- Kurkumín a kurkuma nie sú rovnaké látky – kurkumín je v skutočnosti jednou z látok, ktoré sa v kurkume nachádzajú.
- Väčšina pozitívnych zdravotných účinkov kurkumínu súvisí s jeho antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami.
- Biologická dostupnosť kurkumínu je veľmi malá, možno ju však zlepšiť kombináciou s piperínom.
Čo je kurkumín a ako sa líši od kurkumy?
Kurkumín je bioaktívnou látkou (konkrétne polyfenolom) pochádzajúcou z koreňa rastliny kurkumovníka dlhého (lat. Curcuma longa ). Často býva zamieňaný za samotnú kurkumu, a hoci sú si tieto substancie názvom aj účinkami veľmi blízke, nejde o synonymá.
Kurkuma sa vyrába usušením a pomletím podzemku dlhého kurkumovníka a známa je najmä ako kuchynské korenie. Samotná kurkuma obsahuje mnoho bioaktívnych látok, pričom medzi nimi nájdete aj tzv. kurkuminoidy. Známy sú predovšetkým 3 druhy kurkuminoidov, pričom v najnižšom množstve je zastúpený bisdemetoxykurkumín, ďalej demetoxykurkumín a konečne sám kurkumín, ktorý bežne tvorí až 77 % všetkých kurkuminoidov v kurkume.
Zjednodušene teda možno povedať, že kurkumín je prirodzenou súčasťou kurkumy a ide o jednu z mnohých bioaktívnych látok, ktoré v tomto korení môžete nájsť. Obsah všetkých kurkuminoidov v kurkume je obvykle v rozmedzí 1 – 6 %, v prípade kurkumínu najčastejšie ide o koncentráciu do 5 % (samozrejme v závislosti od celkového obsahu kurkuminoidov).
Kurkumín a jeho využitie vo svete
Kurkumín je pre svoje pozitívne účinky na zdravie často využívaný v alternatívnej medicíne a v mnohých krajinách je (najčastejšie ako súčasť kurkumy) prirodzenou súčasťou pokrmov, nápojov či špecifických rituálov. Štúdia doktorky Hewlings et al. poukazuje napr. na jeho tradičné využitie v:
- Indii, kde je súčasťou korenia,
- Japonsku, kde sa podáva v čaji,
- Malajzii, kde sa využíva ako antiseptikum
- Pakistane, kde sa podáva ako liečivo s protizápalovým účinkom.
Aké pozitívne účinky môžete pri kurkumíne očakávať?
1. Antioxidačné a protizápalové pôsobenie
Práve antioxidačné a protizápalové účinky kurkumínu sú z veľkej časti podstatou mechanizmu účinku jeho pozitívneho vplyvu na ľudské zdravie. Kurkumín môže týmto spôsobom podnecovať aktivitu niektorých antioxidačných systémov v organizme a preukázaná bola aj jeho schopnosť znižovania koncentrácie markerov oxidačného stresu. Okrem zvýšenia antioxidačnej kapacity organizmu je kurkumín schopný niektoré voľné radikály sám vychytávať a do tretice môže tiež znížiť aktivitu systémov v tele, ktoré voľné radikály prirodzene produkujú.
Oxidačný stres má tiež veľa spoločného so zápalovými reakciami, a to v oboch smeroch – oxidačný stres sa môže podieľať na rozvoji ochorení, pre ktoré je charakteristický rozvoj zápalových procesov, a je naopak tiež známe, že zápalové ložiská v organizme produkujú ďalšie voľné radikály. Najvýznamnejším mediátorom zápalu v tele je tzv. TNF-α, na ktorého aktivácii sa podieľa okrem iného aj NF-κB. Kurkumín zohráva svoju úlohu práve v súvislosti s NF-κB, keď čiastočne blokuje jeho aktiváciu, čím zasahuje do dráhy spustenia TNF-α.
2. Podporná terapia metabolického syndrómu
Metabolický syndróm je označenie pre súbor príznakov a jeho prítomnosť dramaticky zvyšuje mieru rizika rozvoja kardiovaskulárnych ochorení. Pre metabolický syndróm je typická inzulínová rezistencia, ktorá vedie k vzniku cukrovky II. typu, ďalej hypertenzia, zvýšená hladina krvných lipidov (typicky cholesterol, triacylglyceroly atď.) a v neposlednom rade aj obezita. Pri metabolickom syndróme je typický rozvoj zápalových reakcií v tele, a to najmä ako reakcia na nadmernú hmotnosť a zvýšenú hladinu lipidov a poškodenie vnútornej výstelky ciev, čo je spôsobené neprirodzene vysokou hladinou glukózy v krvi a taktiež zvýšeným krvným tlakom.
Štúdie ukazujú, že kurkumín môže prispievať k liečbe metabolického syndrómu hneď v niekoľkých ohľadoch – pomáha zlepšiť citlivosť tkanív na inzulín, čiastočne potláča vznik nových tukových buniek, podieľa sa na regulácii krvného tlaku a, samozrejme, znižuje mieru oxidačného stresu. Je však potrebné spomenúť, že ide iba o doplnkový efekt a terapia metabolického syndrómu závisí najmä od zmeny celkového životného štýlu – zníženie hmotnosti, nahradenie nasýtených mastných kyselín nenasýtenými, pravidelný pohyb atď.
