Účinky zeleného čaju: pomôže s chudnutím aj učením

RNDr. Tomáš Novotný
RNDr. Tomáš Novotný 11. 9. 2023 Prvýkrát publikované 7. 7. 2020
Aktualizované 11. 9. 2023
8 min. 8 Páči sa mi Komentáre Uložiť článok
Účinky zeleného čaju: pomôže s chudnutím aj učením

Zelený čaj sa často radí medzi najzdravšie potraviny na svete. Žiadna potravina však samozrejme sama o sebe neprinesie celkové zdravie za deň, za týždeň či mesiac. To až keď potravinu pravidelne zaradíme do svojej pestrej a nutrične vyváženej stravy.

Zelený čaj našťastie aj skvelo chutí. Keď si ho po niekoľkých šálkach zamiluješ, určite ho nebudeš piť len kvôli zdraviu. Nehovoríme tu však o lacných vreckových „čajoch“ obsahujúcich viac stoniek než lístkov – reč je o tých kvalitných sypaných.

Aké účinky má čaj na ľudské telo a ako pripraviť perfektnú šálku kvalitného čaju?

Zelený čaj má fantastické účinky na ľudské zdravie

Zelený čaj obsahuje stovky a stovky najrôznejších chemických zlúčenín zaisťujúcich špecifickú chuť, arómu či pôsobenie na ľudské telo. Väčšina z týchto látok sa v čaji vyskytuje v úplne zanedbateľných množstvách, takže okrem zaujímavej vône toho pre telo veľa neurobia.

Inak je to však pri polyfenoloch na čele s katechínmi, ktoré v sypanom čaji môžu zaujímať až 30 % z celkovej hmotnosti čaju. Zabúdať by sme však nemali ani na kofeín spoločne s l‑theaninom, látky, ktoré pôsobia na telo synergicky. A sú to práve tieto zlúčeniny, vďaka ktorým má zelený čaj na ľudský organizmus mnoho blahodarných účinkov:

  1. Chráni mozog pred starnutím. Pitie zeleného čaju drží našu hlavu vo výbornej kondícii, a to nielen z krátkodobého hľadiska vďaka ľahkej stimulácii, ale aj z toho dlhodobého. So šálkou zeleného čaju v ruke sa nás žiadna Alzheimerova či Parkinsonova choroba len tak nezmocní.
  2. Pomôže s chudnutím. V dnešnej dobe pomáha s chudnutím každá druhá potravina, ktorá práve potrebuje reklamu. Zelený čaj spolu s kofeínom na to však majú aj množstvo štúdií, ktoré tieto účinky potvrdzujú. Žiadne schudnutie zo dňa na deň, ale malá dopomoc pri dlhodobom snažení, ktorú zo zdravotného hľadiska najviac ocenia osoby s nadváhou alebo obezitou.

  3. Pomôže s učením, premýšľaním a s pozornosťou. Obsahuje totiž kofeín, ktorý nás drží v strehu, aj keď spánku nebolo úplne veľa. Ale nie je to len o kofeíne – s udržaním pozornosti pomáha naviac spojenie s l‑theaninom, ktorý je v čaji taktiež prítomný.

A takto by sme mohli pokračovať ďalej: pravidelná konzumácia zeleného čaju je spojená so zníženým rizikom kardiovaskulárnych chorôb, zníženým rizikom vzniku niektorých nádorových ochorení či ochranou pred inzulínovou rezistenciou a diabetom 2. typu.

Ale piť čaj deň čo deň len kvôli preventívnym účinkom na naše zdravie? Znie to dobre, ale dlho ti to asi nevydrží. Našťastie však existuje veľa ďalších dôvodov, prečo si zo zeleného čaju urobiť súčasť zdravého životného štýlu.

Ako ďalej zelený čaj dokáže zlepšiť život?

Keby sme stáli len o vyššie uvedené účinky na naše zdravie, pravdepodobne by sme si vystačili s extraktom zo zeleného čaju v kapsuliach. V skutočnosti však pre nás môže byť pitie zeleného čaju podstatne prospešnejšie.

