Kokosový olej

Radenie

Olej z kokosovej dužiny

Kokosový olej sa vyrába mechanickým spravoaním dužiny kokosových orechov. Vzhľadom k výrobnému procesu rozlišujeme rafinovaný kokosový olej (často označovaný skratkou RBD - rafinovaný a bielený olej bez vône), ktorý bol zbavený nečistôt a ďalších látok, a kokosový olej za studena lisovaný (známy aj ako panenský).

Kokosový olej predstavuje alternatívu v kuchyni, svoje miesto našiel ale aj v domácej kozmetike. Olej má teplotu topenia okolo 25 °C a pri nižších teplotách sa tak mení na bielu, tuhú látku.

Použitie kokosového oleja v kuchyni

Kokosový olej je možné použiť na vyprážanie, pečenie, varenie, ale aj do studenej kuchyne. Pre jednoduchšie a presnejšie dávkovanie je možné využiť kokosový olej v spreji. Pri používaní kokosového oleja v kuchyni je potrebné pamätať na:

  • rafinovaný kokosový olej je vďaka predchádzajúcej tepelnej úprave je vhodný na pečenie a vyprážanie, jeho bod zafajčenia sa pohybuje okolo 230 °C;
  • panenský kokosový olej je vhodný skôr do studenej kuchyne, prípadne je možné využiť pri pozvoľnom restovaní, bod zafajčenia sa udáva okolo 170-200 °C.

Kokosový olej za studena lisovaný sa vyznačuje jemnou kokosovou vôňou a chuťou, naopak pri rafinovanom oleji sú chuť i arómu pri výrobe odbúrané.

Kokosový olej v domácej kozmetike

Kokosový olej si svoje miesto našiel aj kozmetike, kde môže pomôcť so starostlivosťou celého tela (pre tieto účely použi tepelne nespracovaný panenský olej). Možno ho využiť:

  • na pleť - môže pomôcť s hydratáciou a obnovou kožnej bariéry;
  • na vlasy - môže zvýšiť pružnosť a znížiť lámavosť (podobne môže posilniť aj riasy či obočie);
  • na zuby - môže znížiť počet škodlivých baktériách v ústach.

Dohady sa vedú ohľadom účinku kokosového oleja na jazvy a strie. Napriek viacerým štúdiám neboli tieto účinky potvrdené. Použitie kokosového oleja na opaľovanie nie je odporúčané, pretože neposkytuje dostatočnú UV ochranu.