Čo je inulín?
Inulín je rozpustná vláknina, ktorá sa najčastejšie získava z koreňov čakanky či topinamburu. Po konzumácii na seba inulín viaže vodu, vďaka čomu nadobúda na objeme. Jedná sa o prírodný doplnok stravy, ktorý pozitívne ovplyvňuje zažívací systém. Na rozdiel od psyllia má inulín sladkú chuť, a možno ho používať aj ako sladidlo.
Účinky inulínu
Inulín, rovnako ako ostatné rozpustné vlákniny, predstavuje výživu pre črevný mikróbiom, podporuje normálnu funkciu zažívania a pomáha riešiť akútne zažívacie problémy. Okrem toho:
- napomáha regulácii hladiny cukru v krvi,
- napomáha regulácii hladiny cholesterolu
- zvyšuje sýtosť, čím môže podporiť chudnutie, a
- podporuje normálnu funkciu tráviaceho traktu.
Vedľajšie účinky inulínu, ako napr. nadúvanie, hnačka či zápcha, zvyčajne súvisia s vysokými dávkami inulínu a nízkym príjmom tekutín, ktoré sú pre optimálne účinky inulínu kľúčové.
Ako brať inulín?
Inulín sa odporúča užívať spoločne s jedlom a dostatočným množstvom tekutín. Odporúčaná denná dávka je 5‑10 g inulínu. Inulín by sa nemal prijímať spoločne s liekmi, u ktorých môže zhoršiť vstrebávanie.
Inulín je najčastejšie k dostaniu vo forme prášku či sirupu (napr. čakankový sirup). Prášok je možné pridávať do varenia či pečenia, sirup je vhodný ako alternatívne sladidlo.