5 chutných a rýchlych receptov na gril

Komentáre
5 chutných a rýchlych receptov na gril
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
  • Podľa informácií služby Enhanced Retail Tracking Service spotrebitelia v roku 2020 minuli viac ako 4,9 miliardy dolárov za grily, udiarne a kempingové variče.
  • Najobľúbenejším ročným obdobím je pre túto záhradnú aktivitu leto.
  • Najviac diskusií sa však vedie nad otázkou spracovania potravín pri vysokých teplotách a jeho dopadmi na ľudské zdravie.

Grilovanie k letu jednoducho patrí. Je to takmer ako pravidlo, aspoň raz za dva týždne zájsť na balkón, záhradu či do parku, nakúpiť hromadu mäsa, zeleniny, omáčok a pri západe slnka si spoločne užívať tú nezabudnuteľnú dymovú chuť… Dnešný článok vám okrem 5 úžasných a jednoduchých receptov predstaví aj vysvetlenie, ako to vlastne s tým grilovaním je a či je naozaj tak nezdravé, ako sa o ňom nielen v temných kútoch internetu povráva.

Gril: láska na prvé ochutnanie

A teraz tá najčastejšia otázka týkajúca sa všetkými milovaného grilovania: ,,Je to zdravý spôsob prípravy jedla? Prečo mi moja kamarátka/doktorka/… hovorila, že môže zvýšiť riziko vzniku niektorých typov nádorových ochorení?”. Áno, pri grilovaní na uhlíkoch či ohni môžu vznikať zdraviu škodlivé látky. Ale nie je nutné prepadať panike a gril nutne vypínať či dokonca vyhadzovať.

Akurát by sa na to malo s mierou a dodržiavať určité opatrenia. Predovšetkým teda to, že od mäsa najprv odrežete všetku kožu či viditeľný tuk (všeobecne pozor na častejšiu konzumáciu tučného mäsa a olejových marinád), zdvihnete grilovaciu plochu a presuniete brikety alebo drevené uhlie k stranám grilu, asi raz za minútu mäso otočíte a v neposlednom rade po každom použití gril dôkladne vyčistíte.

5 chutných a rýchlych receptov na gril

1. Grilovaná kukurica so šalátikom zo zelených fazulí

Ingrediencie (3 porcie)

  • 6 malých kukuričných klasov,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • 180 g zelených fazuliek,
  • 1 avokádo (vykôstkované a nakrájané na plátky),
  • 30 g natrhaného koriandra.

Na dresing

  • 2 lyžice limetkovej šťavy,
  • 2 lyžičky medu,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 4 lyžice olivového oleja,
  • soľ, korenie… podľa preferencií.

Postup

Ako prvú kukuricu namočte na 10 minút do horúcej vody a potrite gril zhruba 2 lyžicami olivového oleja. Po uplynutí 10 minút kukuricu vyberte z vody, dochuťte soľou a korením a na grile robte približne ďalšiu štvrťhodinu (často otáčajte). Medzitým pridajte fazuľky do misy, pokvapkajte 4 lyžicami olivového oleja, osoľte, okoreňte a premiešajte. Vzniknutú zmes vložte do alobalu, dajte na gril a pripravujte 5‑7 minút (opäť pravidelne otáčajte). Dresing pripravíte z limetkovej šťavy, medu, cesnaku (nadrveného), soli a korenia. Tento šalát postupne servírujte ako rozpolenú kukuricu, fazuľku, trochu avokáda, natrhaný koriander a tesne pred podávaním pokvapkajte zálievkou.

1 porcia obsahuje

  • 352 kcal,
  • 52 g sacharidov,
  • 14 g tukov,
  • 8 g bielkovín.
5 chutných a rýchlych receptov na gril
zdroj obrázku: https://foodnetwork.co.uk/recipes/grilled‑sweetcorn‑salad/
 

2. Flank steak fajitas

Ingrediencie (6 porcií)

  • ½ kg flank steaku,
  • olivový olej,
  • 3 papriky (zbavené semienok a nakrájané na plátky),
  • 1 žltá cibuľa (nakrájaná na plátky),
  • ½ lyžičky rasce,
  • ½ lyžičky sušeného oregana,
  • soľ a korenie podľa preferencií,
  • šťava z polovice limetky.

Na marinádu

  • šťava z 2 limetiek,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • ¼ šálky koriandra (nasekaný),
  • ½ jalapena (mleté),
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný),
  • ½ lyžičky rasce (mletá),
  • 1 lyžička soli,
  • mleté čierne korenie podľa preferencií.

Ďalšie ingrediencie

  • plátky avokáda alebo guacamole,
  • koriander,
  • rozpolené cherry paradajky alebo paradajková salsa,
  • kyslá smotana,
  • tortilly, ohriate.

