Ako na krabičkovanie

Kristýna Dvořáková
Kristýna Dvořáková 16. 8. 2021 Prvýkrát publikované 16. 9. 2020
Aktualizované 16. 8. 2021
Uložiť článok
Ako na krabičkovanie

Krabičkování ponúka jedinečný a efektívny spôsob, ako si udržať kontrolu nad stravovaním a ešte ku všetkému ušetriť peniaze aj čas. Ak s ním však doteraz nemáte žiadne skúsenosti, môže vám príprava zdravej a chutnej krabičky pripadať minimálne ako jadrová fyzika. Ako teda s krabičkováním začať, vydržať pri ňom a zároveň z neho vyžmýkať čo najviac?

6 tipov, ktoré vám pri krabičkovaní uľahčia život

1. Začnite postupne

Ak sa s krabičkovaním stretávate prvýkrát, netlačte sa hneď do zložitých a časovo náročných receptov. Skúste si radšej zo začiatku naplánovať len niekoľko jednoduchých pochúťok a postupne sa dopracovať k väčším a výživnejším jedlám. Skvelými štartovačkami môžu byť napr:

Uvidíte, že keď sa trochu rozhliadnete, začnete si naplno užívať všetky výhody, ktoré krabičkovanie prináša. Viac informácií nájdete v našom článku s názvom Ľahšie chudnutie a ušetrené peniaze. Čo ďalšie získame krabičkovaním?

2. Strážte si zloženie svojho jedla

Obsahom krabičky nemusí vždy automaticky byť správne poskladané a nutrične vyvážené jedlo. Či už je vaším cieľom schudnúť, nabrať svaly, alebo byť proste len zdravý a fit, zloženie vášho jedálnička hrá vo všetkých týchto ohľadoch kľúčovú úlohu. V každom jedle sa preto snažte o to, aby obsahovalo dostatok kvalitných bielkovín, komplexné sacharidy a tiež kvalitné tuky. Zabúdať by ste nemali ani na vlákninu, ktorú nájdete najmä v celozrnných výrobkoch, ovocí a zelenine, strukovinách alebo orechoch a semenách. Na záver by ste potom mali ku každému jedlu pridať zodpovedajúce množstvo ovocia alebo zeleniny.

Ak stále ešte tápate a nemáte predstavu o tom, ako by mala vaša krabička správne vyzerať, inšpirujte sa v našich článkoch:

3. Dbajte na rozmanitosť

Stereotyp je zabijakom vzťahov a inak to nie je ani vo vzťahu k jedlu. Koho by bavilo jesť to isté jedlo dokola a dokola, obzvlášť, keď sa okolo ponúka toľko nových a lákavých možností. Jedine pestrá strava vám navyše zaistí všetky dôležité makro aj mikroživiny, ktorých množstvo a pomer sa v rôznych potravinách líšia.

Zabudnite preto na kurča s ryžou a brokolicou 5x denne. Pravidelne striedajte prílohy a druhy mäsa, obmieňajte ich za vajcia, mliečne výrobky, strukoviny alebo vegetariánske a vegánske produkty a doprajte si pokojne aj jedlá nasladko. Ďalšie tipy na rýchle krabičkové jedlá nájdete v našom článku Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút.

4. Uchovávajte si svoje obľúbené recepty

Aj keď sa môžete snažiť byť stále kreatívny, variť pestro a vymýšľať nové a nové jedlá, raz za čas dôjdu nápady skrátka každému. Svoje obľúbené recepty si preto zapisujte alebo inak ukladajte, aby ste aj v takých chvíľach mali kde načerpať inšpiráciu. Jedlá si navyše môžete rozdeliť do rôznych sekcií, napr. na sladké a slané, mäsové a vegetariánske alebo rýchle či zložitejšie. Podľa vašich aktuálnych chutí, surovín i voľného času potom budete hneď presne vedieť, kde hľadať, a vyhnete sa tak nudnému stereotypu.

5. Naplánujte si jedlá dopredu a spíšte si nákupný zoznam

Asi len málokomu by sa chcelo každý deň tlačiť v obchode a čakať v dlhých frontách pri pokladni. Opakovaným návštevám potravín môžete zabrániť tak, že si naplánujete jedlá napr. na 3 dni alebo aj na týždeň dopredu, spíšete si potrebné suroviny, všetko si v pokoji nakúpite naraz, a nebudete tak musieť denne po práci niečo zháňať. Okrem nervov navyše ušetríte aj čas, ktorý môžete investovať práve do varenia, športovania, odpočinku či chvíľky s rodinou.

Ako na krabičkovanie

6. Navarte si viac porcií naraz

Ak naozaj nemáte času nazvyš, vyskúšajte možnosť navariť si krabičky na viac dní dopredu. K sporáku sa tak postavíte raz za čas a zvyšné dni si hotové krabičky proste len vytiahnete z chladničky. Hoci sa to môže zdať neuveriteľné, ani takto pripravené krabičky nemusia byť všetky rovnaké.

Pripravte si napr. väčšie množstvo ryže a zeleniny, z ktorých môžete pridaním rôznych surovín vytvoriť úplne odlišné jedlá. Do jednej krabičky môžete pridať mäso, do ďalšej šmakoun či vajcia, do tretej verzie si k zelenine prihoďte krájané paradajky, tofu a hrsť strukovín a razom máte paradajkovú omáčku plnú bielkovín. Ak navyše máte dostatočne veľký sporák, súbežne s ryžou si môžete uvariť ešte ďalšiu prílohu, a tak dať kombináciám surovín zase iný rozmer.

Čo si z toho odniesť?

Hoci nám krabičky poskytujú mnoho výhod, nezasvätenému človeku sa môže zdať ich príprava až nadmieru zložitá. Ak teda s krabičkovaním začínate, skúste si so sebou najskôr pripraviť pár jednoduchých a rýchlych pochúťok. Postupne sa dostanete k väčším a výživnejším jedlám, pri ktorých však nesmiete zabúdať na správne zloženie a pomer živín. Rovnako je vhodné jedlá aj pravidelne striedať. Svoj jedálniček si tým uchováte pestrý a zábavný.

Vhodné je tiež ukladať si svoje obľúbené recepty, aby ste aj v najvyššej núdzi vedeli, kde rýchlo nájsť inšpiráciu. Ak chcete ušetriť ešte viac času, naplánujte si jedlá dopredu a všetky potrebné suroviny si nakúpte naraz. Do krabičiek si tiež môžete navariť viac porcií naraz a s pomocou rôznych surovín vytvoriť z jedného základu pestrú škálu výborných a nutrične vyvážených pokrmov.

Pridaj sa k 32 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
7 Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________