výsledkov celého radu iných štúdií môžeme sledovať, aký veľký vplyv majú mikroorganizmy v našom tele na naše zdravie (Ajslev, 2011).

Aké baktérie sú spojené so štíhlosťou a ktoré s nadbytočným tukom?

Kmene baktérií Bacteroidetes a Firmicutes sú dominantnými v ľudskom zažívacom ústrojenstve a tvoria až 90 % všetkých baktérií. Kmeň Bacteroidetes je viac zastúpený u štíhlejších ľudí a naopak kmeň Firmicutes u ľudí s nadváhou alebo obezitou. Z toho vyplýva, že medzi zložením mikrobiómu a našou hmotnosťou (skôr by som povedal na tukovej zložke) je určitá závislosť (Ley, 2006).

De Filippo (2010) skúmal rozdiely mikrobióty medzi európskymi a africkými deťmi. Európske deti boli reprezentované deťmi z Florencie a skupina afrických detí pochádzala z Burkina Faso. De Filippo prakticky potvrdil rovnaké výsledky, ktoré sme sa dočítali v predchádzajúcom odseku. Kmeň Bacteroidetes bol hojnejšie zastúpený v Afrike a kmeň Firmicutes v Európe.

Mohli by sme zjednodušene povedať, že európske deti môžu vďaka tomu byť náchylnejšie na priberanie. Je tu zrejme úzka súvislosť medzi príjmom vlákniny a jej pozitívnym vplyvom na mikrobióm. Čím viac je v strave vlákniny, tým viac dochádza k rozvoju kmeňa Bacteroidetes, ktorý je v štúdiách spájaný s nižšou telesnou hmotnosťou.

Črevný mikrobióm: čo ovplyvňuje a ako sa oň starať?

Ako získať viac zdraviu prospešných baktérií?

Zloženie a veľkosť mikrobiómu si ovplyvňujeme životným štýlom. Aby sme sa dopracovali k zdraviu prospešnej symbióze s mikroorganizmami, je potrebné ich dobre kŕmiť.

  • Dobre kŕmiť nielen baktérie, ale aj seba, znamená, že strava je bohatá na vlákninu, najmä celozrnné obilniny, strukoviny, ovocie, zeleninu, orechysemienka.
  • Fermentované produkty, ako sú napríklad tradičná kyslá kapusta, kombucha, kvasená zelenina (pickles) alebo kórejské kimchi, sú doslova nabité baktériami mliečneho kvasenia, ktoré navyše obsahujú aj inak ťažko dostupný vitamín K. Tradičné biele plnotučné jogurty, kefír a acidofilné mlieko sú výborným zdrojom baktérií. Iste nie je na škodu užívať probiotiká, ak ste práve na antibiotikách, a podporiť tak mikrobióm.
  • Ďalším bodom je dostatok spánku, pohybu a čas strávený vonku, ideálne v kontakte s prírodou. Teraz už viete, ako sa o svoj mikrobióm správne starať. Správnou výživou nielen sebe, ale aj mikrobiómu zaistíte, že budete o krok napred nielen pri snahe o chudnutie, ale hlavne urobíte pre svoje zdravie niečo navyše.

Čo si z toho odniesť?

Faktory životného štýlu prospešné pre mikrobióm

  • Ovocie, zelenina, orechy, semienka, obilniny (celozrnné), ovsené vločky, strukoviny, kyslé mliečne výrobky, kvasená zelenina, pohybová aktivita, pobyt v prírode, spánok, striedme používanie chemikálií a meditácia.

Faktory životného štýlu poškodzujúce mikrobióm

  • Jednoduchý cukor, transmastné kyseliny, nasýtené mastné kyseliny, stres, antibiotiká, hnojivá, herbicídy, pesticídy, alkohol a príliš veľký dôraz na hygienu.

Koľko vlákniny treba denne prijímať?

