Histamínová intolerancia: čím sa prejavuje a na aké potraviny si dať pozor?

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný 25. 4. 2022
Uložiť článok
Histamínová intolerancia: čím sa prejavuje a na aké potraviny si dať pozor?
  • Histamínová intolerancia vzniká narušením rovnováhy medzi tvorbou a elimináciou histamínu v organizme.

  • Medzi najčastejšie prejavy patrí nevoľnosť a bolesť brucha a hlavy.

  • Pri histamínovej intolerancii obmedzte potraviny bohaté na histamín a nápoje, ktoré môžu k histamínovej intolerancii prispievať.

Podľa niektorých odhadov asi jeden človek zo sto trpí histamínovou intoleranciou. Keďže sú však príznaky také rôznorodé, skutočnosť môže byť úplne iná, niektoré výskumy tak odhadujú, že to môže byť až trikrát toľko.

Ako sa histamínová intolerancia prejavuje? Najčastejšie ide o nevoľnosť, bolesti brucha alebo hlavy, únava či dokonca svrbenie kože. Inými slovami ide o také všeobecné a rôznorodé príznaky, že azda len jasnovidec ich dokáže kompetentne priradiť práve k histamínu. V tomto článku si ukážeme, ako histamínová intolerancia vzniká a aké potraviny by sme mali preferovať v prípade, že histamínová intolerancia vstúpi do cesty aj nám.

Kde sa vzal a ako funguje histamín?

Histamín patrí medzi látky, ktoré sa v ľudskom tele tvoria úplne prirodzene. Uvoľňujú ho bunky imunitného systému (predovšetkým žírne bunky a bazofily) a má typicky lokálne účinky. Histamín má v bežných podmienkach veľa spoločného s alergiami, pretože práve uvoľnenie histamínu z buniek imunitného systému spôsobuje prejavy alergickej reakcie. Odtiaľ tiež pochádza názov pre skupinu liečiv – antihistaminiká – ktoré sú alergikom podávané (napr. Zyrtec obsahujúci cetirizín).

Existujú dva možné spôsoby, ako sa histamín dostane do systémového obehu:

  • Vlastná produkcia bunkami imunitného systému. Tá je u zdravého človeka regulovaná, prípadne jeho zvýšené uvoľňovanie je typické u alergikov.

  • Konzumácia potravín a nápojov. Histamín sa môže vyskytovať aj v niektorých potravinách či nápojoch, odkiaľ sa môže prostredníctvom enterocytov vstrebávať do ľudského tela.

Histamínová intolerancia: keď regulácia histamínu nefunguje

Aby bola rovnováha dokonaná, musí v ľudskom tele histamín aj niekde zanikať. Za reguláciu histamínu v organizme sú zodpovedné predovšetkým dva enzýmy:

  • DAO (Diamín Oxidáza) je hlavný enzým, ktorý histamín rozkladá na imidazol-4-acetaldehyd.

  • HNMT (Histamín-N-Methyltransferáza) reguluje hladinu histamínu v cytosole buniek.

Celá problematika histamínovej intolerancie sa v podstate točí okolo enzýmu DAO, pretože práve jeho znížená aktivita, t. j. neschopnosť vyrovnať sa s nadbytkom histamínu zo stravy, je hlavnou príčinou intolerancie na histamín. DAO funguje v črevách ako bariéra, ktorá u zdravého človeka bráni nadbytočnému priechodu histamínu do organizmu.

Ženy s histamínovou intoleranciou musia bojovať častejšie

Znížená aktivita DAO môže byť dôsledkom genetického polymorfizmu, chorôb či užívaním niektorých liekov. Empirické pozorovanie tiež ukazuje, že s histamínovou intoleranciou sa častejšie stretávajú ženy v porovnaní s mužmi (štyri z piatich prípadov sú ženy), hoci príčina tohto fenoménu stále nie je známa.

