Jahodová sezóna je v plnom prúde a vy premýšľate, čo s tým košíkom budete robiť? Jahodové koláčiky sú jasná voľba! Zachutia všetkým papkáčom, či už deťom alebo babičke.
1 porcia obsahuje
- 273 kcal
- 25,6 g sacharidov
- 12,3 g tukov
- 13 g bielkovín
Na 12 porcií
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- 100 g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 70 g ghee
- 30 g xylitolu
- 20 g droždia
- 1 vajce
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 2 g soli
- 300 g hrudkovitého tvarohu
- 100 g odtučneného gréckeho jogurtu
- 20 g vanilkového proteínu
- 1 vajce
- 1 lyžica javorového sirupu
- 300 g jahôd
- 80 g ovsených vločiek
- 30 g ghee
- 30 g xylitolu
- 1 čajová lyžička škorice
Postup
-
Pripravíme si kvások – do hrnčeka rozdrobíme droždie, pridáme polovicu xylitolu a polovicu vlažného mlieka, zamiešame a prikryjeme utierkou. Necháme na teplejšom mieste 10 minút kvasiť.
-
Medzitým si pripravíme ostatné ingrediencie na cesto. Do misy preosejeme múku, pridáme ghí, citrónovú kôru, vajcia, soľ, druhú polovicu mlieka a xylitolu a nakoniec kvások. Miesime 10 minút do hladkého cesta. Hotové cesto dáme do misy, zakryjeme necháme zhruba hodinu kysnúť do zdvojnásobenia objemu.
-
Na náplň vyšľaháme všetky ingrediencie dohromady. Na posýpku končekmi prstov zmiešame tiež všetky ingrediencie dohromady. Jahody nakrájame na menšie kúsky.
-
Vykysnuté cesto rozdelíme na 10‑12 kúskov po cca 60 g. Vytvarujeme guľôčky, ktoré dáme na plech s papierom na pečenie. Dnom pohárika vytvoríme jamku na náplň. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom. Do jamky dáme lyžicu plnky, na to bohato navrstvíme jahody a zasypeme posýpkou. Necháme kysnúť ešte 10 minút.
Rúru predhrejeme na 190 °C. Koláčiky pečieme cca 20 minút dozlatista.
-
A môžeme podávať. Tak dobrú chuť!