1. Pomoc pri dodržiavaní pitného režimu

Keď máme problém s dodržiavaním denného príjmu tekutín, zelený čaj sa stane naším veľkým pomocníkom. Za každú šálku si môžeme pripísať najmenej 200 ml tekutín, takže ak ich za deň zvládneme 5, pokojne môže zelený čaj tvoriť značnú časť nášho denného pitného režimu. Navyše, kvalitný sypaný zelený čaj môžeme zalievať opakovane, takže keď si ráno do kanvičky pripravíme jednu lyžičku čaju, do obeda ho môžeme ešte aspoň 2x vylúhovať.

2. Spoľahlivé kofeínové nakopnutie

Zelený čaj a kofeín – a že ho tam môže byť požehnane. Určite už si niekedy videl obľúbené „kofeínové“ rebríčky nápojov zoradených podľa množstva kofeínu, kde väčšinou vyhráva plechovka nápoja Nocco (180 mg kofeínu), zatiaľ čo čaj stojí niekde v pozadí. Ak si ale pripravíš silný nálev zo sypaného čaju, je dosť možné, že sa čaj dostane suverénne na prvú priečku tohto kofeínového súboja!

Podľa Karla Valtera bolo kvapalinovou chromatografiou zistené, že sypaný čaj obsahuje v priemere 4–4,5 % kofeínu (najvyššia hodnota bola nameraná v čaji z Assámu: 6,2 %). Ani zelené čaje ale nie sú pozadu, napríklad v obľúbenom zelenom čaji Lung Jing bola zistená hodnota 5,6 %. To znamená asi nasledujúce:

  • V jednej kopcovej lyžičke sypaného čaju (cca 5 g) nájdeme asi 225 mg kofeínu! (Pri hodnote 4,5 % kofeínu v čaji). Nie všetok prítomný kofeín sa však vylúhuje do samotného nálevu. Karel Valter uvádza, že až 15 % čaju sa lúhovaním prakticky neuvoľní, iné štúdie hovoria o obsahu asi 25–32 mg kofeínu v náleve za každý gram použitého kvalitného zeleného čaju (v našom prípade 5 g čaju), to je teda asi 125–160 mg kofeínu.

A môže to byť ešte menej: v štúdii zameranej na klasické zelené čaje zo supermarketov bol zistený obsah kofeínu asi 15 mg na 1 g, čo zodpovedá 75 mg kofeínu v náleve pripravenom z 5 g čajových lístkov.

3. Chuťový zážitok

Kvalitný zelený čaj chutí skvelo. A je to práve chuťový pôžitok z čaju, vďaka ktorému sa k ďalším šálkam budeš vracať so stále väčšou radosťou. Možno ťa dokonca čajová kultúra chytí natoľko, že začneš experimentovať s ďalšími druhmi čajov a v čajovni si vyskúšaš aj nejaký tradičný čínsky či japonský rituál prípravy čaju. Skrátka, kvalitný čaj je zážitok, ktorý ti žiadna kapsula s čajovým extraktom nie je schopná sprostredkovať.

Účinky zeleného čaju: pomôže s chudnutím aj učením

Ako si vybrať čaj priamo pre nás a ako ho správne pripraviť

So skvelými zelenými čajmi sa dnes už môžeš stretnúť aj na e‑shope Aktinu:

  • Gunpowder = ideálny čínsky zelený čaj pre nenáročných spotrebiteľov. Lístky zabalené do malých guličiek pripomínajúcich hrozienka vytvárajú plnú chuť s listovou vôňou.

  • Sencha = vynikajúci japonský čaj pre náročných pijanov. Lístky Senchy pripomínajú dlhé, sýto zelene sfarbené ihličky a vytvárajú veľmi aromatický nálev s charakteristickým „trávovým“ charakterom.

  • Matcha = japonská čajová špecialita pre tých, ktorí radi skúšajú niečo nové. Matcha sa vyrába rozomletím kvalitného japonského čaju (Gyokuro) na prášok, ktorý sa následne šľahá v horúcej vode. Vznikne tak hustý nálev koicha, ktorý vyniká svojou intenzívnou horkosťou.

