Táto maková torta je dôkazom toho, že aj bez štipky múky sa dajú vyčarovať úžasné dezerty. Pokiaľ sa recept rozhodneš vyskúšať, bude ťa na tanieri čakať nálož maku v šťavnatom korpuse a bohatý tvarohový krém. Mak je nielen veľmi chutný, ale aj bohatý na zdraviu prospešné tuky a vápnik. Toho obsahuje dokonca 12‑krát viac ako mlieko. To jednoducho musíte vyskúšať, tak poďme na to!
1 porcia obsahuje
- 250 kcal
- 6,1 g sacharidov
- 18,4 g tukov
- 12,4 g bielkovín
Na 12 porcií
- 280 g maku
- 4 bielky
- 4 žĺtky
- 45 g medu
- 80 g xylitolu
- 100 g kokosového oleja
- 80 g odtučneného gréckeho jogurtu
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 100 g Vilgain slivkové pomazánky
- 500 g nízkotučného tvarohu
- xylitol
- trstinový cukor
- 1 lyžica šťavy z citrónov
Postup
-
Z bielkov a štipky soli si v menšej miske vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej miske si vyšľaháme žĺtky s medom a xylitolom do peny. Postupne prilejeme rozpustené maslo alebo kokosový olej a primiešame jogurt.
-
Do žĺtkov primiešame pomletý mak s práškom do pečiva a opatrne zapracujeme sneh z bielkov.
-
Cesto vylejeme do guľatej formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme na 160 °C 35‑40 minút. Na recept sme použili formu s priemerom 18 cm.
-
Po vychladnutí tortu rozrežeme, obe polky potrieme slivkovým džemom a naplníme polovicou tvarohového krému. Druhou polovicou (do ktorej môžeme primiešať trošku celého maku) potrieme vrch a boky torty. Necháme odležať v chladničke pár hodín, pokojne aj celú noc.
-
Tortu nakrájame na 12 kusov. Než do nej zaboríme lyžičku, nezabudneme výsledok zdokumentovať a dať na Instagram s označením @aktinrecepty.
Tak dobrú chuť!