Chceš podporiť svoj mikrobióm, no nevieš, aké jedlá zaradiť do svojho jedálnička? Poradíme ti hneď štyri slané i sladké jedlá, ktoré boostnu tvoje trávenie, sú plné bielkovín, vlákniny a prebiotík, jednoduché a rýchle na prípravu a super so sebou do krabičky do školy alebo práce. Tak ktoré bude tvojím favoritom? 😏
1 porcia obsahuje
- 549 kcal
- 74 g sacharidov
- 21 g tukov
- 18 g bielkovín
Na 1 porciu
- 60 g jazmínovej ryže
- 100 g kimchi
- 1 čajová lyžička oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička sójovej omáčky
- 1 štipka trstinového cukru
- 1 vajce
- 1 štipka sezamu
- 1 štipka soli
- 1 štipka čierneho korenia
- 50 g ovsených vločiek
- 1/2 čajové lyžičky jablčného octu
- 70 g vody
- 80 g kokosového jogurtu
- 20 g vanilkového proteínu
- 30 g lesného ovocia
- 1 čajová lyžička medu
- 1 čajová lyžička mandľového masla
- 5 g pekanových orechov
- 150 g batatov
- 100 g cíceru
- 30 g quinoy
- 100 g ružičkového kelu
- 10 g slnečnicových semienok
- 15 g olivového oleja
- 1 lyžica šťavy z citrónov
- 1 štipka soli
- 1 štipka čierneho korenia
- 1 štipka cesnaku
- 1 Vilgain prebiotická proteínovka
- 1 mandarínka
- 150 g kefíru
Postup
-
Vyprážaná KIMCHI RYŽA
1 porcia: 549 kcal I 17,7 g B I 73,5 g S I 21 g T
1. Na oleji orestuj cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridaj kimchi, sójovku, štipku cukru a uvarenú ryžu. Premiešaj a okoreň.
2. Na panvici si urob jedno volské oko.
3. Teraz už len stačí servírovať – ryža s kimchi, na to vajcia a navrch ešte sezamové semienka. Môžeš pridať aj jarnú cibuľku.
-
FERMENTOVANÁ OVSENÁ KAŠA
1 porcia: 564 kcal I 27,5 g B I 63 g S I 24,5 g T
1. Deň vopred (alebo aspoň 6 hodín) daj fermentovať vločky. Do pohára nasyp vločky, zalej vodou, pridaj lyžičku jablčného octu, lyžicu jogurtu so živou kultúrou, premiešaj a prikry kuchynským obrúskom alebo vreckovkou. Nechaj fermentovať.
2. Po fermentácii primiešaj proteín, vyklop do misky alebo nechaj v pohári a ozdob zvyškom jogurtu, ovocím, orechmi, kvapkou medu a orechovým maslom.
-
ŠALÁT S CÍCEROM A ZELENINOU
1 porcia: 672 kcal I 22,6 g B I 91,2 g S I 22,1 g T
1. Bataty nakrájaj na malé kocky a opeč v teplovzdušnej fritéze okorenené a pokvapkané trochou olivového oleja. To isté urob s cícerom a ružičkovým kelom.
2. Quinou uvar do mäkka.
3. Nakoniec všetko naservíruj na tanier, okoreň podľa ľubovôle a posyp slnečnicovými semienkami. Pridať môžeš aj mayo light alebo inú obľúbenú omáčku.
-
GUT HEALTH BOOST DESIATA ALEBO OLOVRANT
1 porcia: 365 kcal I 23,1 g B I 37,2 g S I 11,6 g T
Toto je mega easy. Na desiatu či olovrant si daj prebio proteínovku podľa svojich chuťových preferencií, hrnček kefíru alebo obľúbenej fermentovanej limonády a mandarínku či jablko.