Ovocie sušené mrazom
Ovocie sušené mrazom, alebo lyofilizované ovocie, predstavuje stále obľúbenejšiu alternatívu ku klasickému sušenému ovociu, ktoré si možno vyrobiť aj v domácich podmienkach. Lyofilizácia predstavuje niekoľkodňový proces vysúšania, počas ktorého stratí ovocie až 95% obsiahnutej vody. Vďaka tejto maximálne šetrnej metóde sa lyofilizované ovocie vyznačuje:
- maximálnym obsahom vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov,
- prirodzenou štruktúrou, farbou a vôňou,
- dlhšou trvanlivosťou,
- chrumkavosťou,
- možnosťou čiastočnej rehydratácie.
Vďaka absencii tepelnej úpravy spadá ovocie sušené mrazom medzi raw potraviny, a nie je ho potrebné dosladzovať či síriť.
Prášok z lyo ovocia je možné navyše použiť ako prírodné farbivo či arómu, do neochutených proteínov, smoothies alebo kaší. A ak si chceš pochutnať o trochu viac, siahni po lyofilizovanom ovocí v čokoláde.