Zdravé škoricové osie hniezda z kysnutého cesta s polevou

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová
70 min.
82 Páči sa mi Komentáre
8
Uložiť recept
Zdravé škoricové osie hniezda z kysnutého cesta s polevou

V severnej Európe sa roztrhlo vrece so škoricovými rolkami, ktoré sa následne rozkotúľali do celého sveta, ovládli Instagram a radikálne zaútočili na rebríček obľúbených sladkostí. Skalné klasiky, ako sú donuty, cheesecaky alebo voňavé croissanty, zaplakali, keď sa široko ďaleko rozprestrela sladká vôňa teplého kysnutého cesta a škorice.

Nechajte sa strhnúť davom a vyskúšajte náš zdravší variant tohto trháku!

1 porcia obsahuje 1 osie hniezdo

  • 216 kcal
  • 28 g sacharidov
  • 7 g tukov
  • 5,5 g bielkovín

Na 17 porcií

Na cesto:
Na náplň:
Na polevu:

Postup

  1. Do nádoby kuchynského robota dáme 180 ml teplého mlieka, pridáme 20 g trstinového cukru a rozdrobíme droždie. Všetko spoločne dôkladne premiešame a necháme cca 10 minút stáť na teplom mieste, pokiaľ nezačne droždie „pracovať“.

  2. V inej nádobe zmiešame zvyšné mlieko, roztopený kokosový olej, vajcia, citrónovú kôru a šľaháme, kým sa všetky ingrediencie nespoja.

  3. Ku kvásku pridáme zvyšný cukor a začneme pomaly miešať. Prilejeme tekutú zmes z predchádzajúceho kroku a začneme postupne pridávať múku. Miešame na nízkom stupni a vždy počkáme, kým sa múka do cesta nevstrebe, až potom pridáme ďalšiu časť. Akonáhle je v mise všetka múka, prepneme miešanie na vyšší stupeň. Výsledné cesto by malo byť celistvé, vláčne a nemalo by sa lepiť na prsty.

  4. Cesto vložíme do misy zľahka vymastenej kokosovým olejom, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť cca 1 hodinu.

  5. Medzitým si pripravíme náplň, na ktorú stačí všetky suroviny dôkladne premiešať.

  6. Akonáhle je cesto vykysnuté, preložíme ho z misy na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho obdĺžnik s veľkosťou 50 cm x 65 –70 cm. Rovnomerne naň natrieme pripravenú náplň a pevne zrolujeme. Pozdĺžne nakrájame na cca 3 cm široké hniezda, ktoré vložíme na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby sa len zľahka dotýkali. Prikryjeme utierkou a necháme ďalšiu pol hodinu kysnúť.

  7. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Vykysnuté hniezda pečieme cca 30 minút.

  8. Než sa hniezda upečú, pripravíme si polevu na poliatie tak, že opäť zmiešame všetky potrebné suroviny.

  9. Pre naozajstný chuťový orgazmus podávame hniezda ešte teplé zaliate polevou. Pokiaľ nezjeme celý plech na jednu šupu a nejaký kúsok nám predsa len zostane aj na nasledujúce dni, môžeme si chuťový zážitok vylepšiť rozohriatím v mikrovlnnej rúre (stačí cca 30 sekúnd). Zdravé škoricové osie hniezda z kysnutého cesta s polevouZdravé škoricové osie hniezda z kysnutého cesta s polevouZdravé škoricové osie hniezda z kysnutého cesta s polevou

Chceš vedieť o každom ďalšom novom recepte?

Prihlás sa k odberu a raz týždenne od nás dostaneš súhrn nových receptov.

Odoberať
82 Páči sa mi Uložiť recept