Čo vás prvé napadne, keď sa povie jeseň? Žlté lístie, burčiak, jablká, čaj... alebo tekvica? Tekvica je v kuchyni veľmi vďačnou ingredienciou. Zaobstaráte ju za pár drobných a využiť ju môžete na sladko aj naslano, môžete ju tiež raňajkovať, obedovať či večerať. Jediný mráčik na inak jasnom tekvicovom nebi prichádza v okamihu, keď dôjde na lúpanie. Každý vie, že lúpanie tekvice je práca fyzicky náročná, vyžaduje veľa síl a občas aj nejakú tú kvapku krvi. Tekvica Hokkaido má výhodu, že sa lúpať nemusí, a tak si všetku ušetrenú silu môžete schovať radšej do fitka.
Poďme sa spoločne pozrieť na jeden z receptov našej série: „Jednoduchý recept z tekvice“, ktorý vám nezaberie veľa času, prevonia celý byt a poteší všetkých členov rodiny!
1 porcia obsahuje 1 miska
- 465,8 kcal
- 54,7 g sacharidov
- 12,7 g tukov
- 28,2 g bielkovín
Na 4 porcie
- 800 g tekvice
- 150 g batatov
- 1 čajová lyžička ghee
- 1/2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 30 g zázvoru
- čili
- 1 lyžica arašidového masla
- 1/2 šťavy z limetky
- 200 ml kokosového mlieka
- soľ
- čierne korenie
- koriander
- tymián
- 60 g protein bez příchuti
- 20 g psyllia
- 100 g špaldovej múky
- 1/2 balenie kypriaceho prášku
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
- bylinky
- 3 vajcia
Postup
-
Tekvicu a batát upečieme do mäkka. Na ghí osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridáme na kúsky pokrájanú tekvicu, batát a podlejeme vodou (množstvo vody záleží na tom, ako hustú chceme mať polievku). Chvíľu všetko spolu povaríme a potom okoreníme soľou, korením, koriandrom a tymiánom a zložíme z platne. Pridáme arašidové maslo, kokosové mlieko, limetkovú šťavu a rozmixujeme na jemný krém.
-
Všetky ingrediencie na krutóny zmiešame dohromady a vytvoríme cesto, ktorým naplníme vymastenú chlebovú formu. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C 30 minút.
-
Vychladnutý proteínový chlieb nakrájame na plátky a tie ďalej na malé kocky. Kocky presunieme na plech s papierom na pečenie a necháme v rúre zozlatnúť.