Škandinávske kysnuté pečivo je pastva pre oči aj chuťové poháriky. A keďže klasických osích hniezd a roliek už bolo všade dosť, skúsili sme to tentoraz inak, zapletenejšie, ale o nič menej lahodné. Pri vyberaní náplne sme stavili na nesmrteľnú kombináciu škorice a jabĺk. Koketovali sme ale aj s myšlienkami na puding, čokoládu alebo šťavnatú marmeládu. Čo si do svojich pletencov zapletiete vy?
1 porcia obsahuje
- 166 kcal
- 12 g sacharidov
- 10 g tukov
- 7 g bielkovín
Na 12 porcií
- 150 ml mlieka
- 15 g droždia
- 1 vajce
- 310 g špaldovej múky
- 45 g erythritolu
- 45 g ghee
- 1 lyžica škorice
- citrónová kôra
- 30 g ghee
- 30 g arašidového masla
- 50 g erythritolu
- 1 lyžica škorice
- 150 g jabĺk
- citrónová šťava
- 1 vajce
- 20 g mandľových lupienkov
Postup
-
Do veľkej misy nalejeme vlažné mlieko a rozdrobíme doň droždie. Zľahka premiešame a necháme aktivovať kvások na približne 15 minút. Hotový kvások spoznáme podľa bubliniek a malých obrysov máp na povrchu. -
Ku kvásku pridáme všetky zvyšné ingrediencie na cesto, teda vajcia, múku, erytritol, ghíčko, škoricu a citrónovú kôru.
-
Miesime a miesime, kým nevznikne celistvé cesto.
-
Misu s cestom prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinku. Objem cesta by sa mal približne zdvojnásobiť.
-
Medzitým si pripravíme náplň. Zmiešame rozpustené ghíčko, arašidové maslo, erytritol a škoricu. Jablko nakrájame na tenké malé plátky (aby potom nezavadzali pri rolovaní cesta) a pokvapkáme citrónovou šťavou. Nakoniec jablká zmiešame so zvyškom náplne.
-
Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik s rozmermi približne 42 x 26 cm a strany rovno zrežeme. Celý povrch cesta rovnomerne potrieme náplňou.
-
Ľavý aj pravý okraj cesta prehneme smerom do stredu. Okraje k sebe pritlačíme a môžeme ešte ľahko rozváľať valčekom, aby spoj zmizol.
-
Teraz by sme pred sebou mali mať o niečo menší, vo vnútri naplnený obdĺžnik. Ten rozkrájame na 12 rovnakých prúžkov.
-
A ide sa pliesť! Každý prúžok najskôr stočíme do špirály. Potom špirálu stočíme dookola do okrúhleho uzlíčka.
-
Pripravené pletence presunieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme na teplom mieste ešte asi 10 minút kysnúť a zatiaľ si predhrejeme rúru na 200 °C.
-
Vykysnuté pletence potrieme vajcom, posypeme mandľami a pečieme približne 15 minút.
-
Než všetkých nadýchaných krásavcov zjete, nezabudnite sa s nimi pochváliť vo svete Instagramu. Označte nás s @aktinrecepty a #aktinrecepty.
Dobrú chuť.