Sójové omáčky

Produktov: 12
Radenie
:
Predvolené
Zostaviť balíček
-20 %
Vilgain Oleje a omáčky v spreji ⁠–⁠ výhodné balenie olejov a omáčok v sprejoch, ľahké dávkovanie, z prémiových ingrediencií
26,99 €
33,75 €
Vilgain Sójová omáčka v spreji
Vilgain Sójová omáčka v spreji ⁠–⁠ bezlepková omáčka z výberových bôbov z Holandska, bez GMO, s praktickým dávkovačom
200 ml
91
6,29 €
(3,15 € / 100 ml)
Vilgain Tamari sójová omáčka BIO
Vilgain Tamari sójová omáčka BIO ⁠–⁠ hustá, chuťovo výrazná omáčka z organického poľnohospodárstva
250 ml
141
4,99 €
(2 € / 100 ml)
Kikkoman Shoyu sójová omáčka
Kikkoman Shoyu sójová omáčka
1000 ml
195
8,49 €
(0,85 € / 100 ml)
Country Life Tamari sójová omáčka
Výhodná cena
Country Life Tamari sójová omáčka
200 ml
368
2,29 €
(1,15 € / 100 ml)
Country Life Shoyu sójová omáčka
Country Life Shoyu sójová omáčka
500 ml
56
5,09 €
(1,02 € / 100 ml)
Kikkoman Tamari sójová omáčka bez lepku
Kikkoman Tamari sójová omáčka bez lepku
250 ml
19
4,59 €
(1,84 € / 100 ml)
Kikkoman Shoyu sójová omáčka so zníženým obsahom soli
Kikkoman Shoyu sójová omáčka so zníženým obsahom soli
150 ml
14
4,19 €
(2,79 € / 100 ml)
Kikkoman Shoyu sójová omáčka
Kikkoman Shoyu sójová omáčka
150 ml
195
4,19 €
(2,79 € / 100 ml)
Kikkoman Shoyu sójová omáčka
Kikkoman Shoyu sójová omáčka
250 ml
195
4,59 €
(1,84 € / 100 ml)
Country Life Tamari sójová omáčka
Očakávame zajtra
Country Life Tamari sójová omáčka
500 ml
368
Živina Sójovka japonská prírodne fermentovaná
Dočasne vypredané
Živina Sójovka japonská prírodne fermentovaná
500 ml
22

Kvalitné sójové omáčky

Sójovú omáčku si väčšina ľudí spája najmä s konzumáciou sushi. Sójová omáčka však tvorí pevný základ ázijskej kuchyne, kde má nezastupiteľnú úlohu pri príprave marinád, omáčok, zálievok, dresingov, ale aj polievok, šalátov alebo jedál z jednej panvice.

Sójovky majú špecifickú ľahko sladkastú chuť a vyznačujú sa vysokým obsahom soli. Vďaka obsahu kyseliny glutamovej majú schopnosť zvýrazňovať ostatné chute a dodávať tak pokrmom ďalší chuťový rozmer – tzv. umami chuť.

Typy sójových omáčok

Pre orientáciu vo všetkých typoch sójových omáčok a ich správnom použití by najskôr bolo treba navštíviť špecializovaný kurz. Základnými typmi sójových omáčok sú:

  • Shoyu predstavuje tradičnú sójovú omáčku, ktorá sa vyrába zo sójových bôbov a pšenice. Je vhodná do studenej kuchyne alebo na dochutenie už hotových pokrmov.
  • Tamari vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe miso pasty, vďaka čomu je prirodzene bezlepková. Narozdiel od omáčky Shoyu je tmavšia a chuťovo výraznejšia, a je vhodnejšia k tepelným úpravám.

V rámci Shoyu omáčok sa rozlišujú aj svetlé a tmavé omáčky, ktoré sa líšia časom, po ktorý dozrievajú. Recepty čínskej kuchyne obvykle volajú po svetlej, zatiaľ čo v japonskej kuchyni sa tradične používa tmavá sójová omáčka. Sladká sójová omáčka zo sóje a cukru je zase obľúbená v Indonézii. Na sójovom základe sú založené aj ďalšie ázijské omáčky, napr. Hoisin, Teriyaki alebo Ponzu.

Alternatívou sójových omáčok je kokosová amino omáčka, ktorá je vhodná aj pre jedincov s alergiou na sóju.

Zobraziť viac Zobraziť menej

Mohlo by ťa tiež zaujímať