Kaša na raňajky ti lezie von už aj ušami a ty premýšľaš, čo nové vyskúšať? Daj šancu napríklad týmto škoricovým bagelom. Vychutnať si ich môžeš na raňajky, ako predtréningové jedlo, s maslom a džemom alebo s arašidovým maslom a banánom. To už bude na tebe. Bagely sú navyše bezlaktózové a s minimom tuku. Tak čo, ideš sa do nich pustiť?
1 porcia obsahuje
- 206 kcal
- 43,2 g sacharidov
- 1 g tukov
- 6,8 g bielkovín
Na 8 porcií
- 250 ml vody
- 7 g sušeného droždia
- 1 lyžica práškového sladidla
- 1 lyžica škorice
- 1 štipka soli
- 365 g špaldovej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 lyžica hrozienok
- voda
- 1 lyžica trstinového cukru
Postup
-
Pripravíme si kvások. V teplej vode rozmiešame balíček droždia a lyžicu sladidla. Necháme odpočívať asi 10 minút. -
Do väčšej misky si dáme obe múky, štipku soli, lyžicu škorice a napučaný kvások. Všetko premiešame a (ak nemáme mixér) na doske ručne vypracujeme tvárne, mierne lepivé cesto. Bude to trvať asi 10‑12 minút.
-
Väčšiu misku si jemne potrieme olejom, vložíme do nej cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 2 hodiny.
-
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 približne rovnakých častí. Môžeme pridať hrozienka, prípadne brusnice alebo nakrájané sušené slivky. Z cesta vytvarujeme guličky a do stredu urobíme väčšiu dierku. V hrnci si privedieme do varu vodu s lyžicou cukru a každý bagel povaríme 1 minútu. Opatrne vytiahneme a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Bagely potrieme bielkom, posypeme makom a pečieme na 170 °C asi 25 minút.
-
Bagely chutia výborne s maslom a džemom alebo s tvarohom, banánom a arašidovým maslom. Fantázii sa jednoducho medze nekladú. Ukáž nám s hashtagom #aktinrecepty, ako si bagely pripravíš.