- Peľ sa vyskytuje na rastlinách, kde je súčasťou ich pohlavných buniek. Včely ho potom spolu s nektárom prinášajú do úľa.
- Včelí peľ obsahuje viac ako 200 rôznych zložiek, pre včelstvo slúži najmä ako zdroj bielkovín.
- U malých detí je pri užívaní včelieho peľu odporúčané dbať na zvýšenú opatrnosť a konzultovať jeho zaradenie s lekárom.
Odkiaľ sa včelí peľ berie?
Peľ sa nachádza najmä na samčích pohlavných bunkách rastlín. Pri zbere nektáru (z kvetov) alebo medovnice (zo stromov) sa peľ zachytí na jemné chĺpky na tele včely, ktorá si ho počas tohto procesu formuje do malých „hrudiek“ na zadných nohách. Na tieto účely ho tiež mieša s malým množstvom nektáru a slinami s obsahom enzýmov. Tento peľ potom tvorí významnú zložku potravy dospelých včiel i lariev, najvýznamnejšou zložkou peľu sú potom pre včelstvo obsiahnuté bielkoviny.
Na zber peľu sa do úľa umiestni kovová doštička s malými otvormi, ktorými musia včely po prílete preliezť, a na ktoré sa zachytí peľ z ich zadných nôh. Táto doštička však môže byť v úli prítomná iba obmedzenú dobu, pretože po dlhšej dobe by mohlo dôjsť k ohrozeniu včelstva pre nedostatok bielkovinových zložiek v potrave.
Nutričné hodnoty včelieho peľu
Peľ obsahuje rozmanité množstvo látok a jeho konkrétne zloženie závisí aj od druhu rastliny, z ktorej pochádza. Bolo v ňom identifikovaných vyše 200 rôznych látok, ktoré môžu byť prospešné po nutričnej stránke a tiež aj pre svoj bioaktívny charakter. Najvýznamnejšími zložkami sú najmä bielkoviny, voľné aminokyseliny, sacharidy, lipidy a voľné mastné kyseliny, fenolické zlúčeniny, enzýmy, koenzýmy, vitamíny a ďalšie bioaktívne prvky.
Priemerný obsah základných živín je znázornený v nasledujúcej tabuľke:
Zložka | Množstvo (%) |
Bielkoviny | 22,7 |
z toho esenciálne aminokyseliny | 10,4 |
Sacharidy | 30,8 |
Lipidy | 5,1 |
Polyfenoly | 1,6 |
Karotenoidy | > 1 |
Vitamíny | 0,6 |
Z mikroživín obsahuje včelí peľ najmä látky ako vitamín E, prekurzory vitamínu A, vitamín D, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), alebo vitamín C. Je tiež zdrojom biotínu, rutínu, pantoténovej, nikotínovej, inositolovej a listovej kyseliny. Z minerálnych látok a stopových prvkov je to najmä sodík, horčík, vápnik, fosfor a draslík, zinok, meď, mangán, železo a selén.
Vzhľadom na obsiahnuté množstvo živín a tiež veľkosť konzumovanej porcie včelieho peľu (pozri ďalej) nemožno samozrejme túto potravinu pokladať za univerzálny zdroj spomínaných látok. Štúdie však ukazujú, že pri pravidelnej konzumácii môže byť vhodným doplnením vyváženého jedálneho lístka a zdraviu skutočne prospievať.
- Aké pozitívne účinky môže mať zaradenie medu do jedálnička? Prečítajte si v článku Je med zdravšie sladidlo ako cukor?
Rúzkový peľ vs. peľ perga
Vyššie uvedené hodnoty sa týkajú peľu rúzkového, teda nespracovaného peľu vo forme guličiek. Pokiaľ včely peľ v úli uložia do bunky plástu, kde ho zakonzervujú tenkou vrstvou medu, vzniká tzv. „včelí chlieb“ alebo „perga“ a ide vlastne o fermentovanú formu rúzkového peľu.Fermentovaný peľ má oproti peľu rúzkovému nižšie pH, obsahuje baktérie mliečneho kvasenia a mierne sa líši aj v profile esenciálnych aminokyselín. Vo fermentovanom peli je spravidla nižšia koncentrácia tryptofánu či valínu, naopak najvyššie zastúpenie tu má metionín. Pri niektorých zložkách fermentovaného peľu, ako bielkovín, glukózy a fruktózy, bola tiež pozorovaná lepšia stráviteľnosť než v prípade rúzkového peľu. Konkrétny obsah látok však výrazne závisí aj od druhu rastliny, z ktorej peľ pochádza. Čo sa týka ostatných živín, rozdiely medzi rúzkovým peľom a pergou sú len minimálne.
