Ázijská kuchyňa

Radenie
:
Najnovšie
Kórejský hovädzí bibimbap s ryžou

Kórejský hovädzí bibimbap s ryžou

35 min.
Mäsové guľky vo sweet chilli omáčke

Mäsové guľky vo sweet chilli omáčke

60 min.
3
Hovädzie teriyaki s ryžou

Hovädzie teriyaki s ryžou

20 min.
Domáce kimchi

Domáce kimchi

60 min.
3
Tuniakové sushi guľôčky

Tuniakové sushi guľôčky

60 min.
Kapustové závitky s kuracím mäsom

Kapustové závitky s kuracím mäsom

30 min.
Temari sushi

Temari sushi

30 min.
Kimchi fried rice: vyprážaná ryža s kimchi

Kimchi fried rice: vyprážaná ryža s kimchi

15 min.
1
Krémové miso udon rezance

Krémové miso udon rezance

15 min.
1
Miso ramen

Miso ramen

45 min.
Kimchi rezance

Kimchi rezance

20 min.
Peanut Butter Chilli Noodles

Peanut Butter Chilli Noodles

15 min.
Poke Bowl s tuniakom

Poke Bowl s tuniakom

25 min.
Vegánsky rezancový šalát s tofu

Vegánsky rezancový šalát s tofu

20 min.
Tagliatelle s tofu a koriandrom

Tagliatelle s tofu a koriandrom

15 min.
Jarné závitky s krevetami

Jarné závitky s krevetami

35 min.
Chicken Curry by Oliver Pape

Chicken Curry by Oliver Pape

35 min.
Rezancový šalát so zeleninou a arašidovou zálievkou

Rezancový šalát so zeleninou a arašidovou zálievkou

10 min.
Pikantné tofu s ryžou

Pikantné tofu s ryžou

40 min.
Kung pao s ryžou – obed do krabičky na 4 dni

Kung pao s ryžou – obed do krabičky na 4 dni

45 min.
1
Japonské knedličky Gyoza

Japonské knedličky Gyoza

30 min.
Domáce sushi muffiny s lososom a avokádom

Domáce sushi muffiny s lososom a avokádom

60 min.
Pad thai s kuracím mäsom a arašidovou zálievkou

Pad thai s kuracím mäsom a arašidovou zálievkou

45 min.
2
Rizoto s červenou šošovicou a restovanými hubami

Rizoto s červenou šošovicou a restovanými hubami

35 min.

Charakteristiky ázijskej kuchyne

Ázijská kuchyňa predstavuje široký pojem, ktorý opisuje desiatky národných kuchýň, ktoré sú utvárané niekoľkými miliardami ľudí. Napriek tomu možno naprieč regiónmi a štátmi nájsť spoločné prvky - jednoduchosť prípravy, dôraz na kvalitné a lokálne dostupné suroviny a väčšinou aj ľahkosť jedla. Jedlo je najčastejšie pripravované na pare alebo pomocou vyprážania. Z hľadiska surovín je základným prvkom všetkých kuchýň ryže.

Ryžu je možné použiť na prípravu sladkých i slaných pokrmov. Môže byť základom jedla alebo iba prílohou. Možno ju rozomlieť na múku a vyrábať z nej ryžové rezance, papier, rovnako ako ďalšie potraviny. Väčšina ázijského podnebia je navyše pre jej pestovanie priaznivá a jedná sa tak o ľahko dostupnú potravinu.

Významným prvkom ázijskej kuchyne je aj aromatické korenie. Pravdepodobne najznámejším je karí, ktorého základ najčastejšie tvorí kurkuma, rasca a koriander, zmesi karí sa naprieč jednotlivými oblasťami líšia. Presnejší názov tak predstavuje indické slovo masala, ktoré možno preložiť ako „zmes korenia“. Pre Indiu a priľahlú oblasť sú typické karí s jogurtovým základom. V rámci thajskej kuchyne je však jogurt nahradený kokosovým mliekom.

Z geografického hľadiska možno rozlišovať tri základné regióny ázijskej kuchyne: juhovýchodnú, severovýchodnú a juhozápadnú.

Juhovýchodná ázijská kuchyňa

Typickými reprezentantmi tejto oblasti sú Thajsko, Vietnam alebo Indonézia. Kladie sa tu dôraz na čerstvosť a aromatickosť, čomu napomáhajú najmä mäta a koriander. Veľa receptov sa prelína aj kokosové mlieko alebo citrusy. Ak chceš z pohodlia domova precestovať celú oblasť, ako predjedlo vyskúšaj jarné závitky, ktoré bude nasledovať pad thai, nasi goreng alebo satay. Ako dezert odporúčame mango sticky ryže.

Severovýchodná ázijská kuchyňa

Za klasických predstaviteľov tejto oblasti platí Čína, Japonsko a Kórea. Základnými potravinami sú tu rezance, ryža alebo sója. V prímorských oblastiach potom dominujú morské plody. Za asi najznámejšie jedlá platia kung paosushi. Chute tohto regiónu ti pomôže nasať aj pomarančové kura alebo polievka ramien.

Juhozápadná ázijská kuchyňa

Juhozápadná oblasť bola, a najskôr vždy bude, ovplyvnená arabskou kultúrou, preto sa od zvyšných častí Ázie značne líšia – ako chuťovo, tak aj zložením jedál. Rovnako ako v arabskej kuchyni sa tu stretneme s pecou zvanou tandoori, v ktorej sa pripravujú pokrmy pri vysokých teplotách. Typickým zástupcom je indická kuchyňa, ktorá sa preslávila silne korenenými a pálivými jedlami. Vyskúšaj klasické butter chicken, prípadne vegánske karí či palak paneer.