Zaujímavosťou je, že aktivita DAO u žien závisí aj od fázy menštruačného cyklu, pričom počas luteálnej fázy je aktivita vyššia ako počas folikulárnej fázy. Niektorí odborníci z toho vyvodzujú, že v niektorých prípadoch môže byť bolestivá menštruácia práve dôsledkom zníženej aktivity DAO.

Situácia sa však dramaticky mení v priebehu tehotenstva. Keďže placenta je významným producentom práve enzýmu DAO, príznaky histamínovej intolerancie počas tehotenstva prakticky miznú.

Aby sme si to teda zhrnuli...

Prejavy histamínovej intolerancie sú spôsobené dvoma základnými cestami:

  • Znížená aktivita DAO je hlavnou príčinou histamínovej intolerancie, pretože v takom prípade organizmus stráca schopnosť vyrovnať sa s nadbytkom histamínu.

  • Nadbytok histamínu v strave je však ďalším prilievaním ohňa do už vzniknutého problému, pretože pokiaľ v tele nie je histamínu nadbytok, problémy sa neprejavujú.

Ovplyvňovať prejavy histamínovej intolerancie teda môžeme dvoma rôznymi spôsobmi: (1) reguláciou množstva histamínu v strave alebo (2) reguláciou aktivity diamín oxidázy. Áno, aktivita enzýmu DAO je skutočne ovplyvniteľná vonkajšími faktormi. Diagnostika histamínovej intolerancie je obtiažna, ale spravidla je spojená s nevoľnosťou, bolesťou brucha alebo hlavy po nadmernom príjme potravín, ktoré histamín obsahujú (tvrdé zrejúce syry, fermentované potraviny alebo údeniny).

obrázok z gettyimages.com

Na aké potraviny si dať pozor pri histamínovej intolerancii?

Pokiaľ trpíte histamínovou intoleranciou, existujú v praxi 3 najčastejšie spôsoby, ako môžete prejavy ovplyvňovať:

  1. Histamín v strave. Pokiaľ vylúčite potraviny bohaté na histamín, môžete dramaticky znížiť nepríjemné prejavy histamínovej intolerancie.

  2. Regulácia aktivity enzýmu DAO. Niektoré potraviny či lieky majú priamy vplyv na aktivitu tohto enzýmu, ktorý pomáha zbavovať sa prebytočného histamínu.

  3. Ďalšie biogénne amíny v strave. Hoci na prvý pohľad nevinné, aj tie môžu mať vplyv na prejavy histamínovej intolerancie.

Keďže každá z týchto skupín látok sa správa úplne odlišne, prejdeme si teraz jednotlivé kategórie jednu po druhej. Aké potraviny sú bohaté na histamín a aké lieky môžu narušiť aktivitu DAO?

1. Histamínová diéta

Histamín zo stravy sa v tele správa podobne ako histamín, ktorý sa v tele vytvorí riadene. Limitovať príjem histamínu zo stravy je následne veľmi účinným spôsobom, ako prejavy histamínovej intolerancie minimalizovať.

Medzi potraviny, ktoré by ste mali pri histamínovej intolerancii vo svojom jedálničku obmedziť, patria:

  • Konzervované ryby (sardinky, makrela, tuniak)

  • Tvrdé dlho zrejúce syry (parmezán, Grana Padano)

  • Údené produkty z mäsa, sušené šunky (párky, pršut, mäsové konzervy)

  • Polotvrdý zrejúci syr (ementál, gouda)

  • Niektoré ryby a morské plody (makrela, losos, slávky, mušle)

  • Niektoré druhy zeleniny (paradajky, kapusta, špenát)

  • Citrusové druhy ovocia (kivi, pomaranč)

  • Fermentované potraviny (tofu, kombucha, sójová omáčka, natto)

Naopak odporúčané je čerstvé mäso, vajcia, pečivo, ryža, cestoviny, zemiaky, ovsené vločky, čerstvý syr, jogurty a väčšina druhov čerstvého ovocia a zeleniny. Všeobecne však preferujte čerstvé potraviny, pretože spôsob a dĺžka skladovania majú na obsah histamínu v potravinách dramatický vplyv.

