Pastéis de nata (v jednotnom čísle pastel de nata) sú slávne portugalské koláčiky so základom z lístkového cesta, plnené žĺtkovým krémom. Nič zdravé, čo si budeme… Zato však výborné, to teda sú!
Aby sme vám ušetrili cestu cez polovicu Európy a k tomu aj nejaké tie kalórie, pripravili sme pre vás jednoduchý recept na ich zdravšiu alternatívu. Samozrejme s porciou bielkovín navyše!
1 porcia obsahuje
- 114 kcal
- 10 g sacharidov
- 6 g tukov
- 5 g bielkovín
Na 12 porcií
- 1 balenie celozrnného lístkového cesta
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 300 ml mlieka
- 30 g vanilkového proteínu
- 100 g tvarohu
- 1 žĺtok
- 1/2 šťava z citróna
- 1/2 citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička škorice
- práškové sladidlo
Postup
-
Rúru predhrejeme na 200 °C.
-
Pokiaľ sme cesto už nekúpili vo forme tenkého plátu, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske. Pomocou pohára z neho vykrájame 12 koliesok s priemerom cca 8 cm.
-
Formu na muffiny s pomocou maslovačky vymažeme ghíčkom alebo maslom. Do každej formičky vložíme koliesko z cesta a prstami ho roztlačíme tak, aby rovnomerne pokrývalo celú plochu formičky a vytvorilo košíček, ktorý následne budeme plniť krémom.
-
Pre základ náplne uvaríme puding v 300 ml mlieka. Akonáhle zhustne, stiahneme ho z platne a pridáme zvyšok ingrediencií.
-
Hotovým krémom plníme pripravené košíčky.
-
Pečieme približne 15 minút. Povrch koláčikov by mal byť opečený s tmavými miestami.
-
Kým si pastel de nata naservírujeme k popoludňajšej káve, podelíme sa o ich fotku na Instagrame s hashtagom #aktinrecepty.