Jablčno-škoricové pletence z kysnutého cesta

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová
130 min.
66 Páči sa mi Komentáre Uložiť recept
Jablčno-škoricové pletence z kysnutého cesta

Škandinávske kysnuté pečivo je pastva pre oči aj chuťové poháriky. A keďže klasických osích hniezd a roliek už bolo všade dosť, skúsili sme to tentoraz inak, zapletenejšie, ale o nič menej lahodné. Pri vyberaní náplne sme stavili na nesmrteľnú kombináciu škorice a jabĺk. Koketovali sme ale aj s myšlienkami na puding, čokoládu alebo šťavnatú marmeládu. Čo si do svojich pletencov zapletiete vy?

1 porcia obsahuje 1 pletenec

  • 166 kcal
  • 12 g sacharidov
  • 10 g tukov
  • 7 g bielkovín

Na 12 porcií

Na cesto:
Na náplň:
Na ozdobenie:

Postup

  1. Jablčno-škoricové pletence z kysnutého cesta Do veľkej misy nalejeme vlažné mlieko a rozdrobíme doň droždie. Zľahka premiešame a necháme aktivovať kvások na približne 15 minút. Hotový kvások spoznáme podľa bubliniek a malých obrysov máp na povrchu.

  2. Ku kvásku pridáme všetky zvyšné ingrediencie na cesto, teda vajcia, múku, erytritol, ghíčko, škoricu a citrónovú kôru. Jablčno-škoricové pletence z kysnutého cesta

  3. Miesime a miesime, kým nevznikne celistvé cesto.

  4. Misu s cestom prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinku. Objem cesta by sa mal približne zdvojnásobiť. Jablčno-škoricové pletence z kysnutého cesta

  5. Medzitým si pripravíme náplň. Zmiešame rozpustené ghíčko, arašidové maslo, erytritol a škoricu. Jablko nakrájame na tenké malé plátky (aby potom nezavadzali pri rolovaní cesta) a pokvapkáme citrónovou šťavou. Nakoniec jablká zmiešame so zvyškom náplne.

  6. Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik s rozmermi približne 42 x 26 cm a strany rovno zrežeme. Celý povrch cesta rovnomerne potrieme náplňou.

  7. Ľavý aj pravý okraj cesta prehneme smerom do stredu. Okraje k sebe pritlačíme a môžeme ešte ľahko rozváľať valčekom, aby spoj zmizol.

  8. Teraz by sme pred sebou mali mať o niečo menší, vo vnútri naplnený obdĺžnik. Ten rozkrájame na 12 rovnakých prúžkov.

  9. A ide sa pliesť! Každý prúžok najskôr stočíme do špirály. Potom špirálu stočíme dookola do okrúhleho uzlíčka.

  10. Pripravené pletence presunieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme na teplom mieste ešte asi 10 minút kysnúť a zatiaľ si predhrejeme rúru na 200 °C. Jablčno-škoricové pletence z kysnutého cesta

  11. Vykysnuté pletence potrieme vajcom, posypeme mandľami a pečieme približne 15 minút.

  12. Než všetkých nadýchaných krásavcov zjete, nezabudnite sa s nimi pochváliť vo svete Instagramu. Označte nás s @aktinrecepty a #aktinrecepty.

    Dobrú chuť. Jablčno-škoricové pletence z kysnutého cestaJablčno-škoricové pletence z kysnutého cestaJablčno-škoricové pletence z kysnutého cesta

Chceš vedieť o každom ďalšom novom recepte?

Prihlás sa k odberu a raz týždenne od nás dostaneš súhrn nových receptov.

Odoberať
66 Páči sa mi Uložiť recept