- Podľa informácií služby Enhanced Retail Tracking Service spotrebitelia v roku 2020 minuli viac ako 4,9 miliardy dolárov za grily, udiarne a kempingové variče.
- Najobľúbenejším ročným obdobím je pre túto záhradnú aktivitu leto.
- Najviac diskusií sa však vedie nad otázkou spracovania potravín pri vysokých teplotách a jeho dopadmi na ľudské zdravie.
Grilovanie k letu jednoducho patrí. Je to takmer ako pravidlo, aspoň raz za dva týždne zájsť na balkón, záhradu či do parku, nakúpiť hromadu mäsa, zeleniny, omáčok a pri západe slnka si spoločne užívať tú nezabudnuteľnú dymovú chuť… Dnešný článok vám okrem 5 úžasných a jednoduchých receptov predstaví aj vysvetlenie, ako to vlastne s tým grilovaním je a či je naozaj tak nezdravé, ako sa o ňom nielen v temných kútoch internetu povráva.
Gril: láska na prvé ochutnanie
A teraz tá najčastejšia otázka týkajúca sa všetkými milovaného grilovania: ,,Je to zdravý spôsob prípravy jedla? Prečo mi moja kamarátka/doktorka/… hovorila, že môže zvýšiť riziko vzniku niektorých typov nádorových ochorení?”. Áno, pri grilovaní na uhlíkoch či ohni môžu vznikať zdraviu škodlivé látky. Ale nie je nutné prepadať panike a gril nutne vypínať či dokonca vyhadzovať.
Akurát by sa na to malo s mierou a dodržiavať určité opatrenia. Predovšetkým teda to, že od mäsa najprv odrežete všetku kožu či viditeľný tuk (všeobecne pozor na častejšiu konzumáciu tučného mäsa a olejových marinád), zdvihnete grilovaciu plochu a presuniete brikety alebo drevené uhlie k stranám grilu, asi raz za minútu mäso otočíte a v neposlednom rade po každom použití gril dôkladne vyčistíte.
5 chutných a rýchlych receptov na gril
1. Grilovaná kukurica so šalátikom zo zelených fazulí
Ingrediencie (3 porcie)
- 6 malých kukuričných klasov,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 180 g zelených fazuliek,
- 1 avokádo (vykôstkované a nakrájané na plátky),
- 30 g natrhaného koriandra.
Na dresing
- 2 lyžice limetkovej šťavy,
- 2 lyžičky medu,
- 1 strúčik cesnaku,
- 4 lyžice olivového oleja,
- soľ, korenie… podľa preferencií.
Postup
Ako prvú kukuricu namočte na 10 minút do horúcej vody a potrite gril zhruba 2 lyžicami olivového oleja. Po uplynutí 10 minút kukuricu vyberte z vody, dochuťte soľou a korením a na grile robte približne ďalšiu štvrťhodinu (často otáčajte). Medzitým pridajte fazuľky do misy, pokvapkajte 4 lyžicami olivového oleja, osoľte, okoreňte a premiešajte. Vzniknutú zmes vložte do alobalu, dajte na gril a pripravujte 5‑7 minút (opäť pravidelne otáčajte). Dresing pripravíte z limetkovej šťavy, medu, cesnaku (nadrveného), soli a korenia. Tento šalát postupne servírujte ako rozpolenú kukuricu, fazuľku, trochu avokáda, natrhaný koriander a tesne pred podávaním pokvapkajte zálievkou.
1 porcia obsahuje
- 352 kcal,
- 52 g sacharidov,
- 14 g tukov,
- 8 g bielkovín.
2. Flank steak fajitas
Ingrediencie (6 porcií)
- ½ kg flank steaku,
- olivový olej,
- 3 papriky (zbavené semienok a nakrájané na plátky),
- 1 žltá cibuľa (nakrájaná na plátky),
- ½ lyžičky rasce,
- ½ lyžičky sušeného oregana,
- soľ a korenie podľa preferencií,
- šťava z polovice limetky.
Na marinádu
- šťava z 2 limetiek,
- 1 lyžica olivového oleja,
- ¼ šálky koriandra (nasekaný),
- ½ jalapena (mleté),
- 1 strúčik cesnaku (nasekaný),
- ½ lyžičky rasce (mletá),
- 1 lyžička soli,
- mleté čierne korenie podľa preferencií.
Ďalšie ingrediencie
- plátky avokáda alebo guacamole,
- koriander,
- rozpolené cherry paradajky alebo paradajková salsa,
- kyslá smotana,
- tortilly, ohriate.
Postup
Steak nechajte cez noc (či niekoľko hodín) obalený v marináde z limetkovej šťavy, oleja, koriandra, jalapena, cesnaku, rasce, soli a korenia. Po uplynutí danej doby si ako prvú pripravte cibuľu a papriky posypané rascou, oreganom, soľou a korením a opekajte, kým nezmäknú a mierne zhnednú. Následne vyberte flank steak z chladničky, nechajte pol hodinu odležať pri izbovej teplote, aby mäso vychladlo, a potom grilujte na požadovanú prepečenosť. Nechajte 10 minút odpočinúť, potom krájate na tenké plátky a servírujte spoločne s tortillou, cibuľou, paprikou a zvyšnými ingredienciami.
1 porcia obsahuje
- 429 kcal,
- 28 g sacharidov,
- 21 g tukov,
- 34 g bielkovín.
3. Kalifornské grilované kura s paradajkami a avokádom
Ingrediencie (4 porcie)
- ¾ lyžica octu,
- 1 lyžička granulovaného cesnaku,
- 2 lyžice medu,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 2 lyžičky talianskeho korenia,
- soľ, mleté korenie podľa preferencií,
- 4 vykostené kuracie prsia bez kože,
- 4 plátky mozzarelly,
- 4 plátky avokáda,
- 4 plátky paradajok,
- bazalka na ozdobu.
