- Pri šetrení v oblasti nákupu potravín je dôležité, aby nebola negatívne ovplyvnená kvalita stravy.
- Pre efektívnu úsporu peňazí sa zamerajte hlavne na plánovanie jedálnička a obmedzenie plytvania.
Ceny potravín v rámci štátov Európskej únie
Z údajov Eurostatu z roku 2020 vyplýva, že výdavky za potraviny a nealkoholické nápoje tvoria u priemerného obyvateľa Slovenskej republiky 19,4 % všetkých výdavkov na chod domácnosti. Priemer v Európskej únie sa pohyboval pri 16,4 %. Na porovnanie s najväčšími odchýlkami – v Luxembursku je to 9,5 % celkových výdavkov a v Rumunsku 26,4 %.
Pri hlbšej analýze možno konštatovať, že v krajinách východnej časti Európy sú tieto výdavky vyššie ako v krajinách „západných“, hoci sa v posledných desaťročiach tento rozdiel postupne zmenšuje. Je tiež dôležité spomenúť, že nejde o výdavky v absolútnych číslach, a teda neplatí, že by obyvatelia východných krajín utrácali za potraviny viac peňazí, než ľudia v západných – ide iba o vyšší percentuálny podiel z celkových výdavkov na domácnosť.
V posledných troch rokoch došlo v tejto oblasti k značným fluktuáciám, a to najmä v súvislosti s Covidom‑19, vojnou či pomerne radikálnou infláciou. Niektoré domácnosti sa preto snažia ušetriť, okrem iného, práve na potravinách.
Je obmedzenie výdavkov na stravu správnou cestou?
Náklady na potraviny sú pomerne obsiahlou zložkou celkových výdavkov, ktoré navyše nemožno zásadným spôsobom obmedziť – jesť a piť musia skrátka všetci. Pri snahe o šetrenie v tejto oblasti tak môže ľahko dôjsť k zásadnému poklesu kvality konzumovanej stravy, najmä ak zákazník nemá základné znalosti v oblasti výživy. Potraviny s nižšou akosťou sú totiž často lacnejšie ako tie kvalitnejšie, obzvlášť pokiaľ ich pestovanie/chov deklaruje podmienky udržateľného poľnohospodárstva, fair trade, welfare zvierat, lokálnu produkciu a pod.
V tomto ohľade preto nezabúdajte na to, že kvalita vašej stravy ďalej ovplyvňuje celkové zdravie, ale aj mieru energie, produktivitu atď. Dobrou správou však je, že pokiaľ sa vo svete stravovania orientujete, môžete na jedle ušetriť aj za predpokladu, že jeho kvalita zostane zachovaná. Ak máte naopak v týchto znalostiach medzery, neváhajte si prečítať naše články, ktoré vám pomôžu nielen s efektívnym ušetrením peňazí, ale aj s vyššie spomenutých udržaním zdravia, športovej výkonnosti atď.
- Ako jesť správne alebo zásady zdravého stravovania
- Skvelá postava aj bez dietológa. Jednoduché základy stravovania
- Čo jesť pre zdravie a vysnívanú postavu? Stravovacie základy pre pokročilých
- Potravinová pyramída: návod na ceste za zdravším jedálničkom
- Priemyselne spracované potraviny: 7 tipov, ako ich jesť menej
8 tipov, ako ušetriť a stále jesť kvalitne
1. Najlepšia reštaurácia? U vás doma
Stravovanie v reštauráciách je z času na čas príjemnou zmenou a príležitosťou na spoznávanie nových chutí – musíte však počítať s tým, že okrem ceny samotných potravín si priplatíte aj v rámci zaistenia ďalších prevádzkových nákladov reštaurácie, čo sa pri pravidelných návštevách ľahko nazbiera.
Snaha o ušetrenie rozhodne neznamená absolútny zákaz návštev reštaurácií, rovnaké/podobné jedlo si však doma pripravíte spravidla lacnejšie. Ďalším benefitom je tiež vyššia miera kontroly nad obsahom jednotlivých surovín a ich kvalitou.