2. Regulácia aktivity enzýmu DAO

Veľa škody dokážu napáchať aj potraviny, ktoré samy o sebe žiadny histamín neobsahujú. Problém však je, ak ovplyvňujú mechanizmy, ktoré sa s histamínom vyrovnávajú. Najčastejšie spomínaným škodcom je alkohol, ktorý znižuje aktivitu diamín oxidázy a tým aj kapacity organizmu vysporiadať sa s nadbytkom histamínu. Alkohol navyše môže stáť za stimuláciou uvoľňovania ďalšieho histamínu z vlastných buniek, čím prehlbuje problém ešte raz toľko.

Alkohol však nie je jedinou látkou, ktorá má na DAO vplyv. Okrem neho aktivitu DAO znižujú aj liečivé látky ako acetylsalicylová kyselina (Aspirín), ibuprofén (Ibalgin, Brufen, Nurofen) alebo N-acetylcysteín (ACC). Podľa odhadov až 20 % Európanov užíva pravidelne lieky, ktoré môžu znižovať aktivitu DAO a tým prispievať k histamínovej intolerancii.

3. Ďalšie biogénne amíny v strave

Možno vám napadlo, prečo medzi vyššie spomínanými potravinami nie je problém mäso či zelenina v čerstvom stave, ale v konzervovanom, údenom či fermentovanom stave už áno. Odpoveď ponúkajú práve biogénne amíny. Tie totiž vznikajú v potravinách obsahujúcich bielkoviny typicky bohaté na aminokyseliny histidín, tyrozín, tryptofán, fenylalanín alebo lyzín a môžu prejavy histamínovej intolerancie prehlbovať.

Dôvodom je, že tieto látky sa metabolizujú rovnakou cestou ako práve histamín. Prebytok biogénnych amínov v strave môže spôsobiť nasýtenie enzýmov DAO a HNMT, čo vedie k zníženej schopnosti histamín odbúravať.

Z hľadiska biogénnych amínov sú pravdepodobne najväčším problémom tvrdé, dlhozrejúce syry obsahujúce tyramín (parmezán, syry typu Grana Padano). Z pohľadu polyamínov (biogénne amíny obsahujúce viac ako 2 amínové skupiny) môžu byť problém citrusové džúsy, strukoviny alebo hovädzia pečeň.

Dá sa s histamínovou intoleranciou niečo robiť?

Podobne ako v prípade iných potravinových intolerancií urobíte najlepšie, ak sa budete vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú histamín alebo ovplyvňujú aktivitu DAO, ktorý v tele histamín rozkladá. Užívanie antihistaminík (Zyrtec a i.) síce môže krátkodobo pomôcť, no jeho dlhodobé užívanie vždy konzultujte so svojím lekárom.

Zaistite v strave dostatok vitamínu C, vitamínu B6 a medi, pretože práve tieto enzýmy majú pozitívny vplyv na aktivitu enzýmu DAO. Keďže črevný mikrobióm môže produkovať aj degradovať niektoré biogénne amíny, prebiehajú debaty nad tým, či situáciu nemôžu zlepšiť aj niektoré probiotické kmene. V súčasnej dobe sú najväčšie nádeje vkladané do Bifidobaktérií.

Čo si z toho odniesť?

Histamín je telu vlastná látka, ktorá sa za bežných okolností uvoľňuje z buniek imunitného systému. Neschopnosť odbúravať nadbytok histamínu spôsobuje prejavy ako bolesti hlavy, únavu, nevoľnosť či svrbenie kože a nazývame ho histamínovou intoleranciou.

Pri prejavoch histamínovej intolerancie konzultujte diagnózu so svojím ošetrujúcim lekárom. Ak vám intoleranciu na histamín potvrdia, obmedzte vo svojom jedálničku potraviny, ktoré histamín obsahujú (konzervované potraviny, tvrdé zrejúce syry, údené výrobky z mäsa) a alkohol.

Pridaj sa k 36 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________