Ako na zdravé črevá

Komentáre
Ako na zdravé črevá
jak na zdravá střeva
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Stav našich čriev a zastúpenie mikroorganizmov žijúcich v nich má neopomenuteľný vplyv na celkové zdravie. Súvisí s tráviacimi ťažkosťami, syndrómom dráždivého čreva, poruchami menštruačného cyklu, obezitou, poruchami imunity a inými ťažkosťami.

Nemôžeme sa však tomuto faktu čudovať – počet prítomných baktérií prevyšuje neuveriteľných 100 biliónov a okrem baktérií tu nájdeme aj vírusy, archeóny a jednobunkové eukaryotické organizmy. Ako teda dosiahnuť, aby zastúpenie týchto organizmov bolo pre naše zdravie to najpriaznivejšie?

Črevá a mikroorganizmy

Mikroorganizmy prítomné v čreve pomáhajú s trávením niektorých živín, môžu tvoriť významné látky (mastné kyseliny s krátkym reťazcom, vitamín K, B12, biotín, kyselina listová), pomáhajú potláčať množenie patogénnych mikroorganizmov, priaznivo ovplyvňujú imunitné funkcie čreva, zapájajú sa do metabolizmu živín a ďalšie.

Našou snahou by mala byť podpora životaschopnosti priaznivých kmeňov mikroorganizmov.

Vláknina a prebiotiká

Mikroorganizmy v čreve vlákninu fermentujú za vzniku mastných kyselín s krátkym reťazcom. Nielenže tieto kyseliny slúžia ako zdroj energie pre črevné bunky, majú vplyv aj na imunitu a metabolizmus tukov.

Špecifické zložky vlákniny, ktoré sú fermentované daným, pre naše črevo symbiotickým, kmeňom mikroorganizmu, označujeme za prebiotikum. Prítomnosť prebiotickej vlákniny v strave podporuje rast priaznivých mikroorganizmov a podporuje správnu funkciu trávenia a metabolizmu živín.

Medzi zdroje prebiotickej vlákniny radíme ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny vrátane ovsených vločiek, drvené ľanovéchia semená a strukoviny.

obrázok z gettyimages.com

Probiotiká

Ide práve o tie mikroorganizmy, ktoré sú pre ľudské telo priaznivé, chceme nimi črevo kolonizovať a zaistiť ich prežívanie pomocou prebiotík.

Probiotické kultúry je vhodné dodávať telu buď prirodzenou formou (napr. fermentované mliečne výrobky) alebo formou doplnkov stravy – tie majú rôzne zastúpenie mikrobiálnych kmeňov (Laktobacillov, Bifidobaktérií, Streptokokov a ďalších), pre človeka je však najmä dôležité, aby telu dodal denne minimálne 1 miliardu mikroorganizmov, a nie je špecificky dané, na ktoré kmene sa má každý z nás zamerať.

Čomu sa naopak vyhnúť?

Negatívny vplyv na zloženie črevnej mikrobioty má konzumácia alkoholu a západný štýl stravovania (vysoko priemyselne spracované potraviny) – možno spomenúť nadmerný príjem tukov a nasýtených mastných kyselín, cukrov a nedostatok vlákniny.

Okrem stravy má vplyv na zloženie mikrobioty aj fyzická aktivita, ktorá zvyšuje diverzitu, aktivitu a počet prospešných mikroorganizmov v čreve. Nedostatok pohybu potom bude brániť v zisku týchto zdravotných prínosov.

Čo si z toho odniesť?

Udržiavanie priaznivého zastúpenia mikroorganizmov v čreve je dôležité pre udržanie celkového zdravia organizmu. Pre dosiahnutie zdravého čreva je nevyhnutný dostatočný príjem vlákniny s dôrazom na prebiotickú vlákninu. Ďalej potom príjem probiotických kultúr mikroorganizmov formou fermentovaných potravín či doplnkov stravy a pravidelná fyzická aktivita.

Pridaj sa k 45 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
10 jednoduchých tipov, ako jesť viac vlákniny, byť zdravší a ľahšie chudnúť
10 jednoduchých tipov, ako jesť viac vlákniny, byť zdravší a ľahšie chudnúť
Chute na sladké, škvŕkajúci žalúdok alebo zažívacie problémy signalizujú, že je s vaším telom niečo v neporiadku. Môže to byť práve nedostatok vlákniny, ktorý spomínané neduhy spôsobuje. Poradíme vám, ako túto chybu napraviť.
Ovsené vločky a zdravie: prečo by sme ich mali zaradiť do jedálnička?
Ovsené vločky a zdravie: prečo by sme ich mali zaradiť do jedálnička?
Ovsené vločky sú známe ako fitness potravina už pomerne dlhú dobu. Takéto vločkové raňajky dodajú vášmu telu v chutnej a dobre stráviteľnej forme dostatok energie. Človek potom takmer nemá hlad až do obeda, prípadne si vypomôže len malou desiatou.
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Ultimátní návod, jak se v tom vyznat, je tu. Pomůžou při nachlazení, léčbě antibiotiky nebo před cestou do exotických zemí!
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Asi 500 druhů nejrůznějších bakterií sídlí v našem zažívacím traktu. Živí se nestrávenými zbytky potravy a na oplátku vytváří celou paletu látek, ze kterých náš organismus může těžit. Jak nás ovlivňuje střevní mikroflóra a jak o ni náležitě pečovat?
Vláknina - proč je tak zdravá?
Vláknina - proč je tak zdravá?
Všichni nám říkají: "jezte vlákninu, budete zdraví". Je to však pravda, nebo se skrývá někde daleko hlouběji. Jak vlastně poznat potraviny bohaté na vlákninu a kde hledat její pozitivní vliv na naše zdraví.
Črevný mikrobióm: čo ovplyvňuje a ako sa oň starať?
Črevný mikrobióm: čo ovplyvňuje a ako sa oň starať?
Prospešnou skladbou mikrobiómu, ktorú ovplyvníme životným štýlom, dokážeme predchádzať nadváhe, cukrovke, riziku infarktu alebo napríklad depresiám.
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Biele bodky na nechtoch sú pre mnohých z nás synonymom pre nedostatok vápnika. Je to ale vždy tá správna príčina?
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
Hormonálna antikoncepcia je jednou z metód zabraňujúcich nechcenému počatiu. Do akej miery ale mení prirodzené pochody v ženskom cykle, a čo môžete očakávať po jej vysadení?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!