Cookies sú extrémne vďačný dezert. Dajú sa pripraviť na nekonečné množstvo spôsobov, dlho vydržia a dajú sa zobrať kamkoľvek so sebou. My sme tentokrát zatúžili po týchto voňavých a mäkkých cookieskach s nádychom perníkového korenia. Ideálne ku káve, či čaju.
Budeme potrebovať:
- 120 g špaldovej celozrnnej múky
- 100 g ovsenej múky
- 25 g kakaa
- lyžička perníkového korenia (alebo škorica, zázvor, muškátový oriešok)
- štedrá štipka soli
- 6 g prášku do pečiva
- 110 g masla
- 50 g medu
- 100 g sladidla
- 15 g trstinovej melasy
- 2 vajcia
Doba prípravy: 15 minút
Doba pečenia: 15 minút
Postup:
- Do misy si preosejeme obe múky a kakao, prisypeme kypriaci prášok, perníkové korenie, soľ a premiešame.
- V druhej, väčšej mise si vymiešame maslo so sladidlom, pridáme med a melasu a nakoniec vajcia. Premiešame. Postupne primiešavame suchú zmes. Vznikne nám husté, lepkavé cesto.
- Lyžicou dávkujeme cesto na plech s papierom na pečenie. Veľkosť záleží od vás, my sme robili približne 50g cookies. Cesto jemne roztiahneme a medzi jednotlivými cookies necháme dostatok miesta, jemne sa roztečú.
- Pečieme približne 15 minút pri 170 stupňoch. Cookies ostanú mäkké aj na druhý deň.
Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory! Radi si ich pozrieme pod #aktinrecepty.
Zo zmesi sme urobili 13 ks. Jeden má približne:
- 45 g
- 155 kcal
- 8,9 g tuku
- 15,8 g sacharidov
- 3,7 g bielkovín
- Ďalšie skvelé námety, nápady a tipy na sladké, slané, zdravé a chuťovo vyladené dobroty nájdete pod odkazom na vyladené recepty z Aktin kuchyne.