10 najčastejších výhovoriek, prečo si doma nevaríš

Kristýna Dvořáková
Kristýna Dvořáková 30. 9. 2021 Prvýkrát publikované 16. 11. 2020
Aktualizované 30. 9. 2021
Uložiť článok
10 najčastejších výhovoriek, prečo si doma nevaríš

Domáca príprava jedál, tzv. “meal prep”, so sebou prináša rad výhod. Šetrí vašu peňaženku, čas i energiu a k tomu všetkému vám poskytne dokonalý prehľad o vašom jedálničku. Stále sa však nájde veľa ľudí, ktorí meal prep odsudzujú, hoci ho treba ešte ani nevyskúšali. Aké sú najčastejšie výhovorky v oblasti domáceho varenia a ako tieto "prekážky" úspešne prekonať?

10 najčastejších výhovoriek, prečo si ľudia nepripravujú vlastné jedlo

1. Nemám na to čas

Nedostatok času je nesmrteľná a úžasne univerzálna výhovorka, ktorú možno uplatniť snáď vo všetkých oblastiach života. V súvislosti s domácou prípravou jedál pre vás však mám skvelú správu. Nielen, že vám varenie nemusí zabrať niekoľko hodín denne, ale ak si budete počínať múdro, môžete čas i energiu naopak ušetriť. Nič vám nebráni, pripraviť si viac porcií naraz a tie potom len jednoducho vytiahnuť z chladničky. Všetko perfektne nachystané, čerstvé, z kvalitných surovín a presne podľa vašich potrieb a chuti.

2. Nechcem jesť stále to isté dookola

Zdravý a vyvážený jedálniček by mal byť bezpochyby pestrý, aby obsahoval čo najširšie spektrum potrebných živín. Aj za predpokladu, že si pri príprave jedla chystáte viac porcií naraz, však nemusia byť všetky krabičky ani zďaleka rovnaké. Na panvici si totiž môžete osmažiť mäso, tofu alebo napríklad omeletu zároveň, k tomu prihodíte rôzne druhy zeleniny a vedľa ryže si do rúry hodíte aj pár zemiakov. Viac vám prezradí článok Ako na krabičkovanie.

3. Neviem variť

Faktom je, že pripraviť si nejaké obstojné jedlo zvládne naozaj takmer každý. A ak viete, že máte vo varení medzery, je najvyšší čas sa v tom trochu zdokonaliť. Nikto po vás predsa nechce, aby ste sa hneď pustili do sviečkovej, pomaly ťahaného hovädzieho krku alebo kysnutých buchiet. Existuje nespočetné množstvo vynikajúcich receptov, ktoré sú z dostupných surovín, nutrične vyvážené a až smiešne jednoduché. Inšpirovať sa môžete napríklad našimi receptami:

obrázok z freepik.com

4. Zašpiním pri tom celú kuchyňu

Možno sa vareniu vyhýbate preto, že vám príde zbytočné kvôli jedlu, ktoré zjete za 5 minút, nasledujúcich 7 dní a 7 nocí upratovať božie dopustenie v kuchyni. Iste, niektoré recepty vyžadujú pomerne náročnú prípravu a veľa riadu. Od tých sa ale predsa môžete držať ďalej, alebo nie? Skvelé pokrmy vykúzlite napríklad aj na jedinom plechu, keď si na ňom pripravíte rybu/mäso/tofu/syr alebo vajcia v kombinácii s pečenou zeleninou a zemiakmi alebo sladkými zemiakmi. Rovnakú službu vám urobia aj špagety z jedného hrnca – po zliatí vody k špagetám jednoducho prihodíte pár krájaných paradajok, strukoviny, mäso, alebo napríklad nakrájanú mozzarellu, okoreníte a môžete servírovať priamo na tanier. Voilà!

5. Neznášam nakupovanie surovín

Asi nikomu nie je príjemné sa každý deň predierať húfmi ľudí v supermarketoch a čakať v zdĺhavých radoch na pokladňu. V príprave vlastného jedla, rovnako ako všade inde platí, že základom úspechu je plánovanie. Naplánujte si preto dopredu jedlá, ktoré chcete v nasledujúcom týždni variť, spíšte si nákupný zoznam a suroviny jednoducho nakúpte naraz. Ušetríte si tak nielen more času, ale zároveň tiež nervy.

