Dezertov nie je nikdy dosť… Tento vláčny závin, ktorý je hotový do pár minút, si zamiluješ! Navyše ťa tiež oveľa viac zasýti, je totiž plný bielkovín vďaka tvarohovému cestu.
1 porcia obsahuje
- 135 kcal
- 15 g sacharidov
- 6 g tukov
- 5 g bielkovín
Na 20 porcií
- 150 g hladkej múky
- 100 g hrubej múky
- 2 vajcia
- 75 g avokádového oleja
- 125 g mäkkého tvarohu
- 20 g trstinového cukru
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 1 štipka soli
- 30 ml mlieka
- 200 g maku
- 500 ml mlieka
- 40 g čakankového sirupu
- 25 g hrozienok
- 20 ml šťavy z citrónov
- 2 lyžice slivkového lekváru
Postup
-
Najprv si predhrej rúru na 175 °C. -
Na cesto zmiešaj obe múky (hladkú a hrubú), trstinový cukor, kypriaci prášok a štipku soli. Do cesta vyklepni 1 vajce izbovej teploty, pridaj repkový olej, tvaroh v kocke, zmiešaj a prilievaj mlieko podľa konzistencie.
Cesto by malo byť trochu lepivé. Zabaľ ho do fólie a nechaj minimálne hodinu odpočívať v chladničke.
-
Medzitým si priprav náplň. Do horúceho mlieka vsyp mletý mak. Var približne 10 minút do úplného zmäknutia maku.
Kastról odstav z platne a do vzniknutej hustej kaše vmiešaj čakankový sirup, slivkovú nátierku alebo lekvár, citrónovú šťavu a hrozienka. Nechaj vychladnúť.
-
Cesto vsyp na pomúčenú dosku. Rozdeľ na 2 rovnako veľké kusy. Pokiaľ sa cesto príliš lepí, spracuj ho s trochou múky. Potom vyvaľkaj obdĺžnik, ktorý rovnomerne potri makovou zmesou. Zaroluj a okraje dôkladne zatlač.
Na plechu oba záviny potri rozmiešaným vajcom a daj piecť do vopred vyhriatej rúry na asi 40 minút. Prikry alobalom, ktorý na posledných 10 minút odkry.
-
Po upečení nechaj chvíľu vychladnúť, posyp trstinovým práškovým cukrom, a potom už len vychutnávaj napríklad so šálkou mlieka.
Tak dobrú chuť!