V severnej Európe sa roztrhlo vrece so škoricovými rolkami, ktoré sa následne rozkotúľali do celého sveta, ovládli Instagram a radikálne zaútočili na rebríček obľúbených sladkostí. Skalné klasiky, ako sú donuty, cheesecaky alebo voňavé croissanty, zaplakali, keď sa široko ďaleko rozprestrela sladká vôňa teplého kysnutého cesta a škorice.
Nechajte sa strhnúť davom a vyskúšajte náš zdravší variant tohto trháku!
1 porcia obsahuje
- 216 kcal
- 28 g sacharidov
- 7 g tukov
- 5,5 g bielkovín
Na 17 porcií
- 240 ml mlieka
- 60 g trstinového cukru
- 1 balenie droždia
- 1 vajce
- 50 g kokosového oleja
- 1/2 citrónovej kôry
- 560 g špaldovej múky
- 40 g kokosového oleja
- 40 g trstinového cukru
- 2 lyžice škorice
- 40 g arašidového masla
- 100 g bieleho jogurtu
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 10 kvapiek vanilkových Flavour Drops
- 50 ml mlieka
Postup
-
Do nádoby kuchynského robota dáme 180 ml teplého mlieka, pridáme 20 g trstinového cukru a rozdrobíme droždie. Všetko spoločne dôkladne premiešame a necháme cca 10 minút stáť na teplom mieste, pokiaľ nezačne droždie „pracovať“.
-
V inej nádobe zmiešame zvyšné mlieko, roztopený kokosový olej, vajcia, citrónovú kôru a šľaháme, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
-
Ku kvásku pridáme zvyšný cukor a začneme pomaly miešať. Prilejeme tekutú zmes z predchádzajúceho kroku a začneme postupne pridávať múku. Miešame na nízkom stupni a vždy počkáme, kým sa múka do cesta nevstrebe, až potom pridáme ďalšiu časť. Akonáhle je v mise všetka múka, prepneme miešanie na vyšší stupeň. Výsledné cesto by malo byť celistvé, vláčne a nemalo by sa lepiť na prsty.
-
Cesto vložíme do misy zľahka vymastenej kokosovým olejom, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť cca 1 hodinu.
-
Medzitým si pripravíme náplň, na ktorú stačí všetky suroviny dôkladne premiešať.
-
Akonáhle je cesto vykysnuté, preložíme ho z misy na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho obdĺžnik s veľkosťou 50 cm x 65 – 70 cm. Rovnomerne naň natrieme pripravenú náplň a pevne zrolujeme. Pozdĺžne nakrájame na cca 3 cm široké hniezda, ktoré vložíme na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby sa len zľahka dotýkali. Prikryjeme utierkou a necháme ďalšiu pol hodinu kysnúť.
-
Rúru si predhrejeme na 180 °C. Vykysnuté hniezda pečieme cca 30 minút.
-
Než sa hniezda upečú, pripravíme si polevu na poliatie tak, že opäť zmiešame všetky potrebné suroviny.
-
Pre naozajstný chuťový orgazmus podávame hniezda ešte teplé zaliate polevou. Pokiaľ nezjeme celý plech na jednu šupu a nejaký kúsok nám predsa len zostane aj na nasledujúce dni, môžeme si chuťový zážitok vylepšiť rozohriatím v mikrovlnnej rúre (stačí cca 30 sekúnd).