Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu

4. 4. 2020
Komentáre
2
Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu
obrázok z broadsheet.com
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Ako už podľa názvu môžeme odhadnúť, exoticky znejúci názov nápoja nás zavedie do východnej časti Ázie, kde bola kombucha veľmi obľúbeným nápojom a tiež hojne používaným liečebným doplnkom v ľudovom liečiteľstve. Už pred časom, keď sa začal datovať náš letopočet, prisudzovali starí Číňania pitiu kombuchy liečivé účinky a považovali ju za nástroj dlhovekosti.

Kombucha sa ďalej šírila prirodzenou cestou cez Rusko do Európy a za oceán do Ameriky. Pred pár rokmi u nás poznalo kombuchu mizivé percento ľudí, ktorí si ju s nadšením pripravovali doma, dnes sa z kombuchy však stal už pomerne slušný biznis. Čo je teda kombucha a má zmysel ju zaradiť do svojho pitného režimu? Poďme sa na to pozrieť.

Čo sa v dnešnom článku dozviete?

  • Kde sa kombucha vzala a čo to vlastne je.
  • Aké zdraviu prospešné látky obsahuje.
  • Kde ju môžete ochutnať.
  • Aké sú zdravotné benefity pravidelného pitia.
  • Ako si ju môžete sami doma pripraviť.

Kde sa objavil zázrak s menom kombucha?

Bohužiaľ sa presne nepodarilo zistiť počiatky používania kombuchy, avšak prvé zdokumentované používanie je datované k roku 221 pred Kristom. Niektoré neoverené pramene spájajú začiatok pitia čierneho čaju v Číne za čias dynastie Shang 1600 – 1046 rokov pred Kristom („History Of Kombucha: Where Did It Come From? | Kombucha Home", br).

Kto iný mohol objaviť liečivé účinky kombuchy ako starí Číňania? Konkrétne ide o dynastiu Tsin, ktorá si sľubovala od kombuchy zázračné účinky, ako už napovedá jej názov „Tea of Immortality“ – no a kto vtedy nechcel byť nesmrteľný a žiť večný život?

O pôvode kombuchy sa môžeme tiež dočítať zaujímavé legendy – napríklad japonskú, keď cisára Enkya vyliečil doktor KOMBU zo žalúdočných problémov skvaseným čajom.

Spojením priezviska doktora KOMBU a japonského označenia pre čaj – TSCHA vznikla KOMBUCHA. V Českých krajinách tajomstvo kombuchy údajne pozorne strážili mnísi, ktorí jej dali dokonca krycí názov Olinka. A za týchto čias vzniklo porekadlo „Kto holduje Kombuše, 100 rokov svetom pokluše.“  Údajne sa kombucha podpísala na mladistvom vzhľade samotnej kráľovnej popu Madonny.

Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu
obrázok z yumuniverse.com

O rastúcej obľube konzumácie kombuchy svedčí aj fakt, že po svete existuje veľký rad takzvaných kombuchových barov, ktoré boli dominantou západnej časti Severnej Ameriky a Nového Zélandu, ale od roku 2015 si na nápoji môžete pochutnať napríklad aj v Londýne. Môžete tu podľa Neila Hinchley ochutnať kombuchu s prirodzenou chuťou, perlivou, neperlivou, a dokonca s pridaným ovocným pyré alebo ako súčasť alkoholických nápojov.

Keď si spomeniem na chvíľu, keď som prvýkrát videl otca pripravovať kombuchu, rozhodne to vo mne nevyvolalo túžbu nápoj ochutnať, pretože u mňa však prevládla zvedavosť nad odporom k práve vyťahovanej hubovitej hmote z nápoja, ochutnal som. Ako to už s chuťami „ranného pubertiaka“ býva, skonštatoval som sucho, že nechápem, ako tento odporný nápoj niekto môže vôbec piť, a potom som na niekoľko ďalších rokov na kombuchu takmer zabudol.

Dnes si však miestami svoju porciu doprajem, pretože si ma jej horkastá, miestami octová a ľahko bublinková osviežujúca chuť pritiahla späť.

