Zahŕňate do svojho jedálnička pravidelne strukoviny? Rozhodne by ste mali! Obsahujú veľké množstvo rastlinných bielkovín, vlákniny, sacharidov a mnoho ďalších zdraviu prospešných látok. Hrach je navyše skvelým zdrojom vitamínu B. Ideálne sa dá zakomponovať do polievok. Tento lúpaný a polený hrach vám ušetrí aj veľa času, pretože sa nemusí pred varením namáčať a je rýchlejšie uvarený. A aby sa z tejto polievky stalo plnohodnotné jedlo, stačí pridať pár semienkových Aktin krekrov, ktoré nám navýšia obsah zdravých tukov a dodajú polievke príjemnú chrumkavosť.
1 porcia obsahuje
- 230 kcal
- 30 g sacharidov
- 9 g tukov
- 13 g bielkovín
Na 6 porcií
- 250 g zeleného hrachu
- 1 čajová lyžička ghee
- 1 čajová lyžička olivového oleja
- 1/2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 150 g mrkvy
- 60 g zeleru
- 1,5 l vody
- 2 lyžice zeleninového bujónu
- 3 guľky nového korenia
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička majoránu
- 1 čajová lyžička petržlenovej vňate
- soľ
- čierne korenie
- 10 g Vilgain celozrnných krekrov s bylinkami
- olivový olej
- čerstvé bylinky
Postup
-
Na ghee masle a olivovom oleji opražíme najemno nakrájanú cibuľu a 1 strúčik cesnaku. Keď nám cibuľa s cesnakom zozlatne, pridáme nakrájanú mrkvu, zeler a chvíľu restujeme.
-
Orestovanú zeleninu zalejeme vodou, pridáme prepláchnutý hrach, nové korenie a bobkový list. Necháme variť do zmäknutia zeleniny a hrachu približne 30 minút.
-
Hrniec s polievkou zložíme z platne. Z polievky vyberieme bobkový list s novým korením a rozmixujeme ju dohladka tyčovým mixérom.
-
Polievku vrátime späť na platňu. Ak je veľmi hustá, prilejeme trochu vody.
-
Do polievky pridáme zeleninový bujón, 2 prelisované strúčiky cesnaku, majorán a petržlenovú vňať. Polievku necháme ešte 5 minút povariť.
-
Nakoniec polievku dochutíme soľou a korením.
-
Polievku podávame s krekrami, ktoré dodajú polievke nielen chrumkavosť, ale aj zdravé tuky. Posypeme čerstvými bylinkami, pokvapkáme olivovým olejom a môžeme podávať.
-
Dobrú chuť!