Tom a Jerry, Bonnie a Clyde, arašidové maslo a džem, banány a čokoláda… jednoducho ikonická dvojica, ktorá k sebe neodmysliteľne patrí. V tomto obrátenom koláči s banánmi a karamelom spolu obzvlášť dobre ladia.
1 porcia obsahuje
- 257 kcal
- 36,3 g sacharidov
- 9,6 g tukov
- 8,7 g bielkovín
Na 8 porcií
- 60 g masla
- 40 g kokosového cukru
- 15 kvapiek vanilkového extraktu
- 5 banánov
- 80 g špaldovej múky
- 65 g ovsenej múky
- 20 g kakaa
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 1 štipka soli
- 30 g čokoládového proteínu
- 3 vajcia
- 50 g trstinového cukru
- 50 g nízkotučného acidofilného mlieka
Postup
-
Ako prvé si pripravíme karamel – na panvici rozpustíme 30 g masla a pridáme kokosový cukor, ktorý má sám o sebe výraznú karamelovú chuť. Miešame, kým sa maslo s cukrom dokonale nespojí, a dávame pozor, aby sa nám karamel nepripálil. Nakoniec primiešame asi 15 kvapiek vanilkového extraktu. -
Karamel vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a snažíme sa ho rovnomerne rozotrieť. Na karamel pokladáme pozdĺžne rozrezané polovice banánov.
-
Na cesto zmiešame zvlášť tekuté ingrediencie a zvlášť sypké. V miske si roztlačíme približne 180 g banánu, pridáme 3 celé vajíčka, cukor, rozpustené maslo a vyšľaháme do peny. V druhej miske si zmiešame múky spolu s práškom do pečiva, kakaom, proteínom a štipkou soli. Primiešame k tekutej časti. Cesto bude pravdepodobne hustejšie, než budeme potrebovať, takže ho podľa potreby zriedime acidofilným mliekom.
-
Cesto vylejeme na banány a pri 170 °C pečieme 30‑35 minút. Upečený koláč ihneď prevrátime – banány s karamelovou vrstvou budú hore.
-
Najlepšie chutí ešte teplý, takže ho rýchlo ozdobíme napríklad gréckym jogurtom a zero toppingom, urobíme 26 fotiek z rôznych uhlov a konečne ho môžeme ochutnať :). Nezabudnite sa s nami podeliť o svoje výtvory s hashtagom #aktinrecepty.