Svetoví sušienkoví odborníci by tieto drobné krásky pravdepodobne nazvali scones (tradičné škótske pečivo, ktoré si v Spojenom kráľovstve užívajú pri čajových večierkoch). Vy im ale pokojne môžete hovoriť jednoducho sušienky. A vychutnať si ich môžete napríklad aj pri káve. Ako si len prajete.
Využite sezónu a zapečte si dovnútra pár jahôd, vďaka ktorým budú sušienky krásne šťavnaté. A biela čokoláda? Tá má sezónu celoročne. Tak hurá do toho a dobrú chuť!
1 porcia obsahuje
- 85 kcal
- 12 g sacharidov
- 3 g tukov
- 2,5 g bielkovín
Na 34 porcií
- 150 g špaldovej múky
- 170 g ovsených vločiek
- 30 g vanilkového proteínu
- 120 g práškového sladidla
- 1/2 balenie kypriaceho prášku
- 120 ml mlieka
- 1/2 šťava z citróna
- 1/2 citrónovej kôry
- 1 vajce
- 50 g kokosového oleja
- 30 g pistácií
- 200 g jahôd
- 50 g bielej čokolády
- 50 g práškového sladidla
- 1 lyžica šťavy z citrónov
- 2 lyžice mlieka
Postup
-
Rúru predhrejeme na 230 °C.
-
Najskôr spoločne zmiešame suché ingrediencie – múku, vločky, proteínový prášok, sladidlo, kypriaci prášok a citrónovú kôru.
-
K suchej zmesi pridáme mlieko, citrónovú šťavu, vajcia a kokosový olej.
-
Vypracujeme lepivé cesto, do ktorého primiešame pistácie a jahody nakrájané na požadované kúsky.
-
Z cesta uváľame guličky s priemerom asi 3 cm. Presunieme ich na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby medzi nimi bola aspoň 3 cm medzera. Guličky zľahka stlačíme lyžičkou.
-
Sušienky pečieme asi 15 minút.
-
Medzitým si pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu. V nej dôkladne rozmiešame sladidlo, mlieko a šťavu z citróna. Hotovou polevou polievame ešte teplé sušienky.