Postup

Steak nechajte cez noc (či niekoľko hodín) obalený v marináde z limetkovej šťavy, oleja, koriandra, jalapena, cesnaku, rasce, soli a korenia. Po uplynutí danej doby si ako prvú pripravte cibuľu a papriky posypané rascou, oreganom, soľou a korením a opekajte, kým nezmäknú a mierne zhnednú. Následne vyberte flank steak z chladničky, nechajte pol hodinu odležať pri izbovej teplote, aby mäso vychladlo, a potom grilujte na požadovanú prepečenosť. Nechajte 10 minút odpočinúť, potom krájate na tenké plátky a servírujte spoločne s tortillou, cibuľou, paprikou a zvyšnými ingredienciami.

1 porcia obsahuje

  • 429 kcal,
  • 28 g sacharidov,
  • 21 g tukov,
  • 34 g bielkovín.
5 chutných a rýchlych receptov na gril
zdroj obrázku: https://www.pillsbury.com/recipes/sheet‑pan‑flank‑steak‑fajitas/f59970f8‑b5a6‑49e5‑b1e7‑889d022a5662

3. Kalifornské grilované kura s paradajkami a avokádom

Ingrediencie (4 porcie)

  • ¾ lyžica octu,
  • 1 lyžička granulovaného cesnaku,
  • 2 lyžice medu,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • 2 lyžičky talianskeho korenia,
  • soľ, mleté korenie podľa preferencií,
  • 4 vykostené kuracie prsia bez kože,
  • 4 plátky mozzarelly,
  • 4 plátky avokáda,
  • 4 plátky paradajok,
  • bazalka na ozdobu.

Postup

V malej miske zmiešajte ocot, granulovaný cesnak, med, olej a talianske korenie a dochuťte soľou a korením. Zmes následne nalejte na kura a marinujte 20 minút. Po uplynutí doby rozohrejte gril, naolejujte a grilujte kura, kým sa neprepečie (približne 8 minút z každej strany). Mäso na grile doplňte plátkami mozzarelly, avokádom a paradajkami a na 2 minúty ho prikryte pre dokonale rozpustený syr. Nakoniec ozdobte bazalkou.

1 porcia obsahuje

  • 255 kcal,
  • 11 g sacharidov,
  • 11 g tukov,
  • 27 g bielkovín.
5 chutných a rýchlych receptov na gril
zdroj obrázku: https://preventionrd.com/2018/05/grilled‑california‑avocado‑chicken/

4. Bánh Mì kebab

Ingrediencie (4 porcie)

Na uhorkovú omáčku nước chấm

  • 6 lyžíc horúcej vody,
  • 2 lyžice kryštálového cukru,
  • 2 lyžice rybej omáčky,
  • 1 a ½ lyžice limetkového džúsu,
  • ¼ uhorky (jemne nakrájaná),
  • 1 lyžica koriandra (jemne nasekaný),
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný),
  • 1 thajské chilli (nakrájané na tenké plátky).

Na kebaby

  • 3 lyžice sójovej omáčky so zníženým obsahom sodíka,
  • 3 lyžice medu,
  • 2 lyžice rybej omáčky,
  • 1 lyžica rastlinného oleja,
  • ½ kg bravčových kotliet (nakrájané na kúsky),
  • 2 veľké mrkvy (očistené a nakrájané podľa preferencií),
  • 2 lyžice vody,
  • 1 biela reďkovka (ošúpaná a nakrájaná podľa preferencií),
  • soľ a mleté čierne korenie podľa preferencií.

Postup

Ako prvú si pripravte uhorkovú omáčku: v mise zmiešajte všetky vyššie spomínané ingrediencie, preneste do chladničky a nechajte, aby sa chute prepojili. Príprava kebabu je o niečo zložitejšia, ale bezpodmienečne stojí za to. Vo veľkej mise spojte sójovú omáčku, med, rybiu omáčku a olej. Pridajte bravčové mäso, zakryte plastovým obalom a nechajte v chladničke aspoň hodinu odležať. Po uplynutí času vyberte bravčové mäso z marinády a samotnú omáčku preneste do strednej panvice, kde ju priveďte do varu, potom znížte na mierny plameň. Varte, kým sa omáčka mierne nezredukuje (približne 5 až 7 minút).

Gril si predhrejte na stredne vysokú teplotu, bravčové napichnite na špízy spoločne s mrkvou a bielou reďkovkou. Potrite trochou oleja a dochuťte soľou a korením. Grilujte 5 minút s tým, že každú minútu otočíte, aby ste zaistili rovnomerné prepečenie. Po 5 minútach začnite kebaby po každom otočení potierať redukovanou marinádou a pripravujte ďalších 3 až 5 minút. Podávajte s vopred pripravenou omáčkou nước chấm.

