- Pitie dostatočného množstva vody je jedným z pilierov zdravého životného štýlu.
- Vďaka dodržiavaniu uspokojivého pitného režimu sa vyhnete zhoršeniu kognitívnych funkcií, poklesu výkonnosti či únave.
- Existujú tvrdenia, že horúca voda oplýva v porovnaní so studenou zdravotnými benefitmi, ako je lepšie trávenie, zmiernenie preťaženia alebo podpora relaxácie.
Horúca voda, najčastejšie s citrónom, nalačno je ospevovaná už dlhšiu dobu. Ale čo je na tom pravdy? Je naozaj ohriata voda v niektorých prvkoch hodnotnejšia ako jej klasická verzia? Tento článok predstaví základné dôvody dostatočného pitného režimu a objasní potenciálne benefity i mýty horúcej vody.
Pitný režim v číslach
Alebo prečo je dôležité piť? Asi najviac jasné je, že ľudské telo dospelého muža obsahuje priemerne 60 % vody, dospelej ženy zas 55 %. Už z toho dôvodu by pre vás mal byť dostatočný pitný režim prioritou. Vo vašom organizme zaisťuje efektívnu látkovú výmenu, správnu funkciu obličiek, ale aj plnú výkonnosť orgánov tela, telesných i duševných funkcií. Pri dehydratácii sa horšie vylučujú odpadové látky, znižuje sa sústredenosť, schopnosť regulácie telesnej teploty, športová výkonnosť, môžu sa tiež ozvať bolesti hlavy.
- Ďalšie významnosti pitného režimu nájdete v článku Koľko litrov vody denne musíme vypiť?
Ako týmto strašiakom predísť? Všeobecné odporúčanie hovorí, že dospelý človek by mal denne prijať 30 – 45 mililitrov tekutín na kilogram svojej hmotnosti. Teda napríklad 80 kilogramový muž by mal vypiť aspoň 2,8 – 3,2 litra v pokojovom režime. V prípade športu, abnormálnej námahy, ale aj pri vyšších teplotách sa táto hodnota zdvíha o 0,5 – 1 liter. Zároveň je dobré mať na mysli, že sa toto číslo nemá kvôli kalorickej hodnote a vyššiemu obsahu cukru zakladať na džúsoch, šťavách, smoothie a podobne, skôr na vode či nesladených čajoch.
7 potenciálnych benefitov pitia horúcej vody
- Zmiernenie upchatého nosa: para, tvoriaca sa nad horúcou vodou, respektíve jej opatrné vdychovanie môže pomôcť uvoľniť upchaté dutiny, a dokonca zmierniť bolesti hlavy. Podľa staršej štúdie z roku 2008 poskytoval horúci nápoj (nie nutne voda, ale pokojne čaj) rýchlu a trvalú úľavu od nádchy, kašľa, bolesti v krku a únavy.
- Podpora trávenia: pitie dostatočného množstva vody všeobecne udržuje tráviaci systém v pohybe. Niektorí však tvrdia, že horúca voda podporuje trávenie oproti klasickej ešte o niečo viac. Štúdia z roku 2016 dokonca preukázala, že teplá voda môže mať priaznivé účinky na črevné pohyby a vypudenie plynov po operácii. Na preukázanie tejto hypotézy je ale potrebných viac výskumov. Pokiaľ však máte pocit, že pitie horúcej vody/čaju pomáha vášmu tráveniu, nie je na škodu ju použiť ako podpornú pomoc.
- Zníženie trasenia v chlade: štúdia z roku 2017 uvádza, že pitie teplých tekutín môže eliminovať prirodzenú reakciu tela v chladných podmienkach, tras. Konzumácia horúcej vody pomohla subjektom vynaložiť menej úsilia na udržanie ich telesnej teploty, čo môže byť prínosné pre ľudí pracujúcich alebo žijúcich v chladnejších podmienkach.
- Zlepšenie krvného obehu: zdravý prietok krvi ovplyvňuje celý rad vecí od krvného tlaku až po riziko kardiovaskulárnych ochorení. Teplý kúpeľ pomáha vašim obehovým orgánom – tepnám a žilám – expandovať a účinnejšie rozvádzať krv po celom tele. Podobný účinok môže mať aj pitie horúcej vody. Na potvrdenie je však potrebné viac výskumu.
- Zníženie hladiny stresu: vzhľadom na to, že pitie vody pomáha zlepšiť funkcie centrálneho nervového systému, sa môžete po jej konzumácii cítiť menej úzkostlivo. Podľa štúdie z roku 2014 mal nižší príjem tekutín za následok zníženie pocitov pokoja, spokojnosti a pozitívnych emócií.
