Sladké zrelé ovocie, vrstva tvarohu a chrumkavá voňavá posýpka – koláč, ktorý v lete nesmie chýbať na žiadnom stole! A ak chcete túto tradičnú klasiku trošičku odľahčiť a zároveň si uľahčiť prácu s týmto ne(kysnutým) cestom, dnešný recept je tu pre vás!
1 porcia obsahuje
- 125 kcal
- 12,5 g sacharidov
- 5,3 g tukov
- 5,2 g bielkovín
Na 12 porcií
- 110 g špaldovej múky
- 60 g polotučného tvarohu
- 2 lyžice mlieka
- 1 lyžica ghee
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
- 3 lyžice erythritolu
- štipka soli
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 vajce
- 4 lyžice erythritolu
- 400 g marhulí
- 30 g ghee
- 30 g erythritolu
- 35 g ovsených vločiek
- 1 čajová lyžička škorice
Postup
-
-
Začnite s prípravou cesta – v miske premiešajte múku s kypriacim práškom, erytritolom a štipkou soli. Pridajte tvaroh, rozpustenú a vychladnutú lyžicu ghi a mlieko. Zo všetkých ingrediencií rukami vypracujte pružné, hladké a nelepivé cesto, ktoré sa konzistenciou podobá kysnutému. Pokiaľ sa cesto lepí, pridajte trochu múky, ak je naopak veľmi tuhé, pridajte trochu mlieka.
-
Hotové cesto buď vyvaľkajte a preložte na dno tortovej formy s priemerom 24 cm, alebo ho na dno vtlačte a roztiahnite prstami.
-
Na tvarohovú náplň spoločne vymiešajte dohladka tvaroh s vajcami a erytritolom. Na posýpku spolu rukami prepracujte ovsené vločky so škoricou, erytritolom a studeným ghí.
-
Na pripravené cesto rovnomerne navrstvite tvaroh, naň pridajte pokrájané marhule a všetko zasypte pripravenou posýpkou.
-
-
Hotový koláč dajte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte dozlatista cca 40‑45 minút. Dobrú chuť!
TIP: Tento koláč bude chutiť skvele s akýmkoľvek ovocím, skúste napríklad čučoriedky alebo ríbezle, v jesenných mesiacoch slivky a v zime zužitkujte letnú úrodu z mrazničky!
-