- Že varenie nie je pre vás? Pozrite sa na 10 najčastejších výhovoriek a ich jednoduchých riešení – nájdete v článku aj tú vašu? 10 najčastejších výhovoriek, prečo si doma nevaríš
2. Neplytvajte potravinami
Napriek rastúcim cenám potravín je plytvanie s nimi stále problémom – v Európskej únii skončí až 20 % celkovej produkcie potravín ako odpad, celosvetovo je to dokonca až ⅓ celkovej produkcie. U bratov Čechov sa v roku 2021 zbytočne vyhodilo cca 50 – 80 kg potravín na osobu, pričom hlavný podiel (53 %) na tomto plytvaní majú domácnosti.
V rámci obmedzenia plytvania je nevyhnutné naučiť sa rozlišovať potraviny s dlhou a obmedzenou trvanlivosťou, plánovať si jedálniček dopredu a nenechať sa presvedčiť k nákupu produktov, ktoré v skutočnosti nepotrebujete. Skvelým pomocníkom je aj reorganizácia chladničky po každom nákupe – potraviny, ktoré v nej už máte dlhšie presuňte dopredu, aby boli skonzumované skôr, než tie nové.
- Zaujímajú vás ďalšie tipy ako neplytvať? Prečítajte si článok 10 jednoduchých krokov, ako neplytvať potravinami
3. Zamerajte sa na základné ingrediencie
Základné ingrediencie ako celozrnné obilné prílohy, ovsené vločky, cestoviny, zemiaky alebo strukoviny – to sú potraviny, ktoré veľa nestoja, ale v jedálničku urobia parádu okrem iného aj vďaka obsahu vlákniny a mikronutrientov. Napriek tomu, že neposkytujú všetky potrebné živiny, sú skvelým a finančne nenáročným základom, ktorý doplní o niečo nákladnejšie potraviny, ako napr. mäso, mliečne výrobky, rastlinné oleje alebo orechy.
Aj pri týchto potravinách však možno efektívne ušetriť – napr. orechy kupujte v škrupine alebo vo forme orechového masla, ktoré je koncentrovaným zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Pri rybách sú lacnejším variantom konzervované výrobky, napr. tuniak či losos. Tu je však nevyhnutné sledovať zloženie, pretože škála kvality týchto produktov je skutočne široká.
4. Jedlo si plánujte dopredu
Plánovanie jedálnička vám ušetrí nielen peniaze, ale aj čas. Pokiaľ budete mať množstvo a typ jedál stanovený vopred, budete môcť nakúpiť iba suroviny potrebné na tieto účely. Prípravou viacerých porcií naraz sa navyše môžete vyhnúť kazeniu výrobkov už týždne otvorených kdesi v zadnom rohu chladničky.
Vopred premyslený stravovací plán vám navyše každý deň zaistí pestrú škálu všetkých potrebných živín a zabráni tomu, že na obed v zhone siahnete po nejakej chladenej bagete, čo bude (pri pravidelnej konzumácii) pravdepodobne bolieť nielen vašu peňaženku.
- Ako začať s tzv. meal prep? Pozrite sa na článok Ako na krabičkovanie
- Chýba vám inšpirácia? V článku nájdete hneď 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
5. Keď káva, tak jedine vlastná
Bez kávy si nevie predstaviť deň takmer nikto – zamysleli ste sa však niekedy nad tým, že kvalitnú potravinu plnú živín pri cene 3‑4 eur v dlani trikrát poobzeráte a premýšľate nad jej kúpou, zatiaľ čo za miniatúrnu šálku s kávou túto čiastku zaplatíte bez mihnutia oka?
Pri snahe o šetrenie sa kávy rozhodne nemusíte vzdávať, lepšou možnosťou je však, z hľadiska ekologického i ekonomického, vlastný termohrnček, do ktorého si kávu pripravíte doma. Z nespočetného množstva možností atraktívneho dizajnu si vyberú milovníci minimalizmu i extravagancie a vďaka dostupnosti rôznych veľkostí nebudú sklamaní konzumenti „latečok“ a ani klasického espressa.
