Ak pravidelne používaš filtračnú kanvicu na kohútikovú vodu, pravdepodobne to robíš preto, aby si mal/a vodu čo najčistejšiu. A k tomu ťa tiež možno štve tá nie úplne lahodná pachuť chlóru, ktorú v kohútikovej vode z času na čas môžeš cítiť. Možno si ale nikdy nepremýšľal/a nad tým, že si nesprávnym používaním filtračných kanvíc môžeš v skutočnosti ešte uškodiť. V niektorých prípadoch si môžeš filtráciou do vody zaniesť až o 10 000x viac baktérií, než nájdeš v kohútikovej vode. Prečo?
Výmenné filtre sú naozaj určené na pravidelnú výmenu
Priznaj sa, kedy naposledy si vymenil/a filter vo svojej kanvici? Ak si vo svojej pamäti zapátral/a až o niekoľko mesiacov dozadu, dávaj pozor. Takýmto používaním si totiž môžeš ešte pekne uškodiť. Väčšina výrobcov filtračných kanvíc odporúča vymieňať filter raz za mesiac či po prefiltrovaní 100 litrov vody.
Po tom čase sa totiž nielenže stáva samotné filtrovanie neznesiteľne pomalé a vlastne tak trochu neefektívne (adsorpčné častice vo filtri majú konečnú kapacitu na zachytávanie častíc), ale súčasne môže dochádzať k bakteriálnej kontaminácii. V jednej staršej štúdii vedci dokonca zistili, že obsah baktérií môže vzrásť až na desaťtisícnásobok množstva, ktoré sa vyskytuje v kohútikovej (nefiltrovanej) vode. To už nie je také skvelé, že?
Striebro na filtri pomôže, ale nie je všemocné
Filtračná patróna ale aj plastová kanvica sama o sebe sa môže stať liahňou pre najrôznejšie baktérie. „Tomu sa dnes zo strany výrobcov často predchádza impregnáciou filtračnej náplne striebrom, nezriedka potom ale dochádza k uvoľňovaniu striebra do filtrátu v nadmernom množstve, pre čo opäť nie je možné považovať zariadenie za zdravotne nezávadné; niektoré systémy dokonca uvoľňujú kovy (meď, zinok, striebro) do filtrátu zámerne pre ich baktericídny účinok,“ varuje František Kožíšek zo Štátneho zdravotného ústavu.
Antibakteriálne účinky striebra boli popísané už Hérodotom v dobe pred naším letopočtom, takže jeho použitie v niektorých filtračných patrónach v 21. storočí rozhodne nie je žiadny objav Ameriky. Pravdou ale je, že to celú situáciu o trochu zlepšuje. Ani striebro však nie je všemocné. V jednej štúdii sa zistilo, že čerstvo prefiltrovaná voda má vyšší obsah baktérií než voda 24 hodín po prefiltrovaní – nejaký čas teda trvá, než uvoľnené striebro na baktérie zapôsobí.
Iné štúdie zase ukazujú, že niektoré baktérie (napr. Pseudomonas aeruginosa ) sú voči striebru viac rezistentné oproti iným.
V chladnejšom prostredí je rast baktérií pomalší
Ak filtračné patróny pravidelne vymieňaš podľa inštrukcií výrobcu, nie je dôvod na paniku. Ak ale chceš mať 100 % istotu, že je tvoja prefiltrovaná voda bez baktérií, môžeš ju pre istotu ešte nakrátko prevariť. Vriaca voda je pre baktérie spoľahlivé KO, čo môžeš využiť napríklad pri príprave čaju, kávy a ďalších teplých nápojov.
Rovnako ak plánuješ filtrovanú vodu nejaký čas skladovať, daj ju radšej do chladničky. Pri nižšej teplote je rast bakteriálnych kolónií pomalší, a tak je menej pravdepodobné, že sa ti v prefiltrovanej vode premnožia.
Vieš, aké sú plusy a mínusy používania filtračných kanvíc? Dozvieš sa v našom ďalšom článku Filtračné kanvice: Skutočne sa oplatia alebo ide len o marketingovú záležitosť?
Ako je na tom kohútiková voda zo zdravotného hľadiska? Všetko rozoberieme v našom článku Kvalita pitnej vody: môžeme piť bez obáv aj tú z kohútika?
Čo si z toho odniesť?
Filtruj alebo nie, ale ak už filtruješ, vymieňaj filtračné patróny pravidelne. Väčšina výrobcov odporúča filtračné hlavice vymieňať každý mesiac alebo po prefiltrovaní 100 litrov pitnej vody.
Ak zostaneš mesiace verný svojej prvej filtračnej patróne, po nejakom čase hrozí, že si do vody začneš zanášať škodlivé baktérie, ktoré sa vo filtri premnožili.