10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy

Komentáre
10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Ako nutričný terapeut od ľudí často počúvam, že cez leto majú zníženú chuť na jedlo, nie je pre nich príjemné variť v letnom sparne a rozhodne nestoja o komplikované a ťažké jedlá. Aj jednoduché a rýchle jedlo sa však dá pripraviť plnohodnotné, nadupané vlákninou a bielkovinami.

Na čo sa v článku zameriame

  • Rady, ako si pripraviť rýchle, ale zároveň hodnotné jedlo

  • Rýchle a odľahčené recepty na letné obedy či večere

Čo by malo obsahovať každé jedlo?

Príprava nutrične hodnotného jedla nie je nijako zložitá, pretože vám stačí poznať niekoľko pravidiel, ktoré platia pri zostavovaní akéhokoľvek denného jedla. Každý pokrm by mal obsahovať:

1. Bielkoviny

Vyberajte plnohodnotné bielkoviny, ako sú živočíšne bielkoviny alebo kombinácia rôznych rastlinných bielkovín pre ich lepšiu využiteľnosť a pokrytie všetkých limitných aminokyselín.

2. Sacharidy

Vyberajte celozrnné prílohy, ktoré sú hodnotným zdrojom vlákniny, minerálnych látok a vitamínov.

3. Tuky

Preferujte nenasýtené tuky, kam zaraďujeme všetky rastlinné oleje (olivový, repkový, avokádový, vlašský, ľanový a ďalšie dostupné na trhu) okrem tukov a olejov z tropických rastlín, ako je kokosový, palmový a palmojadrový tuk. Kokosový tuk je síce tepelne stabilný a napríklad pri pečení môže dodať dezertom zaujímavú chuť, jeho zloženie mastných kyselín však nie je pre zdravie priaznivé a nemá sa používať na každodenné varenie.

Panenské nerafinované oleje sú vhodné do studenej kuchyne, na varenie preferujte repkový olej, high oleic slnečnicový olej (špeciálne upravený s vyšším zastúpením kyseliny olejovej, ktorá mu dodáva stabilitu) alebo ich kombináciu. Je však možné používať aj panenský a extra panenský olivový olej, ktorý sa ani pri vysokých teplotách podľa štúdií neprepaľoval.

4. Zeleninu a ovocie

Nesmiete zabúdať na pravidelný príjem ovocia a zeleniny. Namiesto premýšľania nad tým, či jete dostatok ovocia a zeleniny, proste zaraďte zeleninu či ovocie ku každému jedlu a určite nemôžete urobiť chybu.

Odborníci odporúčajú konzumovať 600 g ovocia a zeleniny za deň v pomere 1:2, teda 200 g ovocia a 400 g zeleniny. Zaradením napríklad polovice banánu do raňajok (60 g) a jedného jablka ku desiatu (150 g) naplníte dennú potrebu ovocia. Odporúčaných 400 g zeleniny si možno rozdeliť medzi obed, druhú desiatu a večeru. Napríklad zaraďte mix 150 g zeleniny na obed, 150 g na večeru a 100 g na desiatu. Konzumáciou šalátu ako hlavného jedla je možné prijať aj väčšie množstvo zeleniny a nebude ju potom nutné zaraďovať na desiatu. Značne však záleží na vašich preferenciách, veľkosti porcie a na tom, koľkokrát denne ste zvyknutí jesť.

Skúste počas dňa kombinovať rôzne druhy a rôzne farby ovocia a zeleniny, aby ste pokryli celú škálu mikroživín a antioxidantov.

Zdravý tanier

Koľko bielkovín, sacharidov, tukov, ovocia a zeleniny by mal pokrm obsahovať? Na to existuje jednoduchá pomôcka – tzv. zdravý tanier, ktorý vám hovorí, že štvrtinu taniera majú tvoriť zdroje bielkovín, štvrtinu zdroje sacharidov a polovicu ovocie alebo zelenina. Pridané tuky stoja mimo taniera, pretože zdroje bielkovín a sacharidov už tuky obsahujú a ich ďalší príjem by nemal byť výrazný.

Záleží však aj na tom, ako veľmi tučné potraviny jedlo obsahuje. Ak si dáte lososa s avokádom, už budete mať na tanieri veľa tuku a nebude ideálne ešte ďalšie tuky pridávať. Ak však konzumujete napríklad kuracie prsia či tresku so zeleninou, obsah tuku bude nízky a je možné dopriať si ďalšie tuky navyše.

Ak sa stravujete low‑carb alebo keto, pomer živín bude pozmenený. Tanier bude obsahovať viac bielkovín, tukov a menej sacharidovej zložky. U väčšiny populácie však na udržanie zdravia a normálnej telesnej hmotnosti dobre funguje vyššie spomínaný pomer, ktorý môžete graficky vidieť aj na obrázku.

10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy

10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy

1. Šaláty

Ak si chcete pripraviť svieži obedový šalát, nezabúdajte na vyššie uvedené pravidlá. Nemalo by teda ísť len o zeleninu, orechy a semienka, ale mali by tu byť v dostatočnej miere aj bielkoviny a sacharidy.

2. Zeleninové placky

Chcete niečo ľahké, ale nemáte chuť na čerstvú zeleninu? Skúste si pripraviť zeleninové placky s chutným dressingom. Splníte si tak porciu zeleniny, bielkovín a skvelo si pochutnáte.

3. Slané palacinky

Namiesto klasickej kombinácie mäso a príloha si môžete pripraviť pre niekoho možno atypický obed. Vyskúšajte slané celozrnné palacinky s náplňou zo zeleniny, mäsa, tvrdých syrov, tvarohu, cottage, vajec alebo vo vegánskej verzii. Celozrnnú múku môžete zakúpiť alebo si pripraviť doma z mixovaných ovsených vločiek.

