Jar so sebou prináša množstvo zelene, sviežosti a farieb. S predlžujúcimi sa dňami a teplejším počasím možno pociťujete, že zrazu máte viac energie, väčšiu chuť na tréning a prechádzky a po studenej zime sa vám vracia chuť k životu a objavovaniu. Pozor ale, aby ste neprehnali štart a nedostali sa až na hranicu vyčerpania – v článku 9 stratégií, ako na jar podporiť svoju energiu a vitalitu nájdete udržateľné tipy, na čo sa na jar zamerať, aby ste boli plní radosti a energie.
S jarou rastie miera energie… čo ak je to naopak?
Napriek tomu, že je jar symbolom nových začiatkov, niektorí ľudia môžu na tento prelom ročných období reagovať úplne naopak – jarnou únavou. Pokiaľ sa vás tento fenomén týka, v článku Trápi vás jarná únava? Týchto 8 tipov pomôže! nájdete tipy, ako ho prekonať a užiť si jarné obdobie naplno.
Či už vám príchod jari vlieva energiu do žíl, alebo vám ju naopak berie, je nevyhnutné, aby ste dbali na svoju stravu. Dnešný článok vám prináša 10 receptov na vyvážené a farebné recepty plné bielkovín a vlákniny, ktoré sú navyše plné jarných sezónnych potravín.
1. Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku
Prvé miesto v zozname si nepochybne zaslúži medvedí cesnak. Táto rastlina je doslova synonymom jari, a to nielen vďaka svojej svetlozelenej farbe, ale aj štipľavej a osviežujúcej chuti. Medvedí cesnak nájdete najčastejšie v lesoch či na lúkach najmä od marca do júna – zber sa ale odporúča len do konca apríla. Keď začne medvedí cesnak kvitnúť, jeho listy sa stávajú tuhšími a menej chutnými.
Medvedí cesnak je zdrojom vitamínov a minerálov a obsahuje alicín, ktorý má antibakteriálne účinky. Na jeho aktiváciu je potrebné rastlinu pred jedlom pokrájať alebo rozmixovať. Pesto, ktoré vám pri príprave tohto receptu vznikne, si navyše môžete odložiť do chladničky a konzumovať ho aj v ďalších týždňoch. Pokiaľ vás medvedí cesnak zaujíma ešte viac, môžete si o ňom prečítať celý článok Medvedí cesnak: na čo je dobrý a ako ho použiť?
2. Wrap s vajcom, syrom a špenátom
Čerstvý špenát je typickou jarnou potravinou, ktorá jedlá obohatí nielen o sviežu farbu, ale aj vlákninu, vitamíny a minerálne látky. Pozor na to, že čerstvý špenát by sa mal rýchlo spotrebovať, aby nedochádzalo k stratám mikronutrientov. Dobrou správou je, že zmrazením sa týmto stratám zabráni. V kombinácii s vajcami, ktoré sú symbolom jari a Veľkej noci, a syrom získate skvelý a vyvážený recept nabitý bielkovinami.
3. Jarný šalát s kuskusom a balkánskym syrom
Tento recept oceníte hlavne vo chvíli, keď nestíhate a potrebujete chutné a výživné jedlo. Hlavná výhoda tkvie v tom, že kuskus stačí zaliať vriacou vodou a je hotový. Okrem neho v recepte nájdete hrášok, žltú papriku a bylinky, ktoré sa postarajú o farebnosť šalátu a doplnenie vitamínov a minerálov. K tejto kombinácii sa skvele hodí balkánsky syr, ktorý je síce trochu tučnejší, ale pokiaľ by ste chceli obsah bielkovín v jedle ešte navýšiť, môžete „balkán“ nakombinovať napríklad s mozzarellou light. Celý šalát doplníte skvelou zálievkou a pekanovými orechmi, ktoré poslúžia ako chrumkavá bodka s obsahom zdraviu prospešných tukov.
4. Krémové špargľové rizoto
Špargľa má pomerne krátku dobu zberu, a preto ide o skutočne sezónnu jarnú raritu. Má tiež veľmi jemnú chuť, ktorá skvele dopĺňa mäsové aj vegetariánske/vegánske pokrmy. Špargľa obsahuje veľmi málo kalórií a stačí ju veľmi krátko variť, aby zostala chrumkavá. V spojení s ryžou, maslom a parmezánom si môžete byť istí, že pobežíte pre dupľu.
5. Vegan palak paneer: Indický špenát s tofu
Palak paneer sa tradične pripravuje so syrom z kravského mlieka, ktorý je vo vegánskej verzii nahradený tofu. Oba varianty chutia skvele. Špenát sa v recepte postará o krásne zelenú farbu a mikronutrienty a aj keď nie ste jeho fanúšikom, vedzte, že indické korenie a kokosové mlieko mu dodajú úplne iný ráz. K hotovému jedlu môžete servírovať jazmínovú ryžu alebo tradičnú indickú placku.
6. Tvarohové knedle s makom a jahodovou omáčkou
Aj keď jahody nie sú úplne typicky jarnou potravinou, ich dostupnosť (a aj chuť) sa s príchodom jari značne zlepšuje. Jahodové tvarohové knedle sú pritom klasika a tento recept vám navyše prináša vyváženú verziu, ktorá je navyše rýchlo hotová. Knedle teda oceníte v slnečných dňoch, kedy chcete pri sporáku tráviť čo najmenej času, ale aj počas jarných dažďov, kedy vám doma dotvoria útulnú atmosféru.
7. Jarný quinoa šalát s tahini
Quinoa je prirodzene bezlepková pseudoobilnina, ktorá je aj zdrojom rastlinných bielkovín. V spojení s cícerom, čerstvou zeleninou a vynikajúcou zálievkou s tahini a cesnakom je tento šalát stelesnením spojenia farieb i chutí. Ako zdroj zdraviu prospešných tukov v ňom nájdete avokádo a olivový olej – a ak ste snáď chceli obsah tukov v jedle trochu znížiť, stačí na týchto ingredienciách ubrať.
8. Vajíčková nátierka v pite
Po Veľkej noci pravidelne začína súboj s časom, aby sa všetky vykoledované varené vajíčka stihli zjesť včas, a žiadne sa nemuselo vyhodiť – aj pomimo týchto jarných sviatkov však väčšinou v chladničke zásobu vajec nájdete. Na tieto účely vám skvele poslúži vajíčková nátierka doplnená o syr cottage, čo neznamená nič iné, než dvojnásobnú porciu bielkovín. Nátierku si môžete natrieť na opečený chlieb, alebo skúsiť našu verziu v pite – uvidíte, že povýšiť nátierku na hlavné jedlo bolo rozhodne správnym rozhodnutím.
9. Slaný quiche vo fit verzii
Tento superrýchly jarný quiche si zamilujete hneď po prvom zahryznutí. Nájdete v ňom celé spektrum farieb i sezónnych jarných surovín a v spojení s roztopeným syrom naozaj ide o poriadny zážitok. A čo je na tom najlepšie? Nemusíte sa vôbec moriť s cestom – ako základ vám totiž poslúži celozrnná tortilla.
10. Machová torta
A na záver zlatý klinec – machová torta. V recepte nájdete samé kvalitné suroviny, ako „farbivo“ poslúži baby špenát. Vďaka tvarohu torta obsahuje aj slušnú porciu bielkovín, takže môže poslúžiť aj ako fit desiata.