Peniaze ušetrené za podiel na prevádzkových nákladoch kaviarne radšej investujte do kvalitných kávových zŕn, ktoré váš zážitok posunú ešte na vyššiu úroveň. A koľko kávy už je veľa kávy? Pozrite sa v článku Koľko kávy denne piť pre maximum pozitívnych účinkov?
6. Máte doma mrazničku? A mohla by som sa do nej pozrieť?
Na mrazené potraviny sa často pozerá cez prsty – pravdou však je, že z hľadiska obsahu živín záleží, rovnako ako pri čerstvých potravinách, na spôsobe spracovania, dobe zberu atď. Mrazené ovocie a zelenina sú spravidla zakonzervované v krátkom čase po zbere, čo znamená, že strata živín nie je vysoká. Tieto výrobky majú navyše dlhú trvanlivosť a doma ich máte kedykoľvek po ruke – stačí siahnuť do mrazničky.
Pri konzervovaných výrobkoch je potrebné si všímať zloženie nálevu, ktorý môže obsahovať napr. vysoké množstvo soli, cukru alebo tuku. Je logické, že takýto spôsob spracovania úplne zmení vlastnosti a výživovú hodnotu pôvodnej suroviny.
- Podrobnejšie informácie sa dočítate v článku Je mrazená a konzervovaná zelenina rovnako zdravá ako čerstvá?
7. Sledujte zľavy, ale nakupujte s rozumom
Aj vy si možno pamätáte, ako ste sa babičke v detstve posmievali, že prechádza leták miestneho obchodu a hľadá v ňom aktuálne zľavy. (A niektorí ste sa potom možno, rovnako ako ja, pri tejto činnosti nachytali už čoskoro po dosiahnutí 20 rokov.) Nakupovanie v akciách je bezpochyby skvelým spôsobom, ako ušetriť – môže však ísť o dvojsečnú zbraň.
Do zásoby sa oplatí nakúpiť najmä potraviny s dlhou trvanlivosťou – obilniny, strukoviny, ovsené vločky, mrazené potraviny atď. Pri tých, ktoré podliehajú rýchlemu skazeniu, sa najprv uistite, že ich skutočne využijete, pretože v prípade ich skazenia plytváte nielen jedlom, ale aj peniazmi. Pozor tiež na lákadlá v podobe najrôznejších akčných cukroviniek, tyčiniek a sušienok. Z času na čas samozrejme neuškodia, ale ak sa snažíte šetriť, práve tieto potraviny sú jedny z tých nie nevyhnutných.
8. Do obchodu jedine s plným žalúdkom
Nákup je základom zdravého stravovania, pretože skladba jedálnička a samotná príprava jedál sa odvíja vždy od toho, čo máte doma k dispozícii. Aby ste si mohli nakúpiť v pokoji a nebyť „otrokmi“ svojho hladu, snažte sa vyhýbať návšteve obchodov vo chvíli, keď už skoro odpadávate od hladu. Akokoľvek smiešne to znie, vzťah medzi pocitmi hladu pri nakupovaní a výberom nevhodných potravín je skutočne podporený štúdiami – namiesto výživovej kvality potravín sa totiž budete riadiť skôr bažením po konkrétnych chuťových vnemoch.
Tvorbu nákupného zoznamu a samotný nákup si preto tiež plánujte – ideálne na čas, keď máte po jedle. Zásady efektívneho nakupovania si pripomeňte v článku Cesta za lepším jedálničkom začína nákupom. Ako na to?
Čo si z toho odniesť?
Náklady na potraviny tvoria nezabudnuteľnú časť celkových výdavkov, pri šetrení v tejto oblasti je však dôležité, aby nebola ovplyvnená kvalita potravín a celkovej stravy, čo by mohlo z dlhodobého hľadiska viesť k zdravotným komplikáciám.
Namiesto nákupu potravín nízkej kvality sa radšej zamerajte na plánovanie stravy, jedlo aj kávu si pripravujte najmä doma, neplytvajte potravinami a varte zo základných ingrediencií. Tiež sa slepo nenáhlite za akoukoľvek akciou či zľavou, dajte šancu mrazeným potravinám a nechoďte nakupovať hladní – významne to totiž ovplyvní váš výber potravín.