Shakshuka je výdatná raňajková pochúťka, ktorá sa zrodila v severnej Afrike a postupne dobyla svet. V Izraeli shakshuku pasovali dokonca na post tradičného pokrmu. V ďalších štátoch krížom krážom celým svetom hrdo zdobí menu obľúbených raňajkových kaviarní.
Shakshuka v arabčine znamená „zmes“. A tou tiež je. Ide o zmes farebnej zeleniny, exotického korenia a vajec.
Hoci sa pôvodne jedná o jedlo na raňajky, je tiež dobrá ako výdatný obed či večera.
1 porcia obsahuje 1 porcia shakshuky
- 323 kcal
- 28 g sacharidov
- 15 g tukov
- 19 g bielkovín
Na 2 porcie
- ghee
- 1 červená cibuľa
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 500 g paradajok
- 20 g šampiňónov
- 70 g paradajkového pretlaku
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 1 čajová lyžička čili
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- 4 vajcia
- 20 g syra feta
- koriander
Postup
-
Najskôr si pripravíme zeleninu.
Cibuľu nakrájame nadrobno. Papriku zbavíme jadrovníka a nakrájame ju na menšie kocky. Rovnako nakrájame aj paradajky. Šampiňóny nakrájame na plátky. Cesnak olúpeme a prelisujeme.
-
Vo veľkej panvici na miernom plameni roztopíme ghíčko. Potom na ňom necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu.
-
K cibuli prihodíme aj pripravenú papriku a 2 minúty restujeme, aby sa zľahka opiekla. Potom pridáme paradajky, šampiňóny, paradajkový pretlak a dochutíme prelisovaným cesnakom, rascou, čili, soľou a korením.
-
Panvicu prikryjeme pokrievkou a zeleninovú zmes v nej dusíme asi 10 minút. Ďalších 5 minút varíme bez pokrievky, aby zmes trochu zhustla. Potom ju premiešame a pomocou varešky vytvoríme 4 jamky, do ktorých vyklepneme vajcia.
Panvicu znovu zakryjeme pokrievkou a na miernom plameni varíme zhruba ďalších 10 minút, aby sa vajcia urobili.
-
Shakshuku podávame ešte teplú, posypanú syrom feta a koriandrom. Zajedáme s chlebom pita alebo iným obľúbeným pečivom.
-
Nezabudnite sa o výsledok podeliť na Instagrame s hashtagom #aktinrecepty.