Pre kombuchu do obchodu a do krčmy namiesto piva

Zjavný boom popíjania kombuchy je vidieť podľa Wollan, (2010) z New York Times v masovom rozširovaní sortimentu v obchodoch so zdravou výživou a postupné rozširovanie vo veľkých nákupných centrách. Dokonca aj Red Bull naštartoval predaj vlastného nápoja kombuchy.

Nič však nie je také dobré ako to, čo si pripravíme doma. Rovnako ako v prípade piva existuje množstvo nadšených „domovarcičov“, tak aj tu sa môžeme stretnúť s obrovským množstvom ľudí, čo si doma vyrábajú kombuchu a vymieňajú si zárodočné kultúry potrebné pre správny kvasný proces výroby kombuchy.

V oblasti San Francisca, ktorá je často označovaná za Mekku zdravého životného štýlu, si môžete dokonca nechať kombuchu natočiť z točky ako pivo!

Čo v sebe kombucha skrýva?

Kombucha je často označovaná ako funkčný nápoj. Označenie funkčné si zaslúžia všetky potraviny, ktoré obsahujú živé organizmy. Pamätáte si článok o probiotických, prebiotických a synbiotických prípravkoch? Kombuchu by sme zaradili do probiotického spoločenstva, pretože obsahuje „živé“ organizmy. Kombucha je teda najčastejšie zelený alebo čierny čaj, v ktorom prebieha dlhší čas proces kvasenia alebo fermentácia.

Ako vieme, tak fermentáciou vznikajú baktérie, ktoré podporujú funkciu imunitného systému. Ak však necháme proces fermentácie prebiehať niekoľko týždňov alebo až mesiac, tým skôr z nápoja dostaneme kokteil, ktorý obsahuje viac nebezpečných ako prospešných látok.

Ale ako to môže byť funkčný nápoj, keď je to prakticky čaj? Kúzlo spočíva v pridaní štartovacej kultúry SCOBY do osladeného zeleného alebo čierneho čaju. Skratka SCOBY by mohla naznačovať istú spojitosť so Scooby Doo, ale skrýva sa pod ňou menej zábavné označenie „Synbiotic culture of bacteria and yeast“.

Ide teda o vzájomne prospešné spoločenstvo baktérií a kvasiniek, ktoré vyzerá ako huba, a to je hlavný dôvod, prečo mi kombucha na prvýkrát nezachutnala.

A záverečné „čáry‑máry fuk“ je v kráse procesu kvasenia, pretože SCOBY sa tiež niečím musí živiť, spotrebuje pre seba väčšinu cukru z osladeného nápoja, a dá tak finálnemu nápoju jeho nezameniteľnú chuť. SCOBY je veľmi podobná kultúre, ktorá sa používa na výrobu klasického octu (Vīna, Semjonovs, Linde, & Deniņa, 2014).

Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu
obrázok z „Health Risks And Benefits Of Kombucha Tea", b.r.

Ale čo mi prinesie pitie kombuche?

Na tomto mieste si musíme odlíšiť kombuchu kúpenú vo fľaši z obchodu a kombuchu doma pripravenú. Kúpená kombucha nemá prakticky žiadne riziká, pretože bola v drvivej väčšine prípadov pasterizovaná, teda bola zabitá väčšina prospešných i patogénnych baktérií a jej konzumácia je teda skôr „na chuť“, aj keď obsahuje množstvo antioxidantov a ďalších cenných látok.

Domáca kombucha musí byť pripravovaná v úplne čistom prostredí a nemala by byť v procese kvasenia dlhšie ako desať dní, pretože pri nesplnení týchto podmienok vznikajú vo väčšej miere toxické látky. Extrémnym prípadom je smrť ženy v Spojených štátoch, ktorá denne pila nesprávne pripravenú kombuchu vo veľkom množstve.

Ďalším nedávnym prípadom je podľa reportu Gedela (2016) prípad ženy, ktorá opäť pila nesprávne pripravenú domácu kombuchu a utrpela zápal pečene. Je potrebné byť opatrný, pretože veľa prípravkov, ktoré sľubujú značné zdravotné benefity, môžu byť kontaminované toxínmi z nesprávnej prípravy, skladovania alebo výroby. Takže kombuchu vyrábať svedomito.

