Kuracie marinované špízy zvané satay sú juhoázijskou pochúťkou, ktorá sa najčastejšie podáva s výraznou arašidovou omáčkou. S našimi surovinami si tento lahodný vietnamský pokrm plný chutí môžete vykúzliť aj u seba doma. A že sa na vašom stole neobjaví iba raz!
1 porcia
- 671 kcal
- 60 g sacharidov
- 34 g tukov
- 94 g bielkovín
Na 2 porcie
- 350 g kuracích pŕs
- 50 ml kokosového mlieka
- 1 lyžica amino omáčky
- 1 lyžica rybej omáčky
- 1 strúčik cesnaku
- 5 g zázvoru
- 1 čajová lyžička kokosového cukru
- kurkuma
- čili
- čierne korenie
- 150 ml kokosového mlieka
- 50 ml vody
- 50 g arašidového masla
- 1 čajová lyžička kuracieho bujónu
- 1 lyžica amino omáčky
- 1 čajová lyžička kokosového cukru
- kurkuma
- šťava z limetky
- ryža Basmati
- arašidy
- koriander
- uhorka
- limetka
Postup
-
Ryžu uvaríme podľa návodu v osolenej vode. -
Kuracie prsia nakrájame na kocky.
-
V mise zmiešame suroviny na marinádu – kokosové mlieko, sójovú alebo amino omáčku, rybaciu omáčku, kokosový cukor, kurkumu, korenie, čili a nadrobno nakrájaný cesnak so zázvorom. V marináde obalíme kuracie mäso a necháme aspoň 20 minút marinovať.
-
Ďalším krokom bude arašidová omáčka. V kastróliku zmiešame kokosové mlieko, vodu, arašidové maslo, sójovú alebo amino omáčku, kokosový cukor a kuraciu bujónku. Za stáleho miešania necháme aspoň 5 minút variť. Odložíme z platne, pokvapkáme limetkou a necháme omáčku trochu zhustnúť.
-
Namarinované mäso napicháme na špajle (mali by vyjsť 4 špízy).
-
Panvicu postriekame kokosovým olejom a necháme rozpáliť.
-
Na rozpálenú panvicu dáme restovať kuracie špízy. Restujeme sprudka z každej strany.
-
Hotové kuracie satay pri podávaní posypeme drvenými arašidmi, koriandrom a pokvapkáme limetkou. Podávame s ryžou a šalátovou uhorkou.
-
Dobrú chuť!