Chudnete a pociťujete hlad? Jedzte radšej zemiaky než ryžu

Kristýna Dvořáková
Kristýna Dvořáková 18. 4. 2015
1 Uložiť článok
Chudnete a pociťujete hlad? Jedzte radšej zemiaky než ryžu

Vedeli ste, že zemiaky majú až 5x menej kalórií než ryža?

Všetci to poznáme: „Tak, čo tam dnes máme? Pondelok ryža, utorok ryža, streda cestoviny, štvrtok ryža...“ Spoznávate sa? Zdrojom sacharidov v jedálničku športovca nemusia byť len obilniny.

Čo tak skúsiť doň zaradiť aj zemiaky? Poznáme ich už dlho, v poslednej dobe sme ich však z našich tanierov tak trochu vytesnili.

Čo sa v dnešnom článku dozvieme?

  • Prečo sú zemiaky skvelým pomocníkom v diéte
  • Čo nám môžu zemiaky ponúknuť po stránke makronutrientov
  • Že výsledné nutričné hodnoty zemiakov závisia od spôsobu ich prípravy
  • Aké vitamíny a minerálne látky sú v zemiakoch obsiahnuté a ako ich čo najviac zachovať
  • Či sú zelené zemiaky naozaj jedovaté

Zemiaky poznáme už niekoľko storočí, bohužiaľ na ne často zabúdame. V čom sú pre nás prospešné?

Aj napriek dlhej a dojemnej histórii sú zemiaky dnes vo fitness svete pomerne opomínanou potravinou, čo je vzhľadom na ich obsah makro aj mikroživín veľká škoda.

Koľko energie obsahujú zemiaky v surovom stave na 100 g?

Energia 76 kcal/320 kJ
Sacharidy 16 g
z toho cukry 1 g
Bielkoviny 2 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 2 g

1. Zemiaky sú skvelým parťákom do diéty

Vďaka nízkemu obsahu energie sú zemiaky stávkou na istotu hlavne v období diéty a kalorickej reštrikcie. V porovnaní s ryžou si ich pri zachovaní rovnakého množstva prijatej energie môžeme dať takmer až 5x toľko a obsiahnutá vláknina nám pomôže zachovať si pocit sýtosti na dlhší čas. Aj v kalorickom deficite sa tak vďaka zemiakom môžeme poriadne zasýtiť.

V tabuľke sú porovnané výživové hodnoty zemiakov s ryžou a cestovinami, hodnoty sú uvedené na 100 g potraviny v surovom stave.

ZemiakyRyžaCestoviny
Energia 76 kcal/320 kJ 344 kcal/1439 kJ 314 kcal/1416 kJ
Sacharidy 16 g 78 g 61 g
z toho cukry 1 g - -
Bielkoviny 2 g 8 g 12 g
Tuky 0,2 g - 2 g
Vláknina 2 g - cca 3,6 g

Chudnete a pociťujete hlad? Jedzte radšej zemiaky než ryžu

2. Glykemický index zemiakov vyplýva zo spôsobu ich prípravy

Sacharidy obsiahnuté v zemiakoch sú prevažne komplexné a nachádzajú sa v nich vo forme škrobu. Jednoduché cukry ako glukózu a fruktózu v nich nájdeme len v minimálnom množstve 0,5 – 1 g/100g.

Glykemický index (GI) zemiakov silne závisí od spôsobu ich prípravy. Najnižší GI majú zemiaky varené v šupke, na vyššie hodnoty sa naopak dostávame pri zemiakoch pečených alebo upravených smažením. Smažené zemiakové výrobky, ako sú hranolky, krokety alebo zemiakové placky navyše obsahujú aj veľké množstvo tuku. Na pravidelnú konzumáciu sú preto úplne nevhodné.

GI síce nepatrí k niečomu, čo by bolo životne dôležité sledovať v každej potravine, jeho hodnoty však môžu byť kľúčové napr. u diabetikov, ktorým napovie, ako konkrétne jedlo ovplyvní hladinu ich krvného cukru.

3. Obsah tuku v zemiakoch je minimálny, opäť však závisí od konečnej úpravy pokrmu

Prirodzene majú zemiaky len minimálny obsah tuku, čo je spoločne s obsahom vlákniny, ktorá vyvolá pocit plnosti a dlhšie trvanie pocitu nasýtenia, ďalší dôvod, prečo sa v diéte stanú vaším nepostrádateľným spojencom. Pozor si však musíme dávať pri ich príprave, pretože vyprážaním vystrelíme ich energetický obsah do nebeských výšin a všetky benefity utopíme v mori tuku.

Ako zemiaky upravovať, aby sme z nich nevytvorili kalorickú bombu?

VhodnéNevhodné
príprava na pare vyprážanie
pečenie, zapekanie zapekanie vo veľkom množstve smotany
varenie v malom množstve teplej vody pridávanie veľkého množstva masla alebo smotany

Ako sa s rôznymi spôsobmi prípravy zemiakov mení ich energetická hodnota?

  • zemiaky varené lúpané – 77 kcal/100 g
  • zemiaky varené v šupke – 66 kcal/100 g
  • pečené zemiaky – cca 85 kcal/100 g
  • vyprážané hranolky – až 280 kcal/100 g (FAO, 2003)

Rôznymi spôsobmi úpravy sa obsah energie mení vďaka vyššiemu, alebo naopak nižšiemu množstvu vody, ktorú zemiaky v hotovom stave obsahujú. Pri vyprážaných hranolčekoch sa potom o raketové navýšenie kalorickej hodnoty spoľahlivo postará pridaný tuk.