Medzi hlavné benefity popíjania kombuchy patria:

  1. Možné zlepšenie prirodzenej detoxikácie organizmu.
  2. Vďaka obsahu prospešných probiotických baktérií pomáha zlepšovať zažívanie a priaznivo ovplyvňuje zloženie mikrobiómu. To sa podieľa na väčšej imunitnej odolnosti organizmu.
  3. Obsiahnutými antioxidantmi môže dokázať zmierniť proces starnutia (oxidačný stres) a poskytnúť ochranu všetkým bunkám v tele, ktoré sú napádané voľnými radikálmi, a zlepšiť tak schopnosť prirodzenej detoxikácie organizmu.
  4. Kombucha má taktiež energizujúce účinky vďaka obsahu kofeínu, takmer kompletnému spektru vitamínov skupiny B a železu.
  5. Pravidelná konzumácia kombuchy môže zlepšovať cholesterolový profil.
  6. Najmä obsiahnutými bioaktívnymi látkami v podobe polyfenolov a antioxidantov môže mať antikarcinogénne účinky proti rakovine (Cetojevic‑Simin, 2008).
  7. Všeobecne ľudia, ktorí pijú najmä zelený čaj, majú nižší výskyt rakoviny, čo je pripisované obsahu polyfenolov (aktívnych látok vo väčšej miere v zelenom a menšej miere v čiernom čaji).

Avšak list Liberty Voice sa vo svojom článku venoval tomu, či má kombucha nejaké pridané zdravotné benefity, ktoré by vyvážili riziká plynúce z jej konzumácie. Zahrnul do článku dve vedecké prieskumy kombuchy, ktoré nabádajú k opatrnosti konzumácie kombuchy a skôr sa stavajú k tejto problematike negatívne.

Hlavnou myšlienkou článku je opäť precízna domáca príprava alebo nákup priemyselne bezpečne vyrobeného nápoja. Domáca prefermentovaná kombucha môže obsahovať aj značné množstvo alkoholu, až 3 % („Kombucha“, 2014).

Ako kombuchu pripraviť?

Na výrobu kombuchy budeme potrebovať:

  1. 1 ks materskej huby alebo 2‑4 dcérske huby (menšie huby oddelené od materskej) – zoženieme v obchode so zdravou výživou, od priateľov alebo v dôveryhodnom obchode na internete
  2. 0,3 litra zákvasu, ktorý dostaneme spoločne s kúpou materskej huby alias SCOBY kultúry alebo si necháme odliať od priateľov, zákvas je hotový nápoj z predošlej várky.
  3. 270‑290 g cukru
  4. 3 čajové lyžice sypaného čierneho, zeleného alebo ovocného čaju. Po získaní skúseností je možné čaje kombinovať.
  5. 3 litre vody

Ďalšie potrebné veci:

  1. 6 litrový hrniec
  2. 4‑5 litrový zavárací pohár
  3. plastový lievik
  4. sitko s jemným sitkom
  5. obrúsok
  6. gumička
  7. vareška

Postup

V hrnci prevaríme vodu a odstavíme z platne. Následne pridáme čaj a cukor, premiešame a necháme čaj lúhovať približne 10 minút. Potom nalejeme osladený čaj cez sitko do zaváracieho pohára, kde ho necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

  • Po vychladnutí do čaju nalejeme 0,3 litra zákvasu z predošlej várky a vložíme špongiu do čaju s orientáciou bielej a hladkej strany nahor.

Na hrdlo pripevníme gumičkou obrúsok a stiahneme. Necháme nápoj „pracovať“ pri izbovej teplote na pokojnom mieste bez priameho slnečného žiarenia 7 – 10 dní. Po uplynutí 7 – 10 dní môžeme zlievať. Ochutnáme slamkou nápoj, ak má sladkokyslú perlivú chuť, precedíme a uložíme ho vo fľašiach do chladničky s pootvoreným uzáverom, pretože kvasenie stále prebieha.