6. Každý chce jesť niečo iné

“Manžel/ka a deti chcú každý niečo iné, tak predsa nebudem každý deň variť tisíc jedál.” Rozdielne chuťové preferencie môžu byť niekedy celkom výzvou, nie však prekážkou. Ku každému jedlu sa dá totiž urobiť niekoľko jednoduchých modifikácií a variantov. K cestovinám môžete okrem paradajkovej omáčky pripraviť aj syrovú, k pohánke a zelenine prihodiť okrem mäsa napríklad tempeh a k rajčinovej omáčke spolu s knedľou urobiť aj trochu cestovín. Okrem toho určite existujú pokrmy, na ktorých si doma pochutnáte všetci. Inšpirovať sa môžete opäť v našich receptoch:

7. Mám dôležitejšie veci na práci

Kvalitná a vyvážená strava je pilierom zdravého životného štýlu a časom investovaným do prípravy jedál teda vlastne investujete sami do seba. Nehovoriac o tom, že jedine vy sami si môžete pripraviť presne to, na čo máte v danej chvíli chuť a čo viac, jedlo si poskladáte tak, aby do bodky vyhovovalo vášmu cieľu. V reštauráciách totiž nikdy nebudete mať prehľad o tom, čo a koľko toho váš pokrm v skutočnosti obsahuje. Ak teda chcete mať dokonalý prehľad o svojom jedálničku a podporiť tak udržanie váhy, chudnutie, alebo naberanie svalov, príprava domácich jedál je tým najlepším spôsobom.

obrázok z istockphoto.com

8. Je to moc drahé

Za predpokladu, že budete každý deň pojedať kaviár s prošutom a zapíjať to Dom Pérignonom, áno, v tom prípade sa vám domáca príprava jedál naozaj predraží. Ak však pracujete s bežne dostupnými surovinami, môžete si byť istí, že vašej peňaženke sa naopak výrazne uľaví. Oproti reštauráciám si totiž pokrmy pripravíte iba za skutočnú cenu surovín a keď si navaríte viac porcií naraz, ušetríte aj na energiách.

9. Neviem čo variť

V čase vyspelých technológií, ako je tá dnešná, je výhovorka "neviem čo variť" už trochu mimo misu. Webové stránky doslova praskajú vo švíkoch receptami, ktoré lákajú na vyskúšanie. Vybrať si môžete z tých najjednoduchších rýchloviek, cez klasiku, až po luxusné špeciality, za ktoré by sa nemusel hanbiť nejeden šéfkuchár. Stačí si len ujasniť, na čo máte chuť, aké suroviny ste schopní si obstarať a potom už si len pomocou internetu nájsť ten pravý recept presne pre vás. Vyladené a chutné recepty vám samozrejme prinášame aj my, nájsť ich môžete na stránke https://Aktin.sk/recepty.

10. Mám príliš malú kuchyňu

Pokiaľ práve neusilujete o rád zlatej varešky, nepotrebujete obrovskú kuchyňu, domácu pekáreň, robota alebo najnovší šľahač. Jednoduché a napriek tomu nutrične hodnotné jedlá totiž zvládnete pripraviť aj na jednom plechu/v jednom hrnci (pozri vyššie). Ak máte na linke naozaj málo miesta, snažte sa priebežne oplachovať použitý riad a odstraňovať zvyšky potravín, aby sa vám zbytočne nehromadili na pracovnej ploche. Na druhú stranu, maličká kuchynka je predsa hneď uprataná, alebo nie?

Čo si z toho zobrať?

Príprava domácich jedál by mala byť súčasťou každého zdravého životného štýlu. Pomôže vám totiž kontrolovať množstvo aj kvalitu obsiahnutých jedál a navyše ušetrí čas, peniaze i nervy. Ľudia si ale aj napriek tomu nájdu rad výhovoriek, ktorými sa chcú z varenia vyvliecť. Verím však, že po prečítaní tohto článku sa do meal prepu konečne pustíte s chuťou aj vy.

Pridaj sa k 32 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
3 Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________