Holááá, jahodovo‑rebarborová sezóna volá! A bol by veľký hriech nechať ju len tak bez povšimnutia. Oprášili sme recept, ktorý pripravujeme rok čo rok a zakaždým sa ho snažíme vylepšiť pre čo najväčšie blaho našich chuťových pohárikov. A že ste to vy, tak tu ho máte. Dobrú chuť! :)
1 porcia obsahuje
- 396 kcal
- 43 g sacharidov
- 20 g tukov
- 11 g bielkovín
Na 1 porciu
- 330 g celozrnnej špaldovej múky
- 100 g ghee
- 30 g erythritolu
- 1 štipka soli
- 1/2 citrónovej kôry
- 100 ml vody
- 300 g jahôd
- 200 g rebarbory
- 10 g kukuričného škrobu
- Sladič
- 1 vajce
- 25 g mandľových lupienkov
Postup
-
Najskôr zmiešame všetky suché ingrediencie. K nim potom pridáme vychladené maslo a vymiesime cesto. Postupne pridávame vodu tak, aby vzniklo mierne lepivé cesto. To potom zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke.
-
Rebarboru očistíme a nakrájame na drobné kúsky (cca 2 cm široké). Podobne aj jahody. Ovocie spoločne nasypeme do hrnca, poprášime škrobom a zhruba na minútu povaríme.
-
Na pomúčenej doske si cesto rozdelíme na 3 rovnaké diely. Pomocou valčeka alebo dlaní vytvoríme asi 4 mm vysoké kolieska (môže byť aj jedno veľké). Kolieska presunieme na plech vyložený papierom na pečenie a vyplníme náplňou tak, aby asi 3 cm cesta od kraja zostali voľné. Okraje postupne prehýbame, aby náplň nevytiekla, potrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami.
-
Galetky pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 30 minút, kým okraje nezískajú zlatistú farbu. -
Nezabudnite sa potom o svojej chute a dojmy podeliť na Instagrame v Stories a označte nás s @aktinrecepty.
-
Bonusový Aktin tip: Podávajte s vanilkovou zmrzlinou a nechajte sa uniesť až na vrchol blaha.