Neviete, ako zemiaky využiť? Inšpirujte sa naším ukážkovým jedálničkom

[Instagram]

4. Bielkovín je v zemiakoch poskromne, zato sú ale kvalitné

Bielkoviny zemiakov obsahujú veľké množstvo lyzínu, aromatických aminokyselín (fenylalanín, tyrozín) a aminokyselín s rozvetveným reťazcom, teda BCAA (valín, leucín, izoleucín). Hoci patria k najkvalitnejším rastlinným proteínom, ktoré možno takmer porovnávať s tými živočíšnymi, v zemiakoch sú obsiahnuté v pomerne nízkom množstve (2 g/100 g zemiakov).

5. Zemiaky sú prirodzeným zdrojom vitamínov a minerálnych látok

Zemiaky vynikajú hlavne zdrojom vitamínu C, jeho množstvo ale silne závisí od spôsobu prípravy. Ak ich budeme variť vo veľkom množstve vody, ktorú potom zlejeme, veľká väčšina prospešných látok nám zostane práve v nej.

V prípade varenia zemiakov platí, že menej vody je viac a vzhľadom na čas varenia je vhodné vkladať surové zemiaky do už teplej vody.

Okrem vitamínu C nájdeme v 100 g zemiakov aj:

  1. vitamín B6: 1,1 mg (68 % DOD)
  2. vitamín B3: 3,9 mg (26 % DOD)
  3. vitamín B1: 0,3 mg (27 % DOD)
  4. vitamín B9: 59 mcg (20 % DOD)
  5. draslík: 1554 mg (38 % DOD)
  6. fosfor: 210 mg (30 % DOD)
  7. horčík: 84,9 mg (24 % DOD)
  8. meď: 0,3 mg (26 % DOD)
  9. železo: 2,9 mg (19 % DOD) (podľa DACH)

Tieto zdraviu prospešné látky sa nachádzajú tesne pod šupkou a v rámci zachovania ich obsahu je lepšie zemiaky starostlivo umyť a pri varení na nich šupku ponechať. Ak sú čerstvé a kvalitné, môžeme ich so šupkou bez problému aj konzumovať. Odmenou bude ešte vyšší obsah vlákniny.

Pre zachovanie čo najväčšieho podielu mikroživín je teda najvhodnejšie zemiaky upravovať na pare, pečením, alebo varením v malom množstve teplej vody.

6. Keď sú zemiaky zelené, znamená to, že sú jedovaté a nemôžu sa jesť?

V rámci ochrany pred rôznymi škodcami obsahujú rastliny zemiakov toxické glykoalkaloidy solanín a chaconín. Tie sa vo väčšom množstve nachádzajú v zelených častiach zemiakov a klíčkoch a tepelnou úpravou sa nezničia. Preto je vhodné zelené časti a klíčky pred varením odstrániť a silne naklíčené alebo zelené zemiaky radšej vôbec nekonzumovať.

Zemiaky verzus sladké zemiaky. Nerovný boj alebo remíza?

Hoci sa zemiaky a sladké zemiaky môžu na prvý pohľad zdať svojím zložením totožné, niekoľko rozdielov medzi nimi predsa len nájdeme. Nedá sa teda povedať, že by sa medzi sebou tieto rastliny nejako výrazne prevyšovali a na zaradenie do nášho jedálnička majú obe rovnaký nárok. Zemiaky však predsa len kopú za domáci tím a tým, že si ich na rozdiel od sladkých zemiakov môžeme vypestovať aj u nás, účinne znížime uhlíkovú stopu našej stravy. Na spestrenie jedálnička sú teda sladké zemiaky skvelou voľbou, z hľadiska ekológie by ale mali zostať našou srdcovkou aj naďalej staré dobré zemiaky.

[Instagram]

Čo si z toho odniesť?

Zemiaky v poslednej dobe z našich jedálničkov trochu vytesnila ryža a iné obilniny. Nie je však žiadny dôvod ich zatracovať, ba práve naopak. Vďaka nízkemu obsahu energie sa skvelo hodia do diéty, kde ich v porovnaní s ryžou môžeme zjesť takmer 5x viac.

Obsiahnutá vláknina nám navyše zaistí pocit plnosti a dlhší pocit nasýtenia, takže sa nemusíme báť, že by sme po pol hodine premýšľali, do čoho by sme ešte mohli zahryznúť. Ak sme naopak vo fáze objemu a snažíme sa nejaké tie kalórie a sacharidy nahnať, pripravme sa na to, že zemiakov si budeme musieť na jednu porciu pripraviť naozaj veľa. V tomto prípade sa naopak oplatí častejšie zaradiť ryžu alebo cestoviny.

Sacharidy obsiahnuté v zemiakoch sú prevažne komplexné a bielkoviny s tukom sa v nich nachádzajú len v malom množstve. Celkový obsah energie hotového jedla však záleží na spôsobe prípravy zemiakov a veľmi obľúbené vyprážané výrobky ako hranolky, krokety alebo zemiakové placky nám na zdraví ani ušetrených kalóriách príliš nepridajú.

Pozadu nie sú zemiaky ani čo sa týka obsahu vitamínov a minerálnych látok, vzhľadom na ich zachovanie je však potrebné dodržiavať pár pravidiel. Tými sú minimálna doba prípravy v minimálnom množstve vody alebo varenie zemiakov v šupke, pod ktorou je ukryté najväčšie množstvo týchto prospešných látok.

V zelených častiach a klíčiacich zemiakoch sú však obsiahnuté toxické glykoalkaloidy, a tieto časti by sme preto mali pred tepelnou úpravou odstrániť, v prípade, že je zemiak silne naklíčený alebo zelený, pre istotu ho nekonzumovať vôbec.

Konzumácia zemiakov pre nás predstavuje rad výhod, čo sa týka zdravia aj chudnutia. Na našom tanieri teda svoje miesto rozhodne majú.

Pridaj sa k 32 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
39 Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________