Kokosoví ježkovia. Ďalšia vianočná klasika, ktorá nesmie chýbať u väčšiny z vás na stole. Pôvodne sme skúšali pripraviť zdravšiu verziu, ale neboli sme príliš nadšení ani chuťou, ani konzistenciou. Vianočná klasika má predsa chutiť dobre. Tak sme sa vrátili k pôvodnému receptu, urobili pár zmien a hneď je to lepšie. Nenechajte sa hneď na začiatok odradiť väčším množstvom ingrediencií, recept je naozaj rýchly a jednoduchý. Milovníkom bielej čokolády odporúčame vyskúšať aj biely variant.
1 porcia obsahuje
- 170 kcal
- 14,1 g sacharidov
- 12,4 g tukov
- 2,1 g bielkovín
Na 20 porcií
- 2 vajcia
- 100 g práškového sladidla
- 45 g trstinového cukru
- 30 g kokosového oleja
- 45 g medu
- 290 g hladkej múky
- 20 g vanilkového proteínu
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 225 ml Oatly ovseného nápoja
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 220 g kokosu
- 80 g masla
- 60 g horkej čokolády
- 25 g kakaa
- 5 g práškového sladidla
- 30 ml mlieka
- 100 g bielej čokolády
- 25 g masla
- 30 ml mlieka
Postup
-
Vajíčka si vyšľaháme so sladidlom a cukrom do peny. Pomaly prilievame olej a med. Do zmesi preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a cesto zriedime mliekom. Všetko ešte jemne premiešame a vylejeme na plech, ktorého dno (boky zostanú čisté) sme vymazali malým množstvom oleja a posypali polohrubou múkou.
-
Pečieme na 180 °C približne 15 minút, kým špajdľu z cesta po prepichnutí nevytiahneme suchú. Cesto necháme vychladnúť a rozkrájame ho na ľubovoľné množstvo kusov. Nám ich vyšlo 30.
-
Vo vodnom kúpeli si rozpustíme ingrediencie na čokoládovú polevu, jednotlivé kúsky cesta do nej namáčame a ihneď obaľujeme v kokose. Skladujeme v uzatvoriteľnej nádobe a spotrebujeme ideálne do týždňa. Pravdepodobne to nebude problém.
-
Nezabudnite sa s nami podeliť o svoje výtvory. Radi si ich prezrieme pod hashtagom #aktinrecepty.