- Zmiernenie príznakov achalázie: achalázia je stav, počas ktorého má váš pažerák problémy s presunom potravy dole do žalúdka. Ľudia trpiaci touto situáciou môžu mať často pocit, akoby im jedlo uviazlo v pažeráku namiesto toho, aby sa presunulo do žalúdka. Výskumníci si nie sú istí prečo, ale staršia štúdia z roku 2012 zistila, že pitie teplej vody môže pomôcť práve týmto ľuďom prehĺtať aj tráviť pohodlnejšie.
Aké sú naopak riziká či rozšírené mýty?
1. Popálenie
Ide o primárne riziko pri pití horúcej vody. Na prvý pohľad vychladnutá voda (či už klasická alebo v podobe čaju), môže stále spáliť jazyk, chuťové poháriky, podnebie alebo tkanivá v hrdle jedinca. Kvôli zvýšenému riziku nádorového ochorenia pažeráka by tiež nápoj nemal mať viac ako 70 °C.
2. Detoxikácia
Medzi najčastejšie mýty konzumácie horúcej vody patrí detoxikácia organizmu. K tejto hypotéze však neexistujú žiadne definitívne dôkazy. Štúdia z roku 2020 síce zistila, že pitie optimálneho množstva vody môže pomôcť chrániť obličky a zároveň riediť odpadové látky v krvi, opäť však išlo o pitný režim ako taký, bez ohľadu na teplotu vody.
- Aké nebezpečenstvo sa skrýva pod „očistami organizmu“, nájdete v článku: Detoxy: spása alebo vyhadzovanie peňazí s rizikom poškodenia zdravia?
3. Zrýchlenie metabolizmu
Ďalším známym mýtom je pomoc pri redukcii hmotnosti či zázračné zrýchlenie metabolizmu. Opiera sa o predpoklad, že váš tráviaci systém potrebuje znížiť teplotu horúcej vody na teplotu vášho tela, aby mohol tekutinu absorbovať, čo má spaľovať kalórie. To je ale nezmysel – organizmus musí na telesnú teplotu zahriať naopak studené tekutiny (aj keď stále ide o zanedbateľné množstvo energie). Úplne rovnako je na tom zázračné zrýchlenie metabolizmu, ktorého rýchlosť je pomerne stabilná a väčšinou určená veľkosťou, vekom, pohlavím a genetikou, nie teplotou vody, ktorú vypijete.
Všeobecne nemá pitie horúcej vody žiadne škodlivé účinky. Rovnako ako zázračné benefity, o ktorých občas počujete. Či bude voda, ktorú vypijete studená, teplá alebo v podobe nesladeného čaju, je úplne jedno.
- Ak fandíte čaju viac ako horúcej vode, článok Bylinné čaje: Úľava od prechladnutia aj stresu – viete vybrať ten správny? je presne pre vás!
Existuje ideálna teplota horúcich nápojov vo všeobecnosti?
Je teda vôbec nejaká „ideálna“ teplota? Horúce nápoje (káva alebo čaj) sa spravidla podávajú k blížiacemu sa varu z dôvodu lepšieho vylúhovania príslušných ingrediencií. Že by tým ale akokoľvek silneli ich klasické účinky, sa povedať nedá. Jednoduchou odpoveďou by však mohol byť výsledok štúdie z roku 2008, ktorý uvádza optimálnu teplotu pitia kávy ako 57,8 °C. Tá znižovala riziko popálenia, a napriek tomu ponúkala príjemné pocity horúceho nápoja. Väčšinou sa pri vode aj jedle uvádza 54 – 71 °C maximálne. Pri vyššej teplote a dlhodobej konzumácii sa môže zvyšovať riziko rozvoja karcinómu pažeráka.
- Článok Nebaví vás pitie vody z vodovodného kohútika? Máme 8 tipov ako si spestriť pitný režim poradí, ako priorizovať vašu rutinu zábavne a chutne!
Čo si z toho odniesť?
Pitný režim je kľúčovým bodom zdravého životného štýlu. Ľudské telo je tvorené zo 60 % práve vodou, ktorá zaisťuje napríklad efektívnu látkovú výmenu, správnu funkciu obličiek alebo plnú výkonnosť orgánov tela. Trend pitia horúcej vody môže mať potenciálne benefity, medzi ktoré patrí zníženie trasu v chlade alebo pomoc pri upchatom nose a chrípke, nemá však zázračné účinky, ktoré sú na internete často prezentované (zrýchlenie metabolizmu a pod.).
Preto vždy záleží predovšetkým na preferenciách jedinca, pokiaľ je pre vás teplá voda s citrónom, limetkou alebo napríklad čaj ideálnym pomocníkom na dodržiavanie pitného režimu, určite ho tak využívať môžete. V prípade, že nie, vôbec nevadí, stačí sa hlavne riadiť pravidlom 30 – 45 mililitrov tekutín na kilogram telesnej hmotnosti a uvidíte, že pozitívne účinky dorazia aj tak!