Portugalské koláčiky pastéis de nata

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová
35 min.
33 Páči sa mi Komentáre Uložiť recept
Portugalské koláčiky pastéis de nata

Pastéis de nata (v jednotnom čísle pastel de nata) sú slávne portugalské koláčiky so základom z lístkového cesta, plnené žĺtkovým krémom. Nič zdravé, čo si budeme… Zato však výborné, to teda sú!

Aby sme vám ušetrili cestu cez polovicu Európy a k tomu aj nejaké tie kalórie, pripravili sme pre vás jednoduchý recept na ich zdravšiu alternatívu. Samozrejme s porciou bielkovín navyše!

1 porcia obsahuje 1 košíček

  • 114 kcal
  • 10 g sacharidov
  • 6 g tukov
  • 5 g bielkovín

Na 12 porcií

Na cesto:
  • 1 balenie celozrnného listového těsta
Na náplň:

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C.

  2. Pokiaľ sme cesto už nekúpili vo forme tenkého plátu, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske. Pomocou pohára z neho vykrájame 12 koliesok s priemerom cca 8 cm. Portugalské koláčiky pastéis de nata

  3. Formu na muffiny s pomocou maslovačky vymažeme ghíčkom alebo maslom. Do každej formičky vložíme koliesko z cesta a prstami ho roztlačíme tak, aby rovnomerne pokrývalo celú plochu formičky a vytvorilo košíček, ktorý následne budeme plniť krémom.

  4. Pre základ náplne uvaríme puding v 300 ml mlieka. Akonáhle zhustne, stiahneme ho z platne a pridáme zvyšok ingrediencií.

  5. Hotovým krémom plníme pripravené košíčky. Portugalské koláčiky pastéis de nata

  6. Pečieme približne 15 minút. Povrch koláčikov by mal byť opečený s tmavými miestami. Portugalské koláčiky pastéis de nata

  7. Kým si pastel de nata naservírujeme k popoludňajšej káve, podelíme sa o ich fotku na Instagrame s hashtagom #aktinrecepty. Portugalské koláčiky pastéis de nataPortugalské koláčiky pastéis de nataPortugalské koláčiky pastéis de nata

Chceš vedieť o každom ďalšom novom recepte?

Prihlás sa k odberu a raz týždenne od nás dostaneš súhrn nových receptov.

Odoberať
33 Páči sa mi Uložiť recept