Ako na zdravé črevá

Markéta Blahunková
Markéta Blahunková 14. 10. 2021
Uložiť článok
Ako na zdravé črevá
jak na zdravá střeva

Stav našich čriev a zastúpenie mikroorganizmov žijúcich v nich má neopomenuteľný vplyv na celkové zdravie. Súvisí s tráviacimi ťažkosťami, syndrómom dráždivého čreva, poruchami menštruačného cyklu, obezitou, poruchami imunity a inými ťažkosťami.

Nemôžeme sa však tomuto faktu čudovať – počet prítomných baktérií prevyšuje neuveriteľných 100 biliónov a okrem baktérií tu nájdeme aj vírusy, archeóny a jednobunkové eukaryotické organizmy. Ako teda dosiahnuť, aby zastúpenie týchto organizmov bolo pre naše zdravie to najpriaznivejšie?

Črevá a mikroorganizmy

Mikroorganizmy prítomné v čreve pomáhajú s trávením niektorých živín, môžu tvoriť významné látky (mastné kyseliny s krátkym reťazcom, vitamín K, B12, biotín, kyselina listová), pomáhajú potláčať množenie patogénnych mikroorganizmov, priaznivo ovplyvňujú imunitné funkcie čreva, zapájajú sa do metabolizmu živín a ďalšie.

Našou snahou by mala byť podpora životaschopnosti priaznivých kmeňov mikroorganizmov.

Vláknina a prebiotiká

Mikroorganizmy v čreve vlákninu fermentujú za vzniku mastných kyselín s krátkym reťazcom. Nielenže tieto kyseliny slúžia ako zdroj energie pre črevné bunky, majú vplyv aj na imunitu a metabolizmus tukov.

Špecifické zložky vlákniny, ktoré sú fermentované daným, pre naše črevo symbiotickým, kmeňom mikroorganizmu, označujeme za prebiotikum. Prítomnosť prebiotickej vlákniny v strave podporuje rast priaznivých mikroorganizmov a podporuje správnu funkciu trávenia a metabolizmu živín.

Medzi zdroje prebiotickej vlákniny radíme ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny vrátane ovsených vločiek, drvené ľanové a chia semená a strukoviny.

obrázok z gettyimages.com

Probiotiká

Ide práve o tie mikroorganizmy, ktoré sú pre ľudské telo priaznivé, chceme nimi črevo kolonizovať a zaistiť ich prežívanie pomocou prebiotík.

Probiotické kultúry je vhodné dodávať telu buď prirodzenou formou (napr. fermentované mliečne výrobky) alebo formou doplnkov stravy – tie majú rôzne zastúpenie mikrobiálnych kmeňov (Laktobacillov, Bifidobaktérií, Streptokokov a ďalších), pre človeka je však najmä dôležité, aby telu dodal denne minimálne 1 miliardu mikroorganizmov, a nie je špecificky dané, na ktoré kmene sa má každý z nás zamerať.

Čomu sa naopak vyhnúť?

Negatívny vplyv na zloženie črevnej mikrobioty má konzumácia alkoholu a západný štýl stravovania (vysoko priemyselne spracované potraviny) – možno spomenúť nadmerný príjem tukov a nasýtených mastných kyselín, cukrov a nedostatok vlákniny.

Okrem stravy má vplyv na zloženie mikrobioty aj fyzická aktivita, ktorá zvyšuje diverzitu, aktivitu a počet prospešných mikroorganizmov v čreve. Nedostatok pohybu potom bude brániť v zisku týchto zdravotných prínosov.

Čo si z toho odniesť?

Udržiavanie priaznivého zastúpenia mikroorganizmov v čreve je dôležité pre udržanie celkového zdravia organizmu. Pre dosiahnutie zdravého čreva je nevyhnutný dostatočný príjem vlákniny s dôrazom na prebiotickú vlákninu. Ďalej potom príjem probiotických kultúr mikroorganizmov formou fermentovaných potravín či doplnkov stravy a pravidelná fyzická aktivita.

Pridaj sa k 32 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
1 Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________