4. Buddha bowls

Jednoduchá príprava, kombinácia mnohých zdravých a chutných surovín – to sú populárne Budha bowls. Kombinujte mäso, alternatívy mäsa (tofu, tempeh, robi, šmakoun a iné), strukoviny, vajcia, zeleninu, ovocie, orechy, semená, klíčky a ďalšie suroviny a získajte tak široké spektrum makro aj mikroživín a antioxidantov v jednom jedle.

5. Tortilly

Tortilly sú u nás veľmi populárne, ich príprava je rýchla a môžu vznikať najrôznejšie chutné kombinácie. Skvelo sa hodia aj na cesty a turistiku.

10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy
Image by KamranAydinov on Freepik

6. Sendviče

Sendvič nie je super len na raňajky, ale môžete z neho vytvoriť aj skvelé plnohodnotné jedlo. Kombinujte celozrnné pečivo, bielkoviny a zeleninu. Do sendviča sa budú skvelo hodiť aj klíčky.

7. Kurča s ryžou v novom štýle

Ak si chcete dať klasickú ryžu s mäsom, môžete skúšať aj najrôznejšie korenie a tento, medzi športovcami značne obľúbený pokrm, ozvláštniť. Ryžu môžete urobiť neodolateľnú napríklad pridaním kardamonu, kurkumy či šafranu. Mäso môžete naložiť do bylinkovej, sladkokyslej, pálivej či sójovej marinády.

8. Poké bowls

Niekto poké nepozná, niekto ho úplne miluje. Poké sa do určitej miery podobá na Buddha bowls, ide však o pokrm, ktorého suroviny sú v surovom stave. Základ tvorí surová ryba, chobotnica či morské plody v kombinácii so zeleninou, klíčkami, orechmi a semenami.

9. Cestoviny

Pripravujú sa so smotanovou, syrovou, paradajkovou omáčkou, s bazalkovým či repovým pestom, s mäsom, rybou, strukovinou, alternatívou mäsa či bez neho. S cestovinami môžete robiť jednoducho čokoľvek a výsledný pokrm bude zaručene chutný.

10. Tacos

Pšeničná či kukuričná placka plnená guacamole, hovädzím mäsom s pálivou omáčkou, koriandrom a limetkou. Tak si väčšina z vás môže predstaviť tacos. Existujú však mnohé variácie s využitím celej kopy najrôznejších surovín.

Sacharidy: kolik jich denně přijmout?
Sacharidy: kolik jich denně přijmout?
Sacharidy patří mezi tři základní makroživiny v naší výživě. Jejich příjem je však v poslední době až zbytečně démonizován. V dnešním článku si proto představíme moderní výživová doporučení pro příjem sacharidů v našem jídelníčku.
Koľko tukov by sme mali denne jesť?
Koľko tukov by sme mali denne jesť?
Vplyv tukov na zdravie a ich príjem stále patrí medzi najdiskutovanejšie témy vo výžive. Poďme sa teda spoločne pozrieť na výživové odporúčania a zjednodušiť si ich tak, aby ich každý mohol uviesť do praxe.
Koľko bielkovín máme denne zjesť a koľko ich skutočne využijeme?
Koľko bielkovín máme denne zjesť a koľko ich skutočne využijeme?
Čím viac, tým lepšie, alebo maximálne 30 gramov v jednom jedle? Dnes sa konečne dozvieme pravdu!
Letné recepty s arašidovým maslom, ktoré musíš skúsiť
Letné recepty s arašidovým maslom, ktoré musíš skúsiť
Milujete arašidové maslo a chcete ho vyskúšať v rámci chutných receptov namiesto obvyklého ujedania po lyžičkách? Pozrite na tento článok a možno sa dozviete aj niečo nové o tejto obľúbenej pochúťke.
Která zelenina je nejlepší? Těchto 5 druhů byste rozhodně měli zařadit do jídelníčku
Která zelenina je nejlepší? Těchto 5 druhů byste rozhodně měli zařadit do jídelníčku
Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli sníst 400 g zeleniny každý den. O tom, že je zelenina zdravá, nepochybuje asi nikdo. Víte ale, jaké druhy jsou nutričně nejbohatší?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Už jste někdy jedli duhu? Možná je nejvyšší čas to vyzkoušet. Šest různých barev ovoce a zeleniny vám může pomoci předejít nádorovým onemocněním nebo posílit imunitu. Dozvíte se také, že tepelná úprava rajčat rozhodně není tabu.
Komplexné sacharidy v potravinách: 10 najlepších zdrojov
Komplexné sacharidy v potravinách: 10 najlepších zdrojov
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
8 kreatívnych spôsobov, ako jesť viac zeleniny
8 kreatívnych spôsobov, ako jesť viac zeleniny
Vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok či antioxidantov a nízkej kalorickej denzite je zelenina nepostrádateľnou súčasťou každého jedálnička. Ako jej však mať v jedálničku dostatok aj po skončení záhradkovej sezóny? Prinášame vám hneď 8 tipov.
3 triky, ako výrazne zvýšiť využiteľnosť rastlinných bielkovín
3 triky, ako výrazne zvýšiť využiteľnosť rastlinných bielkovín
Bielkoviny z rastlinnej stravy sú pre telo o niečo menej využiteľné oproti bielkovinám živočíšnym, a tak sa vo výžive hľadajú rôzne spôsoby, ako tento nedostatok zmierniť. Viete, o aké triky ide a ako nám pomôžu zvýšiť nutričnú hodnotu rastlinných proteínov?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?