Domáce churros s minimom oleja navyše? Prečo nie?! Táto španielska mňamka vás veľmi prekvapí. Je hotová za chvíľu a verte nám, že keď ju namočíte do kvalitnej rozpustenej čokolády, všetky starosti zmiznú. :)
1 porcia obsahuje
- 146 kcal
- 9 g sacharidov
- 12 g tukov
- 3,5 g bielkovín
Na 20 porcií
- 1 hrnček vody
- 1/2 hrnčeka masla
- 1 čajová lyžička soli
- 1 hrnček hladkej múky
- 2 vajcia
- 100 g horkej čokolády
- 1/2 hrnčeka 12 % smotany
- vanilkový extrakt
Postup
-
Predhrejte si rúru na 200 °C, pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
-
V hrnci priveďte do varu vodu, maslo, cukor a soľ. Potom pridajte hladkú múku a za stáleho miešania varte na strednom plameni 1‑2 minúty, kým sa cesto nespojí a nezačne sa odlepovať od stien hrnca.
-
Odstavte hrniec z ohňa a pridajte vajcia a vanilkový extrakt. Šľahaním vidličkou alebo mixérom dobre premiešajte, kým cesto nebude hladké.
-
Cesto nalejte do vrecka na zdobenie tort so špičkou s priemerom asi 1 cm. Na pripravený plech na pečenie tvarujte zhruba 10 cm dlhé churros (valčeky). Nechajte medzi nimi dostatok priestoru, aby sa nezlepili.
-
Pečte v predhriatej rúre asi 20‑25 minút, kým churros nebudú zlatisto hnedé a nafúknuté.
-
Kým sa churros pečú, môžete si pripraviť čokoládovú omáčku. V hrnci nad parou rozpustite horkú čokoládu a smotanu. Pridajte vanilkový extrakt a premiešajte, kým sa všetko nerozpustí a nebude hladké.
-
Potom už iba podávajte. Churros namáčajte v čokoláde. Môžete pridať aj obľúbené ovocie a pre vyššiu dávku bielkovín napríklad grécky jogurt.
Tak dobrú chuť!