Shakshuka je výdatná raňajková pochúťka, ktorá sa zrodila v severnej Afrike a postupne dobyla svet. V Izraeli shakshuku pasovali dokonca na post tradičného pokrmu. V ďalších štátoch krížom krážom celým svetom hrdo zdobí menu obľúbených raňajkových kaviarní.
Shakshuka v arabčine znamená „zmes“. A tou tiež je. Ide o zmes farebnej zeleniny, exotického korenia a vajec.
Hoci sa pôvodne jedná o jedlo na raňajky, je tiež dobrá ako výdatný obed či večera.
1 porcia obsahuje
- 461 kcal
- 26 g sacharidov
- 28 g tukov
- 30 g bielkovín
Na 2 porcie
- 4 vajcia
- 1 cibuľa
- 1 červená paprika
- 2 čajové lyžičky olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 3 paradajky
- štipka mletej papriky
- štipka oregana
- štipka čili
- štipka mletej rasce
- 200 g syra cottage
- avokádo
- koriander
Postup
-
Najskôr si pripravíme zeleninu.
Cibuľu nakrájame nadrobno. Papriku zbavíme jadrovníka a nakrájame ju na menšie kocky. Rovnako nakrájame aj paradajky. Šampiňóny nakrájame na plátky. Cesnak olúpeme a prelisujeme.
-
Vo veľkej panvici na miernom plameni roztopíme ghíčko. Potom na ňom necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu.
-
K cibuli prihodíme aj pripravenú papriku a 2 minúty restujeme, aby sa zľahka opiekla. Potom pridáme paradajky, šampiňóny, paradajkový pretlak a dochutíme prelisovaným cesnakom, rascou, čili, soľou a korením.
-
Panvicu prikryjeme pokrievkou a zeleninovú zmes v nej dusíme asi 10 minút. Ďalších 5 minút varíme bez pokrievky, aby zmes trochu zhustla. Potom ju premiešame a pomocou varešky vytvoríme 4 jamky, do ktorých vyklepneme vajcia.
Panvicu znovu zakryjeme pokrievkou a na miernom plameni varíme zhruba ďalších 10 minút, aby sa vajcia urobili.