Kokosový olej

Produktov: 10
Radenie
:
Predvolené
Vilgain Oleje a omáčky v spreji ⁠–⁠ výhodné balenie olejov a omáčok v sprejoch, ľahké dávkovanie, z prémiových ingrediencií
25,32 €
32,05 €
Vilgain Kokosový olej BIO
Vilgain Kokosový olej BIO ⁠–⁠ za studena lisovaný kokosový olej do kuchyne aj na starostlivosť o pleť
500 ml
415
7,39 €
(1,48 € / 100 ml)
Vilgain Kokosový olej v spreji
Vilgain Kokosový olej v spreji ⁠–⁠ z voňavého filipínskeho kokosu, s praktickým dávkovačom
200 ml
516
6,29 €
(3,15 € / 100 ml)
Vilgain Kokosový olej BIO
Vilgain Kokosový olej BIO ⁠–⁠ za studena lisovaný kokosový olej do kuchyne aj na starostlivosť o pleť
1000 ml
415
12,59 €
(1,26 € / 100 ml)
Health Link Bio Extra panenský kokosový olej
Výhodná cena
Health Link Bio Extra panenský kokosový olej
400 ml
5,89 €
(1,47 € / 100 ml)
Najtelo Kokosový olej na varenie
Najtelo Kokosový olej na varenie
1000 ml
5,49 €
(0,55 € / 100 ml)
Wolfberry Panenský kokosový olej BIO
Výhodná cena
Wolfberry Panenský kokosový olej BIO
1000 ml
256
10,99 €
(1,10 € / 100 ml)
Wolfberry RBD Kokosový olej BIO
Wolfberry RBD Kokosový olej BIO
1000 ml
10,29 €
(1,03 € / 100 ml)
Wolfberry Panenský kokosový olej BIO
Výhodná cena
Wolfberry Panenský kokosový olej BIO
200 ml
256
3,09 €
(1,55 € / 100 ml)
Allnature Premium kokosový olej BIO
Výhodná cena
Allnature Premium kokosový olej BIO
1000 ml
12
11,99 €
(1,20 € / 100 ml)

Olej z kokosovej dužiny

Kokosový olej sa vyrába mechanickým spravoaním dužiny kokosových orechov. Vzhľadom k výrobnému procesu rozlišujeme rafinovaný kokosový olej (často označovaný skratkou RBD - rafinovaný a bielený olej bez vône), ktorý bol zbavený nečistôt a ďalších látok, a kokosový olej za studena lisovaný (známy aj ako panenský ).

Kokosový olej predstavuje alternatívu v kuchyni, svoje miesto našiel ale aj v domácej kozmetike. Olej má teplotu topenia okolo 25 °C a pri nižších teplotách sa tak mení na bielu, tuhú látku.

Použitie kokosového oleja v kuchyni

Kokosový olej je možné použiť na vyprážanie, pečenie, varenie, ale aj do studenej kuchyne. Pre jednoduchšie a presnejšie dávkovanie je možné využiť kokosový olej v spreji. Pri používaní kokosového oleja v kuchyni je potrebné pamätať na:

  • rafinovaný kokosový olej je vďaka predchádzajúcej tepelnej úprave je vhodný na pečenie a vyprážanie, jeho bod zafajčenia sa pohybuje okolo 230 °C;
  • panenský kokosový olej je vhodný skôr do studenej kuchyne, prípadne je možné využiť pri pozvoľnom restovaní, bod zafajčenia sa udáva okolo 170‑200 °C.

Kokosový olej za studena lisovaný sa vyznačuje jemnou kokosovou vôňou a chuťou, naopak pri rafinovanom oleji sú chuť i arómu pri výrobe odbúrané.

Kokosový olej v domácej kozmetike

Kokosový olej si svoje miesto našiel aj kozmetike, kde môže pomôcť so starostlivosťou celého tela (pre tieto účely použi tepelne nespracovaný panenský olej). Možno ho využiť:

  • na pleť - môže pomôcť s hydratáciou a obnovou kožnej bariéry;
  • na vlasy - môže zvýšiť pružnosť a znížiť lámavosť (podobne môže posilniť aj riasy či obočie);
  • na zuby - môže znížiť počet škodlivých baktériách v ústach.

Dohady sa vedú ohľadom účinku kokosového oleja na jazvy a strie. Napriek viacerým štúdiám neboli tieto účinky potvrdené. Použitie kokosového oleja na opaľovanie nie je odporúčané, pretože neposkytuje dostatočnú UV ochranu.

Zobraziť viac Zobraziť menej