1 porcia obsahuje

  • 211 kcal,
  • 14 g sacharidov,
  • 7 g tukov,
  • 28 g bielkovín.
5 chutných a rýchlych receptov na gril
zdroj obrázku: https://www.delish.com/cooking/recipe‑ideas/a39503452/banh‑mi‑kebabs‑recipe/

5. Plnené šampiňóny portobello s opečeným chlebom

Ingrediencie (2 porcie)

  • ⅔ šálky paradajok (nakrájané),
  • ¼ šálky mozzarelly (nastrúhaná),
  • 1 lyžička olivového oleja,
  • ½ lyžičky rozmarínu (jemne nasekaný),
  • ⅛ lyžičky čierneho korenia (hrubo mleté),
  • 1 strúčik cesnaku (rozdrvený),
  • 4 klobúky húb portobello,
  • 2 lyžice citrónovej šťavy,
  • 2 lyžičky sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka,
  • 2 lyžičky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate,
  • 4 plátky (môže byť aj deň, dva starý) chleba.

Postup

Najprv v menšej miske zmiešajte paradajky, syr, ½ lyžičky oleja, rozmarín, korenie a cesnak. Potom odstráňte hnedé žiabre zo spodnej strany klobúčikov húb pomocou lyžice a spojte ½ lyžičky oleja, šťavy a sójovej omáčky. Touto zmesou potrite obe strany klobúčikov húb a tie potom položte stopkou dole na grilovací rošt potiahnutý olejom na varenie a grilujte 5 minút z každej strany alebo do zmäknutia. Ďalej rozdeľte paradajkovú zmes: do každej hubovej čiapky príde ¼. Zakryte a grilujte 3 minúty alebo pokým sa syr nerozpustí spoločne s chlebíkom, ľahko potretým olivovým olejom. Posypte petržlenovou vňaťou a podávajte.

1 porcia obsahuje

  • 166 kcal,
  • 20 g sacharidov,
  • 7 g tukov,
  • 12 g bielkovín.
5 chutných a rýchlych receptov na gril
zdroj obrázku: https://www.thespruceeats.com/cheese‑and‑herb‑stuffed‑mushrooms‑336594

Čo si z toho odniesť?

Grilovanie je okrem úžasnej sociálnej spojky a letnej zábavy aj možnosť, ako si veľmi jednoducho a rýchlo pochutnať na skvelom mäse či zelenine. Navyše, ak budete dodržiavať vyššie spomínané body, budete si môcť bez komplikácii dopriať tieto pochutiny ešte častejšie. Takže nezabudnite, čo najmenej kože a prerasteného mäsa, rýchle otáčanie, extra porcia zeleniny a pravidelné čistenie po každej akcii!

Hľadáte ešte viac inšpirácie? 10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy zaistia skvelé recepty aj v horúcich dňoch!

A ak budete mať chuť na niečo sladké, ľahký letný pudingovo‑malinový zákusok pomôže raz, dva!

Zdravé grilování: 7 tipů, jak omezit vznik karcinogenů
Zdravé grilování: 7 tipů, jak omezit vznik karcinogenů
Co by to bylo za léto bez pořádné grilovačky. Víte ale, jak grilovat, abyste si neničili zdraví?
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
Taky máte léto nacpané volnočasovými aktivitami, prací a nemáte čas se plně věnovat vaření? Zkuste některý z těchto 10 rychlých a přitom zdravých nápadů na letní obědy.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Pri dojčení sa nemôžu jesť strukoviny, piť káva a musí sa dodržiavať špeciálna diéta, najlepšie s obmedzením všetkých alergénov. Je to naozaj nutné? Na najčastejšie mýty vo výžive pri dojčení sa pozrieme v dnešnom článku.
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Že príprava jedál a krabičkovanie trvá dlho? S našimi odporúčaniami sa vojdete v pohode do 20 minút a máte pripravené jedlo na celý ďalší nasledujúci deň!
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v organizme je vhodné obmedziť príjem purínov v strave. Akých potravín sa to týka a čo by sme v strave naopak nemali vynechať?
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
Zápcha občas stretne každého z nás a nie je to nič príjemné. Dá sa jej ale zbaviť, rovnako ako je možné jej predchádzať. V článku si povieme, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku mať, aby nás trápila čo najmenej.
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
Dali ste si jasný cieľ, ku ktorému sa snažíte dostať, má to ale jeden háčik… Stále vás trápi hlad, ktorý vám môže brániť v dosiahnutí výsledkov. Máme pre vás 12 tipov, vďaka ktorým ho raz a navždy porazíte.
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst alias Intermittent fasting sa stal búrkou vo svete športu a výživy. Čo sa skrýva za týmto spôsobom stravovania a je to niečo pre vás? Odpovede na svoje otázky nájdete v článku.