Glutaman sodný: nevinné korenie alebo skryté nebezpečenstvo?

overil/a Mgr. Kristýna Kovářová a PhDr. Barbora Matějčková
Komentáre
2
Glutaman sodný: nevinné korenie alebo skryté nebezpečenstvo?
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
  • Glutaman sodný je prirodzene sa vyskytujúca soľ odvodená od aminokyseliny, ktorá sa nachádza v mnohých potravinách, vrátane zeleniny, sójovej omáčky či parmezánu.
  • Táto látka zvýrazňujúca chuť a vôňu sa zámerne pridáva do spracovaných potravín a ázijskej kuchyne.
  • Zároveň ale ide o kontroverznú potravinársku prísadu, ktorá je predmetom mnohých diskusií a sporov.

Čo je glutaman sodný?

Najprv trochu histórie – glutaman sodný (tiež nazývaný MSG) bol prvýkrát identifikovaný ako látka zvýrazňujúca chuť už v roku 1908 japonským chemikom Ikedou Kikunae. Ten zistil, že polievkové vývary z morských rias, obsahujúce vyššie množstvo MSG, sú akýmsi zvláštnym spôsobom plnšie a lahodnejšie. Bola pri nich zvýraznená komplexná chuť mäsa, hydiny, morských plodov, dokonca aj zeleniny. Vďaka nemu sa neskôr začal glutaman sodný komerčne vyrábať, využívať a stal sa kľúčovou zložkou najskôr v ázijskej kuchyni, a následne v ďalších kuchyniach. Bežne ho teda nájdete vo vývaroch, polievkach, konzervovanej a mrazenej zelenine a koreninových zmesiach, ale aj v mäse, hydine či omáčkach. V rámci 21. storočia vďaka nemu bola pomenovaná dokonca aj 5. chuť, umami.

A teraz chemické okienko: glutaman sodný je zvýrazňovač chuti odvodený od kyseliny L‑glutamovej, ktorá je prirodzene prítomná v mnohých potravinách (príklady nájdete nižšie). Tá je neesenciálnou aminokyselinou, čo znamená, že si ju telo dokáže vyrobiť samo a nemusí ju získavať z potravy. V surovej podobe by ste glutaman sodný ale najskôr nespoznali, má formu bieleho kryštalického prášku bez zápachu, ktorý sa vo vode rozpúšťa a rozdeľuje sa na sodík a voľný glutamát. Na obale potravín ho nájdete pod označením E621.

Kde ho môžete nájsť?

  • Polievky: mnoho vopred pripravených polievok, bujónov či instantných polievkových zmesí obsahuje MSG na zvýraznenie chuti – napriek nie tak bohatému zvyšku zloženia.
  • Ázijská kuchyňa: niektoré tradičné ázijské pokrmy, napríklad sushi, miso polievky a rôzne druhy „wok“ jedál, obsahujú produkty výdatné na množstvo MSG.
  • Mäsové výrobky: údeniny, klobásy, lunchmeaty a hotové mäsové jedlá často obsahujú glutaman pre zvýšenie chuti a zníženie obsahu sodíka.
  • Fastfoody: mnoho fastfoodových reťazcov používa MSG na „vylepšenie“ chuti svojich hamburgerov, kuracieho mäsa či fritovaných pokrmov.
  • Sójová omáčka: toto populárne korenie a omáčka, často využívaná práve v ázijskej kuchyni, obsahuje vyšší pomer MSG, ako napríklad jej „sestra“ rybacia omáčka.
  • Koreninové zmesi: v mnohých koreniacich zmesiach sa používa glutaman sodný na zintenzívnenie a zvýšenie chuti umami.
  • Mrazené hotové potraviny: mrazené hotové pokrmy často obsahujú glutaman sodný, pre zvýšenie pikantnej chuti.

Glutaman sodný: nevinné korenie alebo skryté nebezpečenstvo?

Prečo by mal byť škodlivý?

Napriek tomu, že je glutaman sodný považovaný za bezpečnú potravinársku prísadu, sa v posledných niekoľkých desaťročiach objavili určité obavy a kontroverzie ohľadom jeho možných negatívnych účinkov na zdravie. Tu sú niektoré z hlavných dôvodov:

  • Alergické reakcie: niektorí jedinci hlásia po konzumácii MSG nepríjemné reakcie zahrňujúce bolesti hlavy, pocit nevoľnosti, brnenie alebo pálenie v oblasti hlavy a krku (označované ako „syndróm čínskej reštaurácie“). Aj keď tieto reakcie nie sú bežné, u citlivých jedincov môžu nastať.
  • Neurologické účinky: existujú obavy, že nadmerná konzumácia MSG by mohla mať negatívny vplyv na mozgovú funkciu a mohla by byť spojená s neurologickými problémami. Vedecké dôkazy v tejto oblasti však nie sú jednoznačné.
  • Podpora chuti do jedla: niektoré štúdie tvrdia, že MSG môže spôsobiť zvýšenú chuť do jedla a prispievať tak k obezite.