Postup
V malej miske zmiešajte ocot, granulovaný cesnak, med, olej a talianske korenie a dochuťte soľou a korením. Zmes následne nalejte na kura a marinujte 20 minút. Po uplynutí doby rozohrejte gril, naolejujte a grilujte kura, kým sa neprepečie (približne 8 minút z každej strany). Mäso na grile doplňte plátkami mozzarelly, avokádom a paradajkami a na 2 minúty ho prikryte pre dokonale rozpustený syr. Nakoniec ozdobte bazalkou.
1 porcia obsahuje
- 255 kcal,
- 11 g sacharidov,
- 11 g tukov,
- 27 g bielkovín.
4. Bánh Mì kebab
Ingrediencie (4 porcie)
Na uhorkovú omáčku nước chấm
- 6 lyžíc horúcej vody,
- 2 lyžice kryštálového cukru,
- 2 lyžice rybej omáčky,
- 1 a ½ lyžice limetkového džúsu,
- ¼ uhorky (jemne nakrájaná),
- 1 lyžica koriandra (jemne nasekaný),
- 1 strúčik cesnaku (nasekaný),
- 1 thajské chilli (nakrájané na tenké plátky).
Na kebaby
- 3 lyžice sójovej omáčky so zníženým obsahom sodíka,
- 3 lyžice medu,
- 2 lyžice rybej omáčky,
- 1 lyžica rastlinného oleja,
- ½ kg bravčových kotliet (nakrájané na kúsky),
- 2 veľké mrkvy (očistené a nakrájané podľa preferencií),
- 2 lyžice vody,
- 1 biela reďkovka (ošúpaná a nakrájaná podľa preferencií),
- soľ a mleté čierne korenie podľa preferencií.
Postup
Ako prvú si pripravte uhorkovú omáčku: v mise zmiešajte všetky vyššie spomínané ingrediencie, preneste do chladničky a nechajte, aby sa chute prepojili. Príprava kebabu je o niečo zložitejšia, ale bezpodmienečne stojí za to. Vo veľkej mise spojte sójovú omáčku, med, rybiu omáčku a olej. Pridajte bravčové mäso, zakryte plastovým obalom a nechajte v chladničke aspoň hodinu odležať. Po uplynutí času vyberte bravčové mäso z marinády a samotnú omáčku preneste do strednej panvice, kde ju priveďte do varu, potom znížte na mierny plameň. Varte, kým sa omáčka mierne nezredukuje (približne 5 až 7 minút).
Gril si predhrejte na stredne vysokú teplotu, bravčové napichnite na špízy spoločne s mrkvou a bielou reďkovkou. Potrite trochou oleja a dochuťte soľou a korením. Grilujte 5 minút s tým, že každú minútu otočíte, aby ste zaistili rovnomerné prepečenie. Po 5 minútach začnite kebaby po každom otočení potierať redukovanou marinádou a pripravujte ďalších 3 až 5 minút. Podávajte s vopred pripravenou omáčkou nước chấm.
1 porcia obsahuje
- 211 kcal,
- 14 g sacharidov,
- 7 g tukov,
- 28 g bielkovín.
5. Plnené šampiňóny portobello s opečeným chlebom
Ingrediencie (2 porcie)
- ⅔ šálky paradajok (nakrájané),
- ¼ šálky mozzarelly (nastrúhaná),
- 1 lyžička olivového oleja,
- ½ lyžičky rozmarínu (jemne nasekaný),
- ⅛ lyžičky čierneho korenia (hrubo mleté),
- 1 strúčik cesnaku (rozdrvený),
- 4 klobúky húb portobello,
- 2 lyžice citrónovej šťavy,
- 2 lyžičky sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka,
- 2 lyžičky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate,
- 4 plátky (môže byť aj deň, dva starý) chleba.
Postup
Najprv v menšej miske zmiešajte paradajky, syr, ½ lyžičky oleja, rozmarín, korenie a cesnak. Potom odstráňte hnedé žiabre zo spodnej strany klobúčikov húb pomocou lyžice a spojte ½ lyžičky oleja, šťavy a sójovej omáčky. Touto zmesou potrite obe strany klobúčikov húb a tie potom položte stopkou dole na grilovací rošt potiahnutý olejom na varenie a grilujte 5 minút z každej strany alebo do zmäknutia. Ďalej rozdeľte paradajkovú zmes: do každej hubovej čiapky príde ¼. Zakryte a grilujte 3 minúty alebo pokým sa syr nerozpustí spoločne s chlebíkom, ľahko potretým olivovým olejom. Posypte petržlenovou vňaťou a podávajte.
1 porcia obsahuje
- 166 kcal,
- 20 g sacharidov,
- 7 g tukov,
- 12 g bielkovín.
Čo si z toho odniesť?
Grilovanie je okrem úžasnej sociálnej spojky a letnej zábavy aj možnosť, ako si veľmi jednoducho a rýchlo pochutnať na skvelom mäse či zelenine. Navyše, ak budete dodržiavať vyššie spomínané body, budete si môcť bez komplikácii dopriať tieto pochutiny ešte častejšie. Takže nezabudnite, čo najmenej kože a prerasteného mäsa, rýchle otáčanie, extra porcia zeleniny a pravidelné čistenie po každej akcii!
Hľadáte ešte viac inšpirácie? 10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy zaistia skvelé recepty aj v horúcich dňoch!
A ak budete mať chuť na niečo sladké, ľahký letný pudingovo‑malinový zákusok pomôže raz, dva!