Niekde ste počuli, že by ste do jedálnička mali zaradiť viac strukovín? Áno, áno. Keď ono je to s nimi také zložité. X hodín namáčania. Kto na to má tak dopredu myslieť?!
Pssst. Výhovorky si nechajte na inokedy a radšej si domov kúpte zázrak v podobe červenej šošovice. Žiadne namáčanie a super‑jednoduchá príprava. Z nutričného hľadiska navyše strukoviny plnohodnotne zastúpi.
Využiť ju môžete napríklad v našom novom recepte. Polievka z červenej šošovice vás zasýti a vďaka exotickej kombinácii korenia pekne prehreje i zvnútra.
1 porcia obsahuje
- 328 kcal
- 30 g sacharidov
- 20 g tukov
- 17 g bielkovín
Na 4 porcie
- ghee
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 10 g zázvoru
- 2 mrkvy
- 1 lyžica kurkumy
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička čili
- 1/2 čajové lyžičky škorice
- 200 g červenej šošovice
- 400 g paradajok v konzerve
- 400 ml kokosového mlieka
Postup
-
Vo väčšom hrnci roztopíme ghíčko a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď už je opečená do sklovita a rozvoniava, pridáme nastrúhaný zázvor, nastrúhanú mrkvu a opekáme ďalšie dve minúty.
Potom pridáme všetko korenie – kurkumu, papriku, chilli, škoricu a ešte asi pol minúty restujeme.
-
Základ v hrnci zalejeme paradajkami z konzervy a tromi hrnčekmi vody.
-
Pridáme červenú šošovicu, premiešame a privedieme k varu.
Následne plameň stiahneme a za občasného miešania varíme približne 30 minút, aby šošovka zmäkla. Ak by polievka príliš zhustla, podlejeme ju väčším množstvom vody.
-
Keď je šošovica dostatočne mäkká, prilejeme kokosové mlieko a povaríme posledné tri minútky. Nakoniec dochutíme limetkovou šťavou a podľa chuti ďalším korením.
-
Podávame s dochrumkava opečeným cícerom a koriandrom.
Ten najskôr opečieme na ghíčku, posypeme korením podľa chuti a nakoniec podlejeme tamari omáčkou, ktorú necháme vypariť. Tadá. Hotovo!