Kimchi je druh fermentovanej zeleniny pochádzajúcej z Kórey. Môžete ho jesť buď tak, ako je, alebo ho použiť pri varení a spestriť si niektoré pokrmy. Je tiež známe pre zdravotné benefity, a preto by vo vašej kuchyni nemalo chýbať.
PS: Pokiaľ túto dobrotu milujete, no nechce sa vám s ňou prplať, môžete siahnuť po hotovom Vilgain kimchi a vychutnáte si ho úplne rovnako ako to domáce.
1 porcia obsahuje
- 40 kcal
- 6 g sacharidov
- 2 g bielkovín
Na 1 porciu
- 1 čínska kapusta
- 40 g soli
- 1 l vody
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 čajová lyžička zázvoru
- 1 čajová lyžička trstinového cukru
- 2 lyžice rybej omáčky
- 3 lyžice čili
- 4 jarné cibuľky
Postup
-
Kapustu rozkrojte pozdĺžne na štvrtiny. Z každého kusu vyrežte stred a každú štvrtinu nakrájajte priečne na cca 5 cm široké prúžky. Potom vložte do veľkej misy a posypte soľou. Rukami vmasírujte soľ do kapusty, pokým trochu nezmäkne.
-
Pridajte toľko vody, aby bola kapusta zakrytá. Na kapustu položte tanier a zaťažte ho niečím ťažkým, napríklad pohárom či hrncom s vodou. Nechajte stáť 1 až 2 hodiny. -
Zmiešajte cesnak, zázvor, cukor a rybiu omáčku alebo vodu a vytvorte hladkú pastu. Vmiešajte čili (1 polievkovú lyžicu pre jemné a až 5 polievkových lyžíc pre ostré kimchi).
-
Pastu pridajte k kapuste a jarnej cibuľke, rukami do zeleniny zapracujte, pokiaľ nebude všetka zmesou obalená (na miešanie môžete na ochranu rúk použiť rukavice).
-
Pripravené kimchi vložte do pohára a tlačte naň tak dlho, až nálev (tekutina, ktorá z neho vyteká) stúpne a na vrchu ho pokryje. Pohár uzavrite a nechajte kimchi fermentovať 3 až 5 dní. Raz denne kimchi skontrolujte, otvorte pohár a pritlačte na kimchi čistým prstom alebo lyžicou, aby zostala ponorená pod nálevom.
-
Skvelo chutí samostatne alebo ako obloha k vašim obľúbeným pokrmom.
Tak dobrú chuť!