Niekoľko ďalších tipov, na aké čaje sa pri výbere zamerať

Čaj nie je len čierny a zelený, existuje aj biely, žltý alebo tmavý (pu‑erh). A čo viac, každý z týchto typov sa vyskytuje v desiatkach až stovkách najrôznejších druhov. Vyznať sa v čajoch preto nie je úplne jednoduché, a preto ponúkame na začiatok pár ďalších tipov na zaujímavé čaje, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie:

  • Indické čaje z čerstvých zberov sú veľmi aromatické druhy, ktoré prekvapia svojou iskrou a plným charakterom. Odporúčame čerstvé jarné úrody (značenie FF = First Flush) zo záhrad Darjeeling či z Nepálu.

  • Čínske a Taiwanske polozelené čaje sú veľmi obľúbené a často používané na tradičný čínsky čajový rituál Gong Fu Cha. Medzi najobľúbenejšie druhy patrí svetoznámy čaj Tie Guan Yin alebo veľkolisté čaje známe ako Dan Cong. A špeciálny tip: Dong Fang Mei Ren alias Oriental Beauty – čaj s chytľavou vôňou, ktorý si doslova zamilovala speváčka Edith Piaf.

  • Tradičné čínske biele čaje patria medzi vysoko kvalitné čaje, ktoré sa spravidla vyrábajú iba z vrcholných čajových lístkov či púčikov (tipsov). Medzi obľúbené druhy patrí napríklad Bai Mu Dan či Bai Hao Yin Zhen.

Ako si správne pripraviť čaj?

  1. Na úplne nenáročnú a jednoduchú prípravu sa bude hodiť kanvička s objemom cca 200 – 300 ml, do ktorej sa nasype asi 3 – 6 g čaju (jedna menšia čajová lyžička).
  2. Čaj zalejte horúcou vodou s teplotou cca 70 – 80 °C pri čaji Sencha alebo 90 °C pri čaji Gunpowder. Lístky nechajte lúhovať asi 2 minúty.
  3. Čaj môžete zaliať viackrát, podľa chuti. Prvé dva nálevy bývajú chuťovo plné a výrazné, ďalšie už začínajú postupne slabnúť.

Príprava čaju Matcha je trochu odlišná. Malá čajová lyžička sa nasype do čajovej misky, naleje sa 150 ml vody s teplotou asi 70 °C a šľahá sa špeciálnym bambusovým nástrojom zvaným chasen. Alternatívne je možné samozrejme použiť aj iný šľahací nástroj, teplota a objem vody však zostávajú viacmenej totožné.

[Instagram]

Čo si z toho odniesť?

Zelený čaj je jedna z najzdravších potravín, ktorá vyniká svojím obsahom polyfenolov známych ako katechíny. Vďaka nim, kofeínu a l‑theanínu má na telo mnoho blahodarných účinkov, slúži ako prevencia pred mnohými ochoreniami a pomáha s učením, sústredením a s udržaním pozornosti.

Hoci sa o tom príliš nevie, zelený čaj môže byť bohatý na obsah kofeínu – z jednej lyžičky zeleného čaju (5 g) získame v nálevoch asi 125 – 160 mg kofeínu, čo je ekvivalent asi 2 plechoviek energetického nápoja typu Red Bull či jedného necelého balenia energetického nápoja Nocco. Kofeín z čaju sa do krvi zároveň uvoľňuje pomalšie ako z kávy, a preto účinky spravidla nie sú také výrazné, zato však trvajú výrazne dlhší čas.

Čajová kultúra je neobyčajne pestrá a skrýva v sebe mnoho stoviek najrôznejších druhov čaju. Nech už si však vyberieš ktorýkoľvek z nich, preferuj sypané druhy pred tými vreckovými, ktoré spravidla mávajú nižšiu kvalitu.

Pridaj sa k 42 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
8 Páči sa mi Uložiť článok