Izraelská shakshuka: zdravé raňajky s chuťou orientu

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová
45 min.
40 Páči sa mi Komentáre Uložiť recept
Izraelská shakshuka: zdravé raňajky s chuťou orientu

Shakshuka je výdatná raňajková pochúťka, ktorá sa zrodila v severnej Afrike a postupne dobyla svet. V Izraeli shakshuku pasovali dokonca na post tradičného pokrmu. V ďalších štátoch krížom krážom celým svetom hrdo zdobí menu obľúbených raňajkových kaviarní.

Shakshuka v arabčine znamená „zmes“. A tou tiež je. Ide o zmes farebnej zeleniny, exotického korenia a vajec.

Hoci sa pôvodne jedná o jedlo na raňajky, je tiež dobrá ako výdatný obed či večera.

1 porcia obsahuje 1 porcia shakshuky

  • 323 kcal
  • 28 g sacharidov
  • 15 g tukov
  • 19 g bielkovín

Na 2 porcie

  • ghee
  • 1 červená cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 500 g paradajok
  • 20 g šampiňónov
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 čajová lyžička čili
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia
  • 4 vajcia
  • 20 g syra feta
  • koriander

Postup

  1. Izraelská shakshuka: zdravé raňajky s chuťou orientu

    Najskôr si pripravíme zeleninu.

    Cibuľu nakrájame nadrobno. Papriku zbavíme jadrovníka a nakrájame ju na menšie kocky. Rovnako nakrájame aj paradajky. Šampiňóny nakrájame na plátky. Cesnak olúpeme a prelisujeme.

    Izraelská shakshuka: zdravé raňajky s chuťou orientu

  2. Vo veľkej panvici na miernom plameni roztopíme ghíčko. Potom na ňom necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu.

  3. K cibuli prihodíme aj pripravenú papriku a 2 minúty restujeme, aby sa zľahka opiekla. Potom pridáme paradajky, šampiňóny, paradajkový pretlak a dochutíme prelisovaným cesnakom, rascou, čili, soľou a korením.

    Izraelská shakshuka: zdravé raňajky s chuťou orientu

  4. Panvicu prikryjeme pokrievkou a zeleninovú zmes v nej dusíme asi 10 minút. Ďalších 5 minút varíme bez pokrievky, aby zmes trochu zhustla. Potom ju premiešame a pomocou varešky vytvoríme 4 jamky, do ktorých vyklepneme vajcia.

    Panvicu znovu zakryjeme pokrievkou a na miernom plameni varíme zhruba ďalších 10 minút, aby sa vajcia urobili.

  5. Shakshuku podávame ešte teplú, posypanú syrom feta a koriandrom. Zajedáme s chlebom pita alebo iným obľúbeným pečivom.

  6. Nezabudnite sa o výsledok podeliť na Instagrame s hashtagom #aktinrecepty.

    Izraelská shakshuka: zdravé raňajky s chuťou orientu

    Izraelská shakshuka: zdravé raňajky s chuťou orientu

    Izraelská shakshuka: zdravé raňajky s chuťou orientu

Chceš vedieť o každom ďalšom novom recepte?

Prihlás sa k odberu a raz týždenne od nás dostaneš súhrn nových receptov.

Odoberať
40 Páči sa mi Uložiť recept