  • Podávame s ľadom a cyklus opakujeme. „Materskú špongiu“ opláchneme opatrne studenou vodou predtým, než ju vložíme do novo pripravovanej várky.
Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu
obrázok z Divinitea – Certified Organic Loose Leaf Teas, 2014

Čo si z toho odniesť?

Pitie kombuchy má zdravotné benefity aj riziká. Pokiaľ sa kombuchu rozhodnete vyskúšať, odporúčam ju ochutnať z priemyselnej výroby, a pokiaľ vám bude chutiť, tak si ju vyskúšajte vyrobiť doma. Pri výrobe doma pracujte naozaj v čo najčistejšom prostredí a nenechávajte kombuchu kvasiť dlhšie ako 10 dní.

Pokiaľ vám kombucha nezachutí, tak popíjaním najlepšie zeleného čaju dosiahnete podobné zdravotné benefity, ako má kombucha, iba sa ochudobníte o probiotické pôsobenie na mikrobióm. Každopádne odporúčam kombuchu ochutnať každému „gastroexperimentátorovi“.

Pivo: Roste po něm pupek a snižuje hladinu testosteronu?
Pivo: Roste po něm pupek a snižuje hladinu testosteronu?
Po pivu prý rostou prsa, břicho a snižuje hladinu testosteronu! Jsou tyto pověsti pravdivé a měli bychom se pivu vyhýbat velkým obloukem, nebo nám občas jedno pivo v tomto ohledu neuškodí? Také se dozvíte, jak se podepisuje konzumace alkoholu na našich výkonech ve fitku!
Môžeme mať vďaka pivu naozaj pekné telá? Za a proti alkoholu vo fitness
Môžeme mať vďaka pivu naozaj pekné telá? Za a proti alkoholu vo fitness
Piť, či nepiť. To je dilema, ktorej sme vystavení v teplých letných dňoch azda všetci. Je však možné dopriať si polliter vychladeného piva, pohárik vínneho striku či plechovku piva ovocného a pritom nepriberať, alebo dokonca chudnúť?
Spalujte tuk a nabírejte svaly jednodušeji s pomocí zeleného čaje
Spalujte tuk a nabírejte svaly jednodušeji s pomocí zeleného čaje
Stále objevujeme nové a nové účinky zeleného čaje, které nám pomáhají s různými procesy v organismu. Může nám ale zelený čaj pomoci také s růstem sportovní výkonnosti, budováním svalové hmoty a hubnutím?
Správny pitný režim ako jeden z kľúčov k lepšiemu zdraviu
Správny pitný režim ako jeden z kľúčov k lepšiemu zdraviu
Správny pitný režim má vplyv (bez preháňania) na všetko okolo vášho života. Nedostatok vody sami na sebe spoznáte celkom ľahko, dobre sa cítiť totiž rozhodne nebudete. Ako by však mal váš optimálny príjem tekutín vyzerať?
Črevný mikrobióm: čo ovplyvňuje a ako sa oň starať?
Črevný mikrobióm: čo ovplyvňuje a ako sa oň starať?
Prospešnou skladbou mikrobiómu, ktorú ovplyvníme životným štýlom, dokážeme predchádzať nadváhe, cukrovke, riziku infarktu alebo napríklad depresiám.
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Ultimátní návod, jak se v tom vyznat, je tu. Pomůžou při nachlazení, léčbě antibiotiky nebo před cestou do exotických zemí!
Ako posilniť imunitu správnou stravou?
Ako posilniť imunitu správnou stravou?
Poznáte to, pravidelne cvičíte, výsledky sa začínajú rysovať… a zrazu je tu jeseň a vy prechladnete. Skúste tento rok zaradiť zdraviu prospešné potraviny a látky na podporu imunity a popasujte sa s chrípkou a prechladnutím!
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
Hormonálna antikoncepcia je jednou z metód zabraňujúcich nechcenému počatiu. Do akej miery ale mení prirodzené pochody v ženskom cykle, a čo môžete očakávať po jej vysadení?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Biele bodky na nechtoch sú pre mnohých z nás synonymom pre nedostatok vápnika. Je to ale vždy tá správna príčina?