A čo na to výskum?

Účinky glutamanu sodného na ľudský organizmus sa študujú už niekoľko desaťročí a o jeho bezpečnosti sa vedú diskusie. Ako sme spomínali vyššie, MSG je prirodzene sa vyskytujúca soľ aminokyseliny, ktorá je nevyhnutná pre rôzne procesy v ľudskom tele. Štúdie naznačujú, že u niektorých ľudí môže vyvolať nežiaduce reakcie, ako sú bolesti hlavy, návaly či potenie – tieto príznaky sa zvyčajne objavia do 15 – 30 minút po konzumácii glutamanu sodného a môžu trvať niekoľko hodín. Zároveň je však podľa výskumov glutaman sodný pre väčšinu ľudí bezpečný a nežiaduce reakcie môžu byť spôsobené aj inými faktormi.

A ako je na tom bezpečnosť jeho konzumácie? Napríklad podľa amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDAje v miernom množstve všeobecne považovaný za bezpečnú látku (tolerovaná denná dávka sa pohybuje do 30 mg/kg). V prípade, že ste si citlivosti na túto látku vedomí, mali by ste jeho konzumáciu čiastočne alebo úplne eliminovať a neváhať sa obrátiť na svojho lekára či iného odborníka pre ďalšie odporúčania.

Čo si z toho odniesť?

Glutaman sodný, známy ako MSG, je potravinárska prísada, ktorá sa často používa na zvýraznenie chuti potravín, najmä v ázijskej kuchyni. Napriek tomu, že niektorí ľudia naň môžu reagovať nepríjemnými symptómami (bolesť hlavy, svrbenie v krku a pod.) , väčšina štúdií, rovnako ako napríklad americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv, naznačuje, že je bezpečný.

Pravda o umělých sladidlech! Tloustne se po nich a zvyšují chuť k jídlu?
Pravda o umělých sladidlech! Tloustne se po nich a zvyšují chuť k jídlu?
Jedni ve sladidlech vidí příležitost, jak si vychutnávat sladkou chuť, aniž by měli výčitky z nekontrolovaného příjmu cukru, druzí jimi opovrhují. Přesvědčte se sami, kdo je kdo v této sladkými chutěmi nabité hře, a jestli máme důvod se sladidel bát!
Éčka v potravinách: Ako sa v nich vyznať?
Éčka v potravinách: Ako sa v nich vyznať?
Prídavné potravinárske látky („éčka“) nás sprevádzajú vo väčšine priemyselne spracovaných potravín. Ktoré sú neškodné a na aké si naopak dať pozor?
Jak je to s těmi anaboliky a nebezpečnými éčky v proteinech?
Jak je to s těmi anaboliky a nebezpečnými éčky v proteinech?
Rádi byste obohatili svůj jídelníček o nějaký ten protein, ale máte strach, že by vám mohl ublížit? Informace o bezpečnosti proteinů a ještě mnohem více najdete v tomto článku.
Chuť umami: v čom ju nájsť a prečo je pre nás dôležitá?
Chuť umami: v čom ju nájsť a prečo je pre nás dôležitá?
Medzi základné ľudské chute, teda sladkú, slanú, horkú a kyslú, patrí aj jedna nie až tak známa – umami. O čo vlastne ide, kde ju môžete nájsť a prečo je pre váš organizmus dôležitá, sa dozviete v tomto článku!
5 obľúbených ázijských jedál: ako sú na tom nutrične?
5 obľúbených ázijských jedál: ako sú na tom nutrične?
Ázijská kuchyňa je proste trhák. Ako sú na tom ale jednotlivé jedlá z pohľadu výživy? Pozrite sa v novom článku.
Sushi pod drobnohľadom: dá sa považovať za zdravé jedlo?
Sushi pod drobnohľadom: dá sa považovať za zdravé jedlo?
Sushi je obľúbené jedlo, ktoré si získava čoraz viac priaznivcov po celom svete. Ako je na tom ale z nutričnej stránky a dá sa považovať za zdraviu prospešné?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Svalom stredu tela (CORE) a ich správnemu precvičeniu by mala venovať dostatočnú pozornosť celá populácia. Viete, akým spôsobom stred tela cvičiť?
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
Hormonálna antikoncepcia je jednou z metód zabraňujúcich nechcenému počatiu. Do akej miery ale mení prirodzené pochody v ženskom cykle, a čo môžete očakávať po jej vysadení?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Biele bodky na nechtoch sú pre mnohých z nás synonymom pre nedostatok vápnika. Je to ale vždy tá správna príčina?