Ako môže konzumácia včelieho peľu podporiť zdravie?
1. Antioxidačné vlastnosti
Včelí peľ má podľa štúdií antioxidačný potenciál, a to najmä vďaka obsahu látok ako flavonoidy, karotenoidy, quercetin, kaempferol alebo glutatión. Výskum uvádza pozitívny vplyv najmä v oblasti ochrany pred nadmerným oxidačným stresom alebo zlepšenie stavu pri chronických infekciách. Je však potrebné poznamenať, že obsah týchto látok sa líši v závislosti od typu rastliny, z ktorých peľ pochádza.
2. Podpora ochrany srdca a cievneho systému
Pozitívny vplyv na cievny systém pramení najmä z vyššie spomínaných antioxidačných vlastností včelieho peľu, čo môže zabrániť nadmernému pôsobeniu voľných radikálov a oxidácii lipidových zložiek v krvnom riečisku. Samozrejme však ide iba o doplnkový efekt a zdravie srdca a ciev závisí najmä od optimálnej hmotnosti, vyváženého jedálnička a pravidelného pohybu.
3. Protizápalové účinky
V štúdiách na hlodavcoch sa pomocou včelieho peľu dosiahlo zmiernenie zápalovej odpovede a jeho účinnosť bola dokonca prirovnávaná k niektorým bežným nesteroidným antiflogistikom ako fenylbutazón, indometacín, analgín alebo naproxén. Zdá sa, že vďaka obsahu antioxidačných a ďalších bioaktívnych látok môže včelí peľ podporovať zníženie produkcie zápalových látok ako sú kyselina arachidónová alebo tumor nekrotizujúcy faktor (TNF).
Na overenie týchto účinkov je však nevyhnutné výskum zopakovať s ľudskými respondentmi.
4. Antimikrobiálny potenciál
Obsah flavonoidov kvercetínu a kaempferolu nahráva teóriu o antimikrobiálnych vlastnostiach včelieho peľu. Vykonané štúdie antimikrobiálnu a antifungálnu schopnosť skutočne potvrdili, išlo však iba o pokusy in vitro (v skúmavke). Na potvrdenie tohto efektu je preto tiež potrebný ďalší výskum.
Ako včelí peľ užívať?
Peľové zrná po konzumácii v tráviacom trakte napučiavajú vzhľadom na absorpciu vody, čím sa ich štruktúra stane prístupnejšou pre tráviace enzýmy, ktoré umožnia aktiváciu enzýmov a vstrebávanie obsiahnutých látok.
Včelí peľ sa užíva perorálne a odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 3 –5 čajových lyžičiek, pričom 1 lyžička obsahuje cca 7 g peľu. U detí je pri užívaní potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť. Pre deti mladšie ako 3 roky nie je užívanie včelieho peľu vhodné, u detí nad túto vekovú hranicu konzultujte zaradenie do stravy s pediatrom. Odporúčaná dávka denná dávka pre staršie deti sú 1 – 2 čajové lyžičky.
Užívanie by mali s lekárom konzultovať aj tehotné a dojčiace ženy, včelí peľ je samozrejme nevhodný aj pre osoby s alergiou na peľ. O zaradení tohto doplnku stravy sa poraďte s odborníkom aj v prípade, ak užívate pravidelne nejaké liečivá, aby nedošlo k nežiaducim interakciám.
Čo si z toho odniesť?
Včelí peľ obsahuje viac ako 200 látok, ktoré môžu poskytovať isté benefity po nutričnej stránke a tiež z hľadiska ich bioaktívnych vlastností. Študujú sa najmä jeho antioxidačné, protizápalové a antimikrobiálne účinky, spolu s možným pozitívnym vplyvom na zdravie srdca a ciev. Výskum je však v tejto oblasti stále obmedzený a na definitívne potvrdenie sú potrebné ďalšie kvalitné štúdie.
Hoci porcia včelieho peľu určená na dennú konzumáciu nie je veľká, pri pravidelnom užívaní môže stravu o spomínané prospešné látky skutočne obohatiť.