Tenké, chrumkavé cesto, šťavnatá krémová náplň s čučoriedkovým džemom ako od babičky a na tom všetkom ešte ako bonus posýpka z mandlí. Predstavujeme vám klasické kysnuté moravské koláče, ktoré sa do vášho denného príjmu zmestia úplne bez obáv. Áno, aj vám, milé slečny! Jedna táto voňavá, nesmierne chutná nádhera vás totiž bude stáť iba 120 kcal. Je potrebné hovoriť viac?
Nenechajte sa odradiť množstvom surovín, príprava je naozaj nenáročná a výsledok stojí za to.
1 porcia obsahuje
- 120 kcal
- 14,5 g sacharidov
- 4,7 g tukov
- 5,7 g bielkovín
Na 16 porcií
- 100 ml mlieka
- 10 g droždia
- 1 čajová lyžička medu
- 125 g špaldovej múky
- 60 g celozrnnej špaldovej múky
- 45 g ovsenej múky
- 1 žĺtok
- 40 g masla
- 150 g hrudkovitého tvarohu
- 60 g Lučiny línie
- 1 bielok
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 lyžica šťavy z limetky
- 20 g vanilkového proteínu
- 1/2 balenie čučoriedkovej Biolády
- 20 g mandlí
- 7 g masla
- 5 g trstinového cukru
Postup
-
Najskôr si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka vmiešame lyžičku medu a rozdrobíme 10 g droždia. Odložíme bokom. Medzitým si do misky preosejeme všetky múky, najmä tú ovsenú, v tej sa väčšinou nachádza najviac hrudiek. Pridáme žĺtok, rozpustené maslo a kvások. V rukách (či pomocou mixéra) vypracujeme vláčne cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme v miske vykysnúť. Potrvá to zhruba 30 minút. -
V druhej miske si pripravíme náplň. Tvaroh, Lučinu, limetkovú šťavu, bielok, proteín a vanilkový cukor rozmixujeme ponorným mixérom na krém. Ak sa nám zdá príliš riedky, môžeme ho zahustiť trochou pudingového prášku.
-
Nakoniec si pripravíme posýpku. Zmiešame jemne mleté mandle s maslom a cukrom a všetko prstami dôkladne spojíme.
-
Keď už nám cesto vykyslo, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na tenký plát. Myslime na to, že cesto bude ešte trochu kysnúť, a teda ešte trošku vyrastie do výšky. Pomocou pohára vykrajujeme kruhy a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu kolieska prstami vytvoríme jemné jamky na náplň. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Do vytvorených jamiek dáme tvarohovú náplň a džem. Každý koláčik posypeme ešte posýpkou.
-
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 20 minút (bez ventilátora).
-
Predtým, než sa do voňavých zázrakov pustíme, sa nezabudneme pochváliť na Instagrame s použitím hashtagu #aktinrecepty :)