  • Domorodé kmene indiánov v pralese a ďalších natívnych domorodcov v rôznych častiach sveta konzumovali až 100 gramov vlákniny za deň.
  • Pre ideálne osídlenie mikrobiómu zdraviu prospievajúcimi baktériami je denné množstvo prijatej vlákniny medzi 30‑40 gramami.
Kombucha: zázračný nápoj s probiotickými účinkami
Kombucha: zázračný nápoj s probiotickými účinkami
Kombucha pochádza z územia severozápadnej Číny, dnes je tento blahodarný nápoj rozšírený po celom svete. Vedeli ste, ako vám môže jej konzumácia prospieť? A je bezpečné si ju pripraviť doma?
Ovsené vločky a zdravie: čo obsahujú a aké majú účinky?
Ovsené vločky a zdravie: čo obsahujú a aké majú účinky?
Ovsené vločky sú známe ako fitness potravina už pomerne dlhú dobu. Takéto vločkové raňajky dodajú vášmu telu v chutnej a dobre stráviteľnej forme dostatok energie. Človek potom takmer nemá hlad až do obeda, prípadne si vypomôže len malou desiatou.
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Ultimátní návod, jak se v tom vyznat, je tu. Pomůžou při nachlazení, léčbě antibiotiky nebo před cestou do exotických zemí!
Prírodné probiotiká: 8 najlepších zdrojov v potravinách
Prírodné probiotiká: 8 najlepších zdrojov v potravinách
Nielen doplnky stravy obsahujú vysoké množstvo probiotických kultúr. Aké potraviny patria medzi najbohatšie prírodné probiotiká?
10 jednoduchých tipov, ako jesť viac vlákniny, byť zdravší a ľahšie chudnúť
10 jednoduchých tipov, ako jesť viac vlákniny, byť zdravší a ľahšie chudnúť
Chute na sladké, škvŕkajúci žalúdok alebo zažívacie problémy signalizujú, že je s vaším telom niečo v neporiadku. Môže to byť práve nedostatok vlákniny, ktorý spomínané neduhy spôsobuje. Poradíme vám, ako túto chybu napraviť.
Kefír: kyslý probiotický zázrak
Kefír: kyslý probiotický zázrak
Etymológia slova kefír vás zavedie až k tureckému slovu „keyif“, ktoré označuje „dobrý pocit“, ktorý máte po jeho pití zažívať. A presne o tom je náš dnešný článok. Predstavíme si základné informácie, benefity pre zdravie a dáme aj pár informácií o kefírových zrnách, vďaka ktorým máte možnosť vytvorenia svojho domáceho výrobku!
9 tipov pre lepší spánok
9 tipov pre lepší spánok
Kvalita spánku sa za posledné desaťročie značne zhoršila, pritom je odpočinok pre naše zdravie úplne zásadný. V tomto článku sme si pre vás pripravili 9 tipov, vďaka ktorým zrýchlite zaspávanie, skvalitníte svoju spánkovú rutinu, a tým tiež veľmi jednoducho zlepšíte váš fyzický a psychický stav!
Metabolický syndróm: stav, ktorý nebolí, ale predstavuje vážne zdravotné riziko
Metabolický syndróm: stav, ktorý nebolí, ale predstavuje vážne zdravotné riziko
Počuli ste už niekedy o metabolickom syndróme? Ide o súbor príznakov, ktoré síce nebolia, ale pre vaše telo predstavujú veľké riziko. Čo presne môže metabolický syndróm spôsobiť a týka sa aj vás?
Ako lepšie zvládať stres a byť v pohode?
Ako lepšie zvládať stres a byť v pohode?
Či sa nám to páči alebo nie, stresu sa pri každodennom živote nevyhneme. Jedinou možnosťou je teda naučiť sa s ním pracovať a nenechať sa ním ovládať. Dnešný článok vám prináša 10 jednoduchých tipov, ako znížiť mieru stresu a byť spokojnejší.
Psychobiotiká: baktérie, ktoré sú dobré nielen pre váš mozog
Psychobiotiká: baktérie, ktoré sú dobré nielen pre váš mozog
Tiež ste niekedy počuli príslovie „láska prechádza cez žalúdok“? Možno sa pod týmto slovným spojením schováva ešte viac, než sa na prvý pohľad zdá. Je pravdepodobné, že sa časť našej tráviacej sústavy, v tomto prípade konkrétne črevá, „rozpráva“ s mozgom? Ak áno, koľko a čo všetko sú si schopní povedať a ako veľmi sa navzájom ovplyvnia?
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Můžeme jíst vysoce průmyslově zpracované potraviny a přitom být štíhlí a zdraví? Na to se podíváme v tomto článku a nenecháme hranolku na hranolce!
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.