3. Podporná terapia artritídy
Veľmi časté a, bohužiaľ, aj veľmi bolestivé ochorenie súvisiace so zápalovými procesmi je tiež osteoartritída. Toto ochorenie postihuje najmä staršie osoby a spôsobuje chronickú bolesť kĺbov, čo sa ďalej premieta nielen do (ne)schopnosti pohybu, ale aj do kvality života a celkového zdravia. Úloha kurkumínu tu opäť spočíva v jeho protizápalovej aktivite. Predpokladá sa, že kurkumín v tomto prípade pôsobí lokálne v miestach zápalu, teda v kĺboch, kde tlmí bolesť súvisiacu s artritídou. V niektorých štúdiách neboli napriek poklesu miery vnímanej bolesti zjavné jednoznačné poklesy v hladinách zápalových markerov, čo by naznačovalo systémový účinok tejto látky.
Kurkumín vs. kurkuma: čo je účinnejšie?
Napriek tomu, že obe látky vzhľadom na ich pôvod nájdete v drvivej väčšine prípadov v potravinách alebo korení súčasne, pri oddelení môže dôjsť aj istým odchýlkam v účinnosti. Práve kurkumín sa totiž považuje za jednu z najaktívnejších látok v kurkume, po extrakcii a samostatnom užívaní sa preto môže správať inak, než v kombinácii s ostatnými zlúčeninami.
Keďže však kurkuma obsahuje okrem kurkumínu aj množstvo ďalších bioaktívnych látok, v štúdiách sa ukazuje, že jej účinnosť môže byť v niektorých ohľadoch vyššia ako pri samom kurkumíne. Je to tak v prípade inhibície (t.j. zabránenia) rastu vláknitých húb alebo plesní. Ďalší efekt, ktorý bol výraznejší pri samotnej kurkume, bol v potlačení rastu nádorových buniek. Treba však poznamenať, že hoci išlo o ľudské nádorové bunky odobraté z tkaniva, celá štúdia prebiehala in vitro (v skúmavke). Jej výsledky je preto potrebné brať s opatrnosťou a na potvrdenie či vyvrátenie tohto efektu bude potrebné väčšie množstvo kvalitných klinických štúdií.
Biologická dostupnosť a dávkovanie kurkumínu
Štúdie najčastejšie pracujú s dávkou 36 –180 mg kurkumínu denne, čo predstavuje približne 440 – 2200 mg kurkumy.
Veľkým problémom pri suplementácii kurkumínu, ale aj pri konzumácii v bežnej strave, je jeho nízka schopnosť vstrebávania, veľmi rýchly metabolizmus, tvorba neúčinných medziproduktov a rýchla eliminácia z organizmu. Pri samostatnom užívaní a konzumácii možno povedať, že veľká časť pozitívnych účinkov, ktorých je kurkumín schopný, zostane nevyužitá. Našťastie však existujú spôsoby, ako tento nepriaznivý stav zvrátiť. Ako jeden z najúčinnejších sa ukazuje kombinácia s piperínom, čo je alkaloid obsiahnutý v čiernom korení a ktorý je zodpovedný za jeho štipľavú chuť. Piperín má schopnosť blokovať metabolickú premenu kurkumínu, ktorá je za normálnych okolností takmer blesková, a zvyšuje tak jeho biologickú dostupnosť až o 2000 %.
Vedľajšie účinky a bezpečnosť
Napriek tomu, že bezpečnosť kurkumínu je deklarovaná mnohými svetovými autoritami v oblasti bezpečnosti potravín (FSA, JECFA) a jeho najvyššia denná bezpečná dávka nespôsobujúca poškodenie organizmu dosahuje hornú hranicu až 3 mg/kg telesnej hmotnosti, ani pri tejto látke sa v niektorých prípadoch nemožno vyhnúť vedľajším účinkom.
Najčastejšie sú hlásené príznaky typu bolesti hlavy, hnačka, nevoľnosť, žlté sfarbenie stolice alebo vyrážky. V jednej štúdii bol pri vysokých dávkach zaznamenaný aj nárast koncentrácie alkalickej fosfatázy a laktátdehydrogenázy v sére.
Vilgain Kurkumín s piperínom
Čo si z toho odniesť?
Kurkumín je polyfenol, ktorý je často zamieňaný s kurkumou – v skutočnosti je však táto látka jednou zo súčastí kurkumy a je zodpovedná za veľkú časť pozitívnych zdravotných účinkov tohto korenia. Medzi najdôležitejšie vlastnosti kurkumínu patrí antioxidačný a protizápalový efekt a s týmto mechanizmom súvisí väčšina jeho benefitov.
Čo sa týka biologickej dostupnosti kurkumínu, tá je sama o sebe veľmi zlá – kurkumín sa zle vstrebáva a veľmi skoro sa rozkladá na neaktívne metabolity. Túto skutočnosť je možné značne zlepšiť kombináciou kurkumínu s piperínom, ktorý jeho rýchlu degradáciu blokuje. Štúdie najčastejšie pracujú s dávkou 36 – 180 mg kurkumínu denne, čo zodpovedá